Iz Rovaniemija 6. prosinca u Zagreb dolazi Djed Mraz i ostat će dva dana. On je čuo mnogo lijepih stvari o djeci u Zagrebu i da je to poseban grad, osobito u ovo doba godine pa je kao veleposlanik Božića odlučio svratiti u kratki posjet kako bi vidio dobru djecu i saznao zašto je Zagreb proglašen najboljom europskom božićnom destinacijom u 2016. godini. Dobri stari djedica nije slučajno odabrao kada će posjetiti Zagreb, nego je odlučio doći baš 6. prosinca kada se u Finskoj obilježava Dan nezavisnosti i donijeti dašak svoje zemlje, ali prije svega radost i smijeh mnogoj djeci. Ona će mu tada i osobno moći iznijeti svoje želje, a Djed Mraz će obići Ledeni park, Advent na Zrinjevcu i svratiti Kod Rudolfa – Adventa za velike i male na Strossmayerovu trgu.

Mališani će se i 7. prosinca moći družiti s Djedom Mrazom, kada će on obići Advent na Vranicanijevoj poljani i Advent u Klovićevim dvorima, a posjetit će i Palaču Balbi u sklopu manifestacije Dvorišta – Adventsko izdanje.

Joulupukki ili Djed Mraz veliki je junak Božića i kao najpoznatiji Finac u svijetu prepoznaje svoj globalni utjecaj i odgovornost, jer on je veleposlanik dobre volje, ljubavi i mira. Živi u Laponiji duže negoli se i sam sjeća. Njegov izvorni dom je na tajnovitoj gori Korvatunturi, tisuću kilometara sjeverno od Helsinkija, gdje živi s Bakom Mraz te stotinama vilenjaka i sobova i tamo može čuti božićne želje sve djece u svijetu.

Blizak prijatelj Djeda Mraza poznat je kao Ujak Markus i zabunom je 1927. godine odao gdje se nalazi dom Djeda Mraza, kada su za njim u potragu krenuli mnogi znatiželjni istraživači. No, naravno da ga nisu uspjeli pronaći, jer to je jedna od najbolje čuvanih tajni u svijetu. Međutim, Djed Mraz nije želio razočarati svoje prijatelje i pedesetak godina kasnije po prvi put im je poželio dobrodošlicu u mjestu Rovaniemi u Arktičkom krugu koje je postalo službeni grad Djeda Mraza. Danas tamo odlaze milijuni ljudi iz svih krajeva svijeta, ondje je i njegov poštanski ured, a posao je Djeda Mraza i da čita pisma. U posljednjih 30 godina primio ih je više od 15 milijuna iz 198 zemalja, pa iako je sadržaj tih pisama povjerljive naravi ipak se saznalo da osim popisa željenih darova njihovi autori Djedu Mrazu povjeravaju svoje misli o životu i onome što ih muči, a mnogi od njega traže i savjet.

pravi-djed-mraz-je-sutra-i-prekosutra-u-zagrebu
Finland, Rovaniemi Napapiiri, Santa claus village, Santa Clause reading lots of letters, Image: 12650048, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Photononstop

Odlazak Djeda Mraza na put kako bi djeci podijelio darove svake godine je podjednako uzbudljiv, a na njega on iz svoga sela kreće 23. prosinca, uz pjesmu i ples vilenjaka koji mu žele puno sreće u toj avanturi.

Inače, Djed Mraz u Finskoj donosi darove na Badnjak, a ne na Božić i ne šulja se niz dimnjak nego kuca na vrata i poklone osobno predaje uz uvijek isto pitanje “Ima li ovdje dobre djece?”, jer Božić je obiteljski blagdan posebno posvećen djeci. U Finskoj je i mjesec prosinac dobio naziv po Božiću, jer doslovan prijevod riječi „Joulukuu” je „Božićni mjesec”.


POSJETA ADVENTSKIH LOKACIJA

PROGRAM

6.12.2016.

LEDENI PARK

18.00 Doček Djeda Mraza uz poseban program na ledu i obraćanje djeci

18.30 Odlazak Djeda Mraza s Ledenog parka u kočiji

KOD RUDOLFA - Advent za velike i male, Strossmayerov trg

18.45 Dolazak Djeda Mraza i podjela poklon paketa djeci na pozornici

19.45 Odlazak Djeda Mraza sa Strossmayerovog trga u kočiji

ADVENT NA ZRINJEVCU

19.50 – 20.30 Dolazak Djeda Mraza na Zrinjevac uz nastup dječjeg zbora, pozdrav djeci i fotografiranje s djecom na Glazbenom paviljonu

***

7.12. 2016. POSJETA ADVENTSKIM LOKACIJAMA NA GORNJEM GRADU

15.30 Dolazak Djeda Mraza ispred Kule Lotrščak Uspinjačom

15.45 PRIČA S GRIČA - ADVENT NA VRANICANIJEVOJ POLJANI

Posjeta lokacije, druženje s djecom i fotografiranje

16.20 ADVENT U KLOVIĆEVIM DVORIMA - fotografiranje s djecom na platou Gradec na posebnom mjestu za fotografiranje, s pogledom na Zagrebačku katedralu

17.10 - 17.50 DVORIŠTA – ADVENTSKO IZDANJE - posjeta jednom od dvorišta: PALAČA BALBI -STAROSLAVENSKI INSTITUT, Demetrova 11, afterwork druženje s Djedom Mrazom

Tekst i foto:www.adventzagreb.hr; Profimedia