Koronavirus se pojavio u Kini početkom prosinca prošle godine, no sve dok se nije približio nama, tj. prvo stigao u susjednu Italiju, a potom i u Hrvatsku, domaća javnost nije bila u panici. Iako nas stručnjaci uvjeravaju kako je strah od koronavirusa pretjeran, slike koje dolaze iz cijeloga svijeta, od ljudi u zaštitnim odijelima, preko "mobilizacije" svjetskih znanstvenika koji su udružili mozgove u borbi protiv virusa, do velikih gospodarskih gubitaka proizašli iz ove situacije, sve nas to ne može ostaviti ravnodušnima. Osim toga, gotovo 90 tisuća oboljelih u svijetu, od čeka nešto više od tri tisuće umrlih, razlog su da se zapitamo - kada se može očekivati kraj epidemije koronavirusa?

"Nemam svevišnje moći i na to pitanje će nam odgovoriti sam virus. On će sam odlučiti kad je dosta. Ako su točne informacije iz Kine da se kod njih smanjuje broj oboljelih i umrlih, dakle da se zaraza koronavirusom lagano spušta s vrhunca, onda se po meni epidemija polako gasi. Takve informacije donosi i WHO (Svjetska zdravstvena organizacija). Podsjećam da smo 2009. godine imali jednu pandemiju koja je došla iz Meksika i koja je trajala oko tri mjeseca", rekao je za Slobodnu Dalmaciju prof. dr. Giorgio Palù, najpoznatiji talijanski i jedan od najpoznatijih svjetskih mikrobiologa i virusologa.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i brojeve telefona na temu koronavirusa, koji su dostupni za građane svaki radni dan od 8 do 22sata te subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati:  091 468 30 32 i 099 468 30 01.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia