Zato su Ujedinjeni narodi usvojili ultimativnih 17 ciljeva održivog razvoja, bez čijeg ostvarenja nema budućnosti za planet i buduće generacije. National Geographic Hrvatska, s motom „nadahnjujemo ljude da se skrbe o svom planetu“, priključio se tim ciljevima akcijom „Žuti okvir“. U sklopu nje predstavlja se 17 ciljeva održivog razvoja, a svake godine nagrađivat će se pojedinci, timovi, tvrtke i institucije koji najviše u Hrvatskoj pridonose održivosti. To su pravi celebrityji za budućnost, koji ne kroče crvenim nego žutim tepihom, koji su čuvari Zemlje, čovječanstva i budućnosti.

Cilj 1. Iskorijeniti siromaštvo svuda i u svim oblicima

  • SOCIJALNA ZADRUGA HUMANA NOVA ► Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba te je pomogla i njima i njihovim obiteljima unaprijediti samopouzdanje i kvalitetu života.
  • USTANOVA DOBRI DOM GRADA ZAGREBA ► Ustanova Dobri dom Grada Zagreba osigurava potrebitima prehranu u pučkoj kuhinji; dnevni boravak i dostavu obroka na kućnu adresu; pomoć u obiteljskim paketima; te pomoć djeci u mliječnoj hrani.
  • PRINCE WALE SONIYIKI ► Iz Nigerije je u Hrvatsku stigao 2011. godine nakon što je izgubio dvojicu braće u krvavim sukobima u svojoj zemlji. Ubrzo je osnovao udrugu koja se bavi problemima afričkih migranata i pomaže izbjeglicama.

Pobjednik - USTANOVA DOBRI DOM GRADA ZAGREBA

Cilj 2. Iskorijeniti glad, poboljšati ishranu te promovirati održivu poljoprivredu

  • DRUŠTVO NAŠA DJECA IZ ZABOKA ► Društvo Naša djeca iz Zaboka svojim međunarodno priznatim projektom „Zdravo i fino“ promovira, odgaja i obrazuje djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života.
  • ZELENA MREŽA AKTIVISTIČKIH GRUPA (ZMAG) ► ZMAG za cilj ima razvijanje i promoviranje permakulture, ekoloških znanja i vještina važnih za održivo življenje te podizanje kvalitete života ljudi te djeluje na mnogobrojnim područjima održivog razvoja.
  • OPG MIRKO BAČANI ► Dobitnik ovogodišnjeg Agro Oskara za najbolji OPG u Hrvatskoj, Mirko Bačani iz mjesta Sveti Petar Čvrstec primjer je uspješnog uzgoja krava i uzor kako treba razvijati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Pobjednik - ZELENA MREŽA AKTIVISTIČKIH GRUPA (ZMAG)

Cilj 3. Zdravlje -Osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za sve generacije

  • INA - PROJEKT ZDRAVLJE+ ► Projekta INA Grupe ZDRAVLJE + za cilj ima očuvanje i unapređenje zdravlja zaposlenih kroz brojne aktivnosti, a uz zdravstvenu zaštitu tu je i medicinski i zdravstveni programirani aktivni odmor, program prevencija stresa, sportske aktivnosti i rekreacijski sadržaji, te skrb za zdraviji životni i radni okoliš.
  • DR.SC. MIROSLAVA JARAMAZ ► Miroslava Jaramaz, doktorica biotehničkih znanosti, razradila je projekt borbe protiv ambrozije ne kemikalijama nego uz pomoć biljke facelije, koja štiti tlo od korova, posebice ambrozije, od štetnih crva nematoda, sprječava eroziju tla, dobra je krmna kultura, dobra je i kao zaštita protiv buke uz prometnice, a daje i kvalitetan med ljekovitih svojstava.
  • BOLNICA SVETI DUH - KLINIKA ZA ANESTEZIOLOGIJU, REANIMATOLOGIJU I INTENZIVNO LIJEČENJE ► Tim stručnjaka iz bolnice Sveti duh izvodi inovativni zahvat koji uklanja kronične bolove u leđima i pacijentima olakšava svakodnevni život i omogućuje im da ponovno rade. A zahvalni pacijenti ističu izuzetan trud i humani pristup osoblja Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje.
  • AQUAE VIVAE D.D. ► Nastavljajući stoljetnu tradiciju lječilišta u Krapinskim Toplicama ovaj suvremeni vodeni centar s brojnim sadržajima namijenjen je svim uzrastima, obiteljskom i sportskom odmoru i rekreaciji, koji su nužni u stresnim vremenima u kojima živimo.
  • IN2 GRUPA - EKO KARTA GRADA ZAGREBA ► Zagađenje zraka i vode, loše upravljanje otpadom i devastacija zelenih površina problem su mnogih svjetskih gradova koji traže razna rješenja za planiranje i upravljanje okolišem. Eko karta grada Zagreba primjer je takvog rješenja. Platforma je to na kojoj je na jednom mjestu moguće pratiti niz ekoloških parametara kao što su kvaliteta zraka, vode, tla, razina peludi te niz meteoroloških parametara važnih za zdravlje.

Pobjednik - INA - PROJEKT ZDRAVLJE+

Cilj 4. Osigurati kvalitetno obrazovanje te promovirati cjeloživotno učenje

  • GIMNAZIJA JOSIPA SLAVENSKOG IZ ČAKOVCA ► Jedinstveni Centar izvrsnosti iz matematike, fizike, kemije i biologije Međimurske županije, prava "Kuća znanja", darovitim učenicima u ovoj školi omogućio je dodatni rad i istraživanja u područjima koja ih zanimaju. Pravi ulog u budućnost!
  • KREŠIMIR NEŽMAH ► Na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi (MEMO) u Pardubicama u Češkoj osvojio je zlato, državni je prvak u matematici i informatici, dobitnik čak pet Oskara znanja, a sve osvojene medalje teško je i nabrojati.
  • ŠKOLSKA KNJIGA CRO TEAM ► U Sydneyu u Australiji održano je jedno od najvećih natjecanja na području robotike, RoboCup 2019., a naslovom svjetskih prvaka okitila se ekipa "Školska knjiga CRO Team" u posebnoj kategoriji zvanoj supertimovi!

Pobjednik - ŠKOLSKA KNJIGA CRO TEAM

Cilj 5. Postići rodnu ravnopravnost i osnažiti sve žene i djevojke

  • ŽENSKA POMOĆ SADA ► Nasilje u obitelji, prema ženama, teško je breme društva, a udruga Ženska pomoć sada, utemeljena radi promicanja ženskih ljudskih prava i unapređenja odnosa među spolovima te pružanja zaštite pomoći i podrške ženama i djeci žrtvama nasilja, djeluje kroz SOS telefon, Savjetovalište i Prihvatni centar na tajnoj adresi.
  • ARIAN KAJTEZOVIĆ ► Arian je jedan od suosnivača Trans mreže Balkana, regionalne platforme udruga s transrodnim predznakom, supredsjednik međunarodne organizacije Transgender Europe, angažirani aktivist u borbi za prava trans osoba u Hrvatskoj i Europi i prihvaćanje rodnih raznolikosti.
  • AUTONOMNA ŽENSKA KUĆA ZAGREB - ŽENE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA ► Ova nevladina organizacija pruža podršku i pomoć ženama koje su doživjele muško partnersko ili obiteljsko nasilje osiguravajući im savjetovalište i sklonište za njih i njihovu djecu te radi na prevenciji kršenja ženskih ljudskih prava i osnaživanju ženske pozicije u društvu.

Pobjednik - ŽENSKA POMOĆ SADA

Cilj 6. Osigurati pristup pitkoj vodi svima, održivo upravljati vodama te osigurati higijenske uvjete za sve

  • GORAN LADIŠIĆ ► U vremenu kad plastika i mikroplastika uništavaju vode planeta dragocjeni su radovi vizionara poput Gorana Ladišića koji je radio na startup projektu Freewa, osmišljavanju reciklirajuće boce za vodu, te besplatnoj aplikaciji kojom se otkriva najbliži izvor pitke vode.
  • HRVATSKE VODE ► Zbog klimatskih promjena teško je bez sustava navodnjavanja postići stabilnu poljoprivrednu proizvodnju, a Sustav navodnjavanja Puškaš u Baranji trebao bi osigurati stalnu opskrbu vodom za polja i bolju ekološku proizvodnju u tom plodnom kraju.
  • MARTINA CVETKOVIĆ ► Tijekom interdisciplinarnog doktorskoga studija zaštite okoliša u Ljubljani Marina je počela razvijati inovativni sustav za obradu, pročišćavanje i dezinfekciju voda, te obradu balastnih voda na brodovima, koji se temelji isključivo na primjeni kombinacije mehaničkih i fizikalnih metoda obrade, bez dodavanja kemikalija.
  • GRAD VARAŽDIN ► Osiguravši financiranje sredstvima EU-a Grad Varaždin razvija projekt prikupljanja i pročišćavanja otpadnih voda u Varaždinu i okolici usmjeren zaštiti okoliša od štetnih učinaka urbanih otpadnih voda i industrijskih otpadnih voda, te osiguravanju čišćih rijeka, jezera i podzemnih voda.

Pobjednik - GORAN LADIŠIĆ

Cilj 7. Osigurati svima pristup pouzdanoj, održivoj i čistoj energiji po pristupačnim cijenama

  • GRAD PLETERNICA ► Projekt samoodrživosti kroz mini hidroelektrane dio je plana osiguravanja održive, čiste i jeftine energije, a mala hidroelektrana Pleternica na Orljavi prva je hidroelektrana u vlasništvu neke jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj i odgovara potrošnji javne rasvjete u Pleternici, a dio je plana grada da po pitanju javnih potreba postane energetski neovisan do 2020. godine.
  • IVAN MRVOŠ ► Ovog mladog izumitelja pametne solarne klupe gotovo i ne treba predstavljati, no uz izum time je pokrenuo cijeli startup pokret u domeni ekologije, te startao s novim, inovativnim tehnološkim rješenjima za urbane i ruralne sredine na lokacijama bez električne energije.
  • SLOBODAN VARGA ► Hrvatska je nautičarska zemlja pa ne treba čuditi da je u njoj došlo do tehnološkog rješenja dobivanja struje na manjim jedrilicama i brodovima. Slobodan Varga predstavio je projekt solarnih panela za morske uvjete iznimne efikasnosti, inovativnog dizajna i funkcionalnosti.

Pobjednik - IVAN MRVOŠ

Cilj 8. Promovirati održiv gospodarski rast, punu zaposlenost i dostojanstven rad za sve

  • ECOMOBILE ► Prikupljanje i recikliranje otpada te pravedna naplata odvoza otpada sve su aktualniji. Zagrebački EcoMobile razvio je sustav koji se sastoji od softvera i hardverskih komponenti, raznih senzora, kamera, čipova i antena, koji omogućuje identifikaciju posuda za otpad prilikom njihovog pražnjenja i slanje podataka na server, gdje se onda oni dalje obrađuju i prosljeđuju u sustav za naplatu.
  • PORTAL „MOJ POSAO“ ► Portal MojPosao je danas među 20 najposjećenijih web stranica u Hrvatskoj, s više od 780.000 posjetitelja svakog mjeseca, do 400 novih oglasa svakog dana i 54.000 klijenata oglašivača, što ga čini važnom sastavnicom tržišta rada.
  • URIHO ZAGREB ► Ova Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom bavi se integracija osoba s invaliditetom u obitelj, radnu sredinu i kvalitetan društveni život, stvara uvjete za njihovo osposobljavanje i zapošljavanje i uključivanje u standardnu svakodnevicu

Pobjednik - URIHO ZAGREB

Cilj 9. Izgraditi prilagodljivu infrastrukturu, promovirati održivu industrijalizaciju i poticati inovativnost

  • CIAK ► Gospodarenje opasnim i neopasnim otpadom prioritet je svakog održivog gospodarstva. Sustav CIAK EcoCycle primjer je kružne ekonomije i ekološki održive skrbi unutar kojeg je razvijen jedinstven zatvoren sustav za recikliranje akumulatora i baterija.
  • EKO OTOK KRK ► Na otoku Krku uveden je cjelovit ekološki sustav zbrinjavanja komunalnog otpada - Eko otok Krk, prvi takav u Hrvatskoj. Na otoku se u godinu dana prikupi oko 19.500 tona komunalnog otpada, od čega se oko 12.000 tona prikupi tijekom ljetnih mjeseci. Tako Krk i čistoćom promovira naš turizam.
  • HOTEL PARK SPLIT ► Korišteni hotelski sapuni više se ne bacaju i ne zagađuju okoliš. Pod motom "Odgovorno poslovanje za čisti svijet“, na inicijativu splitskog hotela „Park“, u Solinu je otvoren mali pogon za reciklažu upotrijebljenih sapuna od kojih temeljitom preradom i obradom nastaju novi, a cijeli posao obavljaju osobe s invaliditetom.

Pobjednik - CIAK

Cilj 10. Smanjiti nejednakost unutar i između država

  • SREDIŠNJI DRŽAVNI URED ZA ŠPORT ► Zajedno u športu za jednakost u životu pravi je moto akcije za povećanje dostupnosti besplatnih sportskih sadržaja za djecu i mlade u riziku od socijalne isključenosti te poboljšanje pristupa i sudjelovanje u sportskim sadržajima za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.
  • GRAD ZABOK ► Među hrvatskim gradovima koji su se iskazali spremnošću i aktivnostima da građanima, neovisno o njihovim osobinama, imovinskom statusu ili porijeklu omoguće jednako ostvarivanje prava i kvalitetniji život u lokalnoj zajednici ističe se svojom razvijenom praksom grad Zabok!
  • INA - #SVISMOOK ► Strategija raznolikosti i uključivanja te kreiranja kulture u kojoj se razlike poštuju, gdje svatko ima mogućnost razvijati svoje vještine i talente u skladu s osobnim znanjem i kompetencijama temeljno je određenje tvrtke uz moto inicijative #svismoOK, koja se provodi kroz dokumente kompanije, te organiziranje konferencija i panela o implementaciji i napretku.

Pobjednik - GRAD ZABOK

Cilj 11. Učiniti gradove i naselja sigurnim, prilagodljivim i održivim RE:HUB - Razvoj profesionalnih kompetencija za zelenu gradnju - Projekt ekološkog kampa

► Hrvatski savjet za zelenu gradnju djeluje kao platforma za promicanje zelene gradnje i energetske učinkovitosti. U sklopu edukativnih programa studenti su predstavili svoj projekt projekt Eko-autokampa Mala Buna u skladu s načelima prirodnog graditeljstva i uklapanja svih aktivnosti u prirodni okoliš. uz ekološki prihvatljivu proizvodnju. Studenti su pritom

pokazali izuzetnu maštovitost, kreativnost i poznavanje zelene gradnje.

  • IN2 GRUPA - PAMETNI GRAD (SMART CITY) ► Cilj koncepta Pametnog grada je dati pravovremen odgovor na izazove urbanizacije i pružiti građanima održivo, zdravo i sigurno mjesto za život i rad uz korištenje digitalnih tehnologija radi poboljšanja funkcioniranja gradova u financijskom, društvenim, ekološkom i drugim aspektima bitnima za održiv rast i povećanje kvalitete života.
  • CEMEX - Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar ► Lintar je CEMEX-ov projekt koji povezuje društvenu i okolišnu odgovornost. Poljoprivredno-braniteljska zadruga Lintar volonterski brine za maslinike koje je tvrtka u procesu sanacije i rekultivacije rudnika zasadila na južnim obroncima Kozjaka. Danas broje više od 2200 stabala maslina od kojih zadruga proizvodi nagrađivano ekstra djevičansko ulje.

Pobjednik - RE:HUB

Cilj 12. Osigurati održive oblike potrošnje i proizvodnje

  • SVEUČILIŠTE U ZAGREBU AGRONOMSKI FAKULTET ODSJEK ZA AGROEKOLOGIJU ZAVOD ZA OPĆU PROIZVODNJU BILJA ► Održiva proizvodnja u domeni agronomije, uz održivo gospodarenje tlom i zemljištem ključni su za kvalitetnu prehranu i opstanak ljudi, a upravo su to temeljne radne i edukativne odrednice Zavoda za Opću proizvodnju bilja.
  • IN2 GRUPA ► Prosječni gubici vode u javnim vodoopskrbnim sustavima u Hrvatskoj iznose gotovo 50 posto; što je preko dvije milijarde kuna godišnje. Sustav IN2 Water rješenje je za kontrolu gubitaka u vodoopskrbi, i sve je važnije što s globalnim zatopljenjem rastu problemi s vodom za piće.
  • INA – Održivo gospodarenje otpadnim jestivim uljima ► U Hrvatskoj kućanstva godišnje stvore oko 9 milijuna litara otpadnog jestivog ulja, više od 2 litre po stanovniku, a svijest o prikupljanju, kao i mogućnostima odlaganja, ograničena je i nedovoljno razvijena. Zato je INA na odabranim maloprodajnim mjestima pokrenula „zelenu“ uslugu – prikupljanje otpadnog jestivog ulja što bi značajno trebalo smanjiti zagađenje prirode iz kućanstava.

Pobjednik - IN2 GRUPA

Cilj 13. Poduzeti hitne akcije u borbi protiv klimatskih promjena i njihovih posljedica

  • LEONARDA ŠMIGMATOR ► Ova mlada djevojka iz V. Zagrebačke gimnazije koordinatorica je pokreta Fridays for Future Croatia koji Inspiriran Šveđankom Gretom Thunberg organizira prosvjede za klimu i aktivno se bori za održivu budućnost, kad to već odrasli ne čine na zadovoljavajući način.
  • SAVEZ IZVIĐAČA HRVATSKE - BORANKA ► Boranka - akcija pošumljavanja opožarenih područja u Dalmaciji, okuplja stotine volontera i zainteresiranih za zelenu obnovu izgorjelih područja koju je pokrenuo Savez izviđača ispunjavajući tako svoju misiju čuvara prirode.
  • CEMEX - EKO PROIZVODNJA CEMENTA ► Prema podacima Međunarodne agencije za energiju, proizvodnja cementa odgovorna je za oko sedam posto globalnih emisija CO2. Zato CEMEX desetljećima radi na umanjivanju i izbjegavanju vlastitih ugljičnih emisija, ugradio je sustave praćenja emisija u sve svoje tvornice cementa, a podatke učinio dostupnim javnosti objavljivanjem na svojim mrežnim stranicama.

Pobjednik - LEONARDA ŠMIGMATOR

Cilj 14. Očuvati i održivo koristiti oceane, mora i morske resurse za održiv razvoj

  • RONITI SE MORA - THINK GREEN ► Think Green je ekološki projekt ronilačkog kluba Roniti se mora. Kroz njega klub vodi sustavnu brigu o čistoći jezera i mora, vadi bačeni otpad s dna, popularizira ekološki pristup prirodi, promovira zaštitu voda i educira mlade.
  • PLAVI SVIJET INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE I ZAŠTITU MORA ► Neovisna i neprofitna organizacija za provedbu znanstvenih istraživanja i aktivnosti zaštite morskog okoliša s naglaskom na velike morske kralješnjake poput dupina. Pravi je čuvar našeg plavog Jadrana i života u njemu.
  • PROJEKT "ZLARIN – OTOK BEZ PLASTIKE“ ► Projekt su pokrenule Ana Robb, Nataša Kandijaš, Ivana Kordić i Jelena Radošević s ciljem da se na otoku prestane upotrebljavati jednokratna plastika. Inicijativa koja okuplja lokalnu zajednicu, volonterke i aktiviste zahvaljujući kojima će Zlarin postati prvi hrvatski otok slobodan od jednokratne plastike.

