Premijera u ZKL-u: Putovanje i zgode šegrta Hlapića

Iz Zagrebačkog kazališta lutaka stiže vijest o novoj premijeri koja će se održati u petak 5. svibnja 2017. u 19 sati. A junak predstave dobro je poznati šegrt Hlapić!

Zagrebačko kazalište lutaka predstavlja slavnu priču Ivane Brlić Mažuranić o postolarskome šegrtu Hlapiću. Roman je napisan 1913., a autorica je sama napravila i scensku adaptaciju 1930. godine, koju je Ana Tonković Dolenčić doradila i prilagodila suvremenim gledateljima i lutkarskoj pozornici. Prema Matošu, Hlapić je malo remek djelo napisano u maniri najboljih knjiga čovječanstva koje ne čitaju s nasladom samo mali i neuki, već odrasli i inteligentni.

Hlapićev put je gotovo anđeosko poslanje, jer taj mladi šegrt kao "general neke čudnovate vojske" (kako ga opisuje autorica) odlazi u svijet pomoći kome treba. I razgaziti čizmice. Posve lišen cinizma i proračunatosti, Hlapić je personifikacija višeg dobra koje u konačnici uvijek pobjeđuje te velike i male podsjeća da su rad i poštenje jedina dva prava smjerokaza na životnome putu.

"Ivana Brlić Mažuranić, osim što je bila prva žena akademik na ovim prostorima, nekoliko puta predlagana za Nobelovu nagradu i vrhunski erudit, bila je i majka sedmero djece koja je većinu života posvetila njihovu odgoju te kao i današnje, moderne žene, bila rastrgana između vlastitih ambicija i obaveza koje nosi obiteljski život. Međutim, ona je svojim literarnim opusom zapravo povezala te dvije krajnosti, majčinstvo koje podrazumijeva neprekidnu buku i spisateljstvo koje traži samoću pa su njezina djela zapravo filozofija roditeljstva koja ima zadatak usaditi djeci vjeru u neki bolji, pravedniji svijet što se ne temelji na naivnoj vjeri ili postojećim postulatima, već na osobnom djelovanju i napredovanju", piše autorica scenske prilagodbe Ana Tonković Dolenčić.

Predstava je namijenjena djeci predškolskog i školskog uzrasta, a jamačno će i odrasle vratiti u djetinjstvo.

U predstavi glume Jadran Grubišić kao Hlapić, Marta Bolfan Ugljen kao Gita, Andrea Baković kao Ivana Brlić Mažuranić te Dinka Vuković, Mira Bosanac, Željko Šestić, Anđelko Petric, Siniša Miletić i Borna Galinović.
Skladatelj glazbe je Veseljko Barešić, autorica lutaka je Ria Trdin, scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, a oblikovatelj svjetla je Dražen Dundović.

Tekst: I. T., Zagrebačko kazalište lutaka
Foto:
Ines Novković

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

predstava Zagrebačkog kazališta lutaka

Kako djecu naučiti dijeliti i prihvaćati različitosti? Svi u kazalište!

Nastavak je to priče o medvjediću Đuri koji,…

Premijera sasvim novog Vuka i sedam kozlića

Vuk i sedam kozlića u režiji Zorana Peze…

Povratak u prošlost uz priče Ivane Brlić Mažuranić

Iz davnine priče stižu znane, dođu kradom, tiho,…

Lovci na snove poručuju: zavolite svoje snove!

Junaci predstave, lovci na snove, rade u tvrtki…

Pročitajte i:

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju kinesku leopardicu Odliliu, koja je tamo stigla…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!