Nakladnička kuća Znanje predstavlja hrvatski prijevod priručnika za buduće roditelje Trudnoća i dijete koji uz mnoštvo činjenica donosi i iznimno praktične savjete o svim vidovima suvremenog roditeljstva – od trudnoće i porođaja do skrbi za dijete i njegov odgoj u prve tri godine života, a tu je i posebno poglavlje o situacijama i problemima kad se obitelj poveća. Vizualno poticajan tematski pristup omogućuje roditeljima da do potrebnih informacija dođu kad požele i uvijek pronađu nešto zanimljivo i korisno. Jednostavno i neformalno napisani provjereni savjeti i činjenice potiču samopouzdanje roditelja i olakšavaju njihovu skrb o djetetu. Trudnoća i dijete nudi najsuvremeniji pristup trudnoći i roditeljstvu pa će u njoj uživati svaki roditelj.

predstavljamo-novi-prirucnik-za-roditelje-trudnoca-i-dijete

Dolazak novorođenčeta u dom novim roditeljima može biti uznemirujuć - putovanje je to koje donosi nova iskustva, nove sposobnosti, misli, emocije i ponajprije ljubav. Bez obzira na to radi li se i prvoj, drugoj ili trećoj trudnoći, o mnogo toga valja razmisliti i donijeti odluku, a rutinski pretporodni posjeti liječniku, odabir dječjih kolica i organi­ziranje porodiljnog dopusta katkad zasjene nevjerojatnu činjenicu stvaranja novog života.

Ne zaboravite uživati u roditeljstvu

Priručnik Trudnoća i dijete ponajprije se bavi uživanjem u trud­noći i roditeljstvu, ali istodobno upoznaje buduće roditelje sa svim važnim pojedinostima kako bi se mirno i bez muke nosili s tom izvanrednom životnom fazom. Primjerice, utješno je znati da se emocije u samo nekoliko trenutaka mogu promijeniti iz ushita u čistu paniku − a to je posve normalna pojava. Ova knjiga ne alarmira nego informira buduće roditelje i nudi im uvid u to kako se kulture sa svih strana svijeta odnose prema trudnoći i rođenju djeteta. No više od svega pomaže uživati u iznimno uzbudljivoj fazi života pred vama.

Među morem priručnika za roditelje, morali smo primijetiti da ćete ovaj rado imati u rukama zbog zanimljivih podataka koji povezuje iskustva i tradicije s različlitih dijelova svijeta, mnoštvu praktičnih savjeta u kojima nije naglasak na problemima, bolestima i patologiji nego na onome što najbolje možete izvući iz roditeljstva ako ste upoznati s različitim mogućnostima i ako ste jednostavno pripremljen budući roditelj, koliko je to već moguće :) A ako već i dolazi do problema, nude se i prirodna rješenja, ne samo medicinska.

Tako ćete između ostalih vrlo korisnih savjeta doznati i zanimljivosti da se u Kini umjesto epiduralne anestezije u 98 posto vaginalnih porođaja primjenjuje akupunktura, da sama činjenica da ste trudni na tijelo djeluje kao lagana aerobna tjelovježba jer vam se broj otkucaja srca poveća na 20 posto ili da dijete u 13-om tjednu unutar trbuha već ima jedinstvene otiske prstiju... Sve to skupa pružit će vam dovoljno široku sliku što se događa s vama i bebom u trudnoći i kakva vas sve zanimljiva iskustva čekaju u novoj fazi vašeg života.

Hrvatski prijevod knjige Trudnoća i dijete recenzirali su prof. dr. sc. Milan Stanojević i prof. dr. sc. Ulla Marton. Knjiga je dostupna u knjižarama po cijeni od 169 kn.

Broj stranica: 256 Naslov izvornika: The pregnancy and baby book (DK, Great Britain, 2013.)

Kako do besplatnog primjerka knjige Trudnoća i dijete?

Najbržu trudnicu koja nam odgovori na pitanje koje veličine je beba u trubuhu oko 12-og tjedna trudnoće i pošalje nam svoje podatke i u kojem je tjednu trudnoće, darujemo s ovim priručnikom:

a) veličine lješnjaka

b) veličine šljive

c) veličine bundeve

Odgovore šaljite na mejl: urednistvo@roditelji.hr s naznakom "Prirucnik"

Dobitnica priručnika je Ana Barić iz Kutine. Čestitamo!

Tekst: Znanje; Ivančica Tarade Foto: Znanje