povratak koronavirus zbog kojeg je djevojčica vrlo zabrinuta

POVRATAK KORONAVIRUSA! Više nikome u Hrvatskoj nije ugodno! Jesmo li se odlučili za švedski model?

"Ne možemo zatvoriti granice, zaustaviti normalne životne aktivnosti, ali moramo se naučiti držati mjera i držati razinu infekcije na niskoj razini, jer iskorijeniti virus ne možemo", poručio je Krunoslav Capak nakon šoka koji je u javnosti izazvao povratak koronavirusa i ponovni dvoznamenkasti rast oboljelih

“Jasno ću i glasno reći da nismo u švedskom modelu. Postoji jako puno priča i napisa o švedskom modelu, ali većina toga ne ulazi duboko u to što zapravo švedski model znači”, rekao je prvi epidemiolog u državi, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, u razgovoru za N1. “Švedski model ne znači da nemaju mjere, međutim njihov cilj je bio da sačuvaju gospodarstvo i da dopuste da virus cirkulira među nevurnelabilnim stanovništvom, što je rezultiralo time da imaju velik broj oboljelih i preminulih, a gospodarstvo im je svejedno stradalo”, kaže Capak, a prenosi Hina.

“Naš model nema veze s time”, poručio je, podsjetivši na to kako su 19. ožujka uveli karantenizaciju Hrvatske kako bi zaustavili cirkulaciju virusa, znajući da to ne može trajati beskonačno. Ovo što se sada događa u Hrvatskoj je posljedica popuštanja mjera i nepridržavanja epidemioloških preporuka, smatra Capak.

“Ono što kao država i građani moramo naučiti je da je virus prisutan i da će biti prisutan. Ne možemo zatvoriti granice, zaustaviti normalne životne aktivnosti, ali moramo se naučiti držati mjera i držati razinu infekcije na niskoj razini, jer iskorijeniti virus, nažalost, ne možemo”, poručio je Krunoslav Capak.

Inače, samo u Gradu Zagrebu do objavljivanja ovog teksta bilo je 12 novih slučajeva koronavirusa u proteklih 24 sata, čime se brojka zaraženih samo u glavnom gradu popela na 49 aktivnih slučajeva. Mediji javljaju i o novom žarištu: Stožer Osječko-baranjske županije objavio je kao imaju 23 novozaražene osobe u protekla 24 sata.

“U globalnim razmjerima i dalje svjedočimo kontinuiranom širenju novog virusa ljudskom populacijom u velikom, prvom valu. Pritom, jedini do sada efikasan pristup u usporavanju širenja virusa bile su mjere koje su virusu onemogućile uspješno "skakanje" sa zaraženih na zdrave ljude. Održavanje fizičkog razmaka među ljudima, nošenje maski te pranje ruku ili nošenje rukavica usporili su širenje virusa svijetom. Ponegdje su odlučne mjere prve linije obrane ili karantenske mjere uspjele sasvim iskorijeniti virus unutar granica pojedinih država. U tim se državama život sada već gotovo potpuno normalizirao. Iz globalne perspektive, međutim, virus se i dalje širi svjetskim stanovništvom u velikom prvom valu. Taj prvi val bio je tek privremeno usporen protuepidemijskim mjerama koje su sve države svijeta odlučile primijeniti u nekom obliku. No, čim su mjere popustile, virus se nastavio širiti. Sada se to stanovništvu koje napušta karantene može činiti kao "drugi val", no radi se tek o nastavku prvoga”, pojasnio je za Večernji list znanstvenik Igor Rudan. Za Večernji list odgovorio je na deset aktualnih pitanja o pandemiji COVID-19.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za…

dijete oboljelo od enteroviroze

Zagrebačka pedijatrica: 'Evo kako ljetne viroze razlikovati od koronavirusa'

Enteroviroze pojavljuju se najčešće ljeti i najviše su…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…