Poražavajući podaci o nasilju nad djecom

Najvećim izvješćem o nasilju nad djecom obuhvaćeno je 190 zemalja, a globalni podaci ukazuju na kritičnu razinu nasilja nad djecom

Dosad najobuhvatnije globalno Izvješće o nasilju nad djecom pokazuje vrlo zabrinjavajuće podatke o fizičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju djece te otkriva stavove koji podržavaju i toleriraju nasilje nad djecom u svim zemljama svijeta. U europskim zemljama ističu se razni oblici vršnjačkog nasilja, u kojem u prosjeku sudjeluje oko jedna trećina tinejdžera, a Hrvatska je u izvješću navedena kao jedna od samo 39 zemalja u svijetu u kojima je tjelesno kažnjavanje djece zakonom zabranjeno. UNICEF je uz Izvješće predstavio i "Šest strategija za sprečavanje nasilja nad djecom" u kojima je hrvatski model prevencije nasilja u školama "Stop nasilju među djecom" istaknut kao primjer dobre prakse.

Trajne posljedice nasilja

Globalno izvješće obuhvaća nasilje na mjestima na kojima bi djeca trebala biti sigurna: u njihovim zajednicama, školama i kućanstvima. U Izvješću se objašnjavaju trajne, često međugeneracijske posljedice nasilja, otkrivajući kako je veća vjerojatnost da će djeca izložena nasilju u odrasloj dobi biti nezaposlena, živjeti u siromaštvu te biti i sama nasilna prema drugima.

Glavni nalazi Izvješća:

Seksualno nasilje:

 • 1 od 10 djevojaka i djevojčica (120 milijuna) mlađih od 20 godina u svijetu doživjelo je silovanje ili je bilo prisiljeno na spolni odnos.
 • 1 od 3 udane djevojke u dobi od 15 do 19 godina (84 milijuna) je bila žrtva emocionalnog, fizičkog ili seksualnog zlostavljanja koje je počinio njihov suprug ili partner.
 • U DR Kongo i Ekvatorijalnoj Gvineji učestalost partnerskog nasilja je na razini od 70 posto i više.
 • U Švicarskoj je 22 posto mladića i 8 posto djevojaka u dobi od 15 do 17 godina doživjelo barem jedan incident seksualnog nasilja koji uključuje fizički kontakt.

Ubojstva:

 • Globalno, 1 od 5 žrtava ubojstava su djeca i mladi do 20 godina.
 • Ubojstva su glavni uzrok smrti među dječacima i mladićima od 10 do 19 godina u zemljama kao što su Panama, Venezuela, Salvador, Trinidad i Tobago, Brazil, Gvatemala i Kolumbija.
 • Nigerija bilježi najveći broj ubojstava djece u svijetu.
 • Sjedinjene Američke Države imaju najveću stopu ubojstava djece među zemljama zapadne Europe i Sjeverne Amerike.

Vršnjačko zlostavljanje (bullying):

 • Jedno od troje učenika u dobi od 13 do 15 godina u svijetu je zlostavljano u školi i bilo je uključeno u fizičke sukobe u protekloj godini.
 • 1 od 3 učenika od 11 do 15 godina u Europi i Sjevernoj Americi priznaje da zlostavlja druge. U Latviji i Rumunjskoj to čini njih gotovo 60 posto.

Tjelesno kažnjavanje:

 • 6 od 10 djece od 2 do 14 godina (gotovo 1 milijarda) izloženo je učestalom tjelesnom kažnjavanju od strane njihovih roditelja ili skrbnika.
 • 17 posto djece u 58 zemalja izloženo je teškim oblicima tjelesnog kažnjavanja.
 • Globalno, 3 od 10 odraslih vjeruje da je tjelesno kažnjavanje potrebno za dobar odgoj djece.
 • U Svaziju (Swaziland) čak 82 posto odraslih vjeruje da je tjelesno kažnjavanje nužno.

Stavovi prema nasilju

 • Gotovo 50 posto svih djevojaka u dobi od 15 do 19 godina u svijetu vjeruje da je udaranje žena od strane njihovih supružnika opravdano u određenim okolnostima. Taj postotak raste na 80 posto i više u Afganistanu, Gvineji, Jordanu i Maliju.
 • U gotovo 50 posto zemalja s podacima o oba spola, veći udio djevojaka nego mladića vjeruje da je premlaćivanje žena ponekad opravdano.
 • U Kambodži, Mongoliji, Pakistanu, Ruandi i Senegalu, dvostruko više djevojaka nego mladića misli da je ponekad opravdano da muškarac udari suprugu.
 • Podaci iz 30 zemalja pokazuju da 7 od 10 djevojaka od 15 do 19 godina koje su bile žrtve fizičkog i/ili seksualnog zlostavljanja nikada nije zatražilo pomoć: mnoge su rekle da ne misle da je bilo zlostavljanja ili tu vrstu ponašanja ne vide kao problem.

UNICEF je uz Izvješće predstavio i "Šest strategija za sprečavanje nasilja nad djecom" koje uključuju podršku obiteljima u odgoju djece; utjecanje na promjene stