Gospođa Poirier tom je prilikom razgovarala s majkama koje su boravile u kampu. S pomoćnicom ministra unutarnjih poslova Ines Krajčak i predstavnicima partnerskih organizacija razgovarala je o jačanju suradnje između UNICEF-a i Vlade Republike Hrvatske za dobrobit majki i djece u tranzitu.

„UNICEF zahvaljuje Vladi Republike Hrvatske što u svim trenucima prihvata i tranzita kroz Hrvatsku vodi posebnu brigu o potrebama majki i djece. Dobra suradnja između vladinih tijela i svih organizacija u Opatovcu najviše doprinosi zaštiti najranjivijih − izbjegle djece i majki. Posebno je važna priprema za prihvat u zimskim vremenskim uvjetima, kada će potrebe majki i djece biti još izraženije.”

UNICEF je u Opatovcu s partnerima uspostavio centar za majke i bebe u kojem osigurava stručnu i medicinsku podršku za do 150 djece, majki i trudnica dnevno. U kampu su organizirane i rekreativne aktivnosti i psihosocijalna podrška za djecu. Sukladno potrebama, UNICEF osigurava higijenske potrepštine, pitku vodu i hranu te pruža podršku djeci bez pratnje i pomaže u ponovnom ujedinjenju razdvojenih obitelji.

Tekst i foto: UNICEF