Pobjednik - PROJEKT & ZLARIN – OTOK BEZ PLASTIKE

Cilj 15. Zaštititi, uspostaviti i promovirati održivo korištenje kopnenih ekosustava, održivo upravljati šumama, suzbiti dezertifikaciju, zaustaviti degradaciju tla te spriječiti uništavanje bioraznolikosti

  • BIOM ► Udruga Biom je organizacija civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom te nesebično radi na zaštiti bioraznolikosti i staništa. Spomenimo samo projekte zaštite ptica, skrb o risovima, brojne edukacijske aktivnosti i mnoge druge vrijedne akcije.
  • INA – ZELENI POJAS ► Jednom godišnje uoči Dana planeta Zemlje, ova velika naftna kompanija raspisuje natječaj za sufinanciranje projekata iz područja zaštite okoliša i prirode. Tako je dosad financirano više od 80 projekata s više od 1.700.00 kuna, što je prava blagodat zaštitarima prirode.
  • SVEUČILIŠTE U ZAGREBU AGRONOMSKI FAKULTET ODSJEK ZA AGROEKOLOGIJU ZAVOD ZA OPĆU PROIZVODNJU BILJA ► Nastavna, znanstvena i stručna, ali i izvannastavna djelatnost ovog Zavoda odvija se u znanstvenom području biotehničkih znanosti, znanstvenom polju agronomije, bilinogojstvu i ekologiji te zaštita okoliša. Zapravo su nazočni u svakom od 17 ciljeva održivog razvoja, ali je cilj 15. njihova prirodna domena.

Pobjednik - Udruga BIOM

Cilj 16. Promovirati miroljubiva i uključiva društva za održivi razvoj, osigurati pristup pravdi za sve i izgraditi učinkovite i odgovorne institucije na svim razinama

  • S.O.S. VIROVITICA ► S.O.S. Virovitica - savjetovanje, osnaživanje, suradnja je nevladina, neprofitna, nestranačka organizacija civilnog društva za izgradnju demokratskog društva, kulture nenasilja, ravnopravnosti, transparentnosti na područjima zaštite ljudskih prava, društvenog razvoja i osnaživanja i razvoja zajednice. Njihovo izdanje Eduka - Priručnik za mlade o nenasilju i toleranciji odličan je putokaz i priručnik mladima za ponašanje u svom okruženju.
  • HRVATSKI PRAVNI CENTAR ► Hrvatski pravni centar (HPC) je udruga stručnjaka u nevladinom sektoru utemeljena s ciljem zaštite ljudskih prava i podizanja svijesti o političkoj odgovornosti svih subjekata političkog života kao i pokretanja mehanizama odgovornosti, a njihovo Pravno savjetovalište dragocjena je pomoć u pravnom sustavu.
  • BESPLATNA PRAVNA POMOĆ – BLOKIRANI ► Deblokirajmo Hrvatsku moto je udruge Blokirani koja se borila i izborila za prava i pravdu prezaduženih pojedinaca i obitelji Hrvatske, zagovarajući ljudsko dostojanstvo, demokraciju, jednakost, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

Pobjednik - S.O.S. VIROVITICA

Cilj 17. Ojačati načine provedbe te učvrstiti globalno partnerstvo za održivi razvoj

  • ODRAZ ► Održivi razvoj zajednice je organizacija civilnog društva koja potiče i pruža potporu provedbi promjena usmjerenih prema održivosti, djelujući kako na lokalnoj razini tako i na nacionalnoj i međunarodnoj organizirajući brojne edukacije, radionice, savjetovanja, aktivnosti na terenu čime sustavno pridonose ostvarivanju ciljeva održivog razvoja.
  • PARKOVI HRVATSKE ► Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u suradnji s UNDP-om i projektom PARCS Globalnog fonda za okoliš (GEF) osnivač i nositelj projekta Parkovi Hrvatske koji skrbi o nacionalnim parkovima i parkovima prirode Hrvatske, tom našem najvećem blagu, podigavši razinu organizacije i skrbi na vrlo visoku razinu.
  • WORLD WIDE FUND FOR NATURE ADRIA ► WWF Adria dio je međunarodne organizacije koja na mnogo razina skrbi za prirodu. Projekt DRAVA LIFE važan je ne samo za Hrvatsku već i za cijelu regiju i pokazatelj je odlične suradnje u borbi za okoliš, unapređenje projekta Natura 2000, cjelovitoj zaštiti Drave i oko nje, te edukacije učenika i lokalnog stanovništva.

Pobjednik - PARKOVI HRVATSKE

Tekst: National Geographic

Foto: Filip Hofer