bolnica

Pred bolnicom u Klaićevoj ostavljali lampione i plišane igračke za preminulu djevojčicu!

Od sinoć ispred Klaićeve bolnice dolazili su mnogi i donosili lampione, a djeca su ostavljala svoje plišane igračke, kao znak sućuti i dubokog žaljenja nad tragedijom koja je pogodila cijelu Hrvatsku

‘Prizor kada dijete dobije više ljubavi od ljudi koje ne poznaje, nego od roditelja u zadnjih 5 mjeseci.
Prizor kao posljedica sustava koji ne valja.. Jer da valja, oni nikada ne bi dobili priliku (“umjerenog rizika”) da učine to što su učinili…’, jedan je od komentara na društvenim mrežama koji pokazuje koliko je javnost pogođena slučajem iz Nove Gradiške koji je tragično završio po dvoipolgodišnju djevojčicu koja je jučer, oko 15 sati, preminula u Klaićevoj, nakon što su se liječnici za njezin život borili od srrijede.

Ovaj je slučaj pokrenuo u Hrvatskoj brojna pitanja glede sustava socijalne skrbi za djecu, zakona o posvajanju, zakona o udomiteljstvu te onoga najvažnjega, koliko čekati da se roditeljima, koji nisu očito pogodni za odgoj i brigu o djeci, oduzme pravo na roditeljstvo te da dijete postane kandidat za posvajanje.

Jučer za N1 prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, psiholog – psihoterapeut, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, komentirala je zakon o posvajanju te pokrenula pitanje o vremenu koje djeca s neodgovarajućom roditeljskom skrbi provode u domovima i udomiteljskim obiteljima, čekajući da njihovi roditelji postanu ‘sposobni’, a time im je šansa da budu posvojeni i odrastaju u obiteljskom okruženju sve manja. Također, Flander je istaknula kako su domovi prepuni i da očito je davno trebalo rješavati probleme u zakonodavnom sustavu i da dijete i njegova dobrobit trebaju biti na prvome mjestu.

Malena djevojčica iz Nove Gradiške živjela je u udomiteljskoj obitelji dvije godine, a kod udomitelja je stigla u dobi od tri mjeseca. Što je ponukalo socijalne službe da procijene kako dijete, koje je bilo zadovoljno u udomiteljskoj obitelji, vrate biološkim roditeljima, koji su se već pokazali kao nepodobnima? Pitanje je koje će istražiti, nadamo se, razna povjerenstva.

Tekst: S. M.
Foto: Instagram

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

promjena trulog sustava

Što sve trebamo mijenjati da se slučaj zlostavljanja djeteta više nikada ne ponovi!

Slučaj zlostavljanja sa smrtnim ishodom, koji se dogodio…

Gordana Buljan Flander

Gordana Buljan Flander: U Hrvatskoj je više od 20 posto djece fizički zlostavljano!

Stručnjakinja koja se već četrdeset godina bavi obiteljima…

Pročitajte i:

onlie skola

Nakon praznika kreće online nastava u Zagrebu još tri županije!

Od ponedjeljaka, 12. travnja, donesena je odluka o online nastavi u Zagrebu, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i…

klaićeva

Preminula djevojčica, žrtva obiteljskog nasilja iz Nove Gradiške

Danas, na Uskrs, zbog komplikacija, preminula je dvoipolgodišnja djevojčica, žrtva zlostavljanja iz Nove Gradiške. Nakon…

tata i sin u parku

Ne zaboravite na Dan očeva: Očistite park s djecom i budite im primjer!

Ako želite provesti zajedničko vrijeme s djetetom, a ne znate kamo - na Dan očeva…

glumac u sisku

Poznati njemački glumac s UNICEF-om prikuplja novac za djecu s teškoćama u Sisačko-moslavačkoj županiji

Njemački glumac Lenn Kudrjawizki je u pratnji predstavnika UNICEF-a iz Hrvatske posjetio Udrugu za osobe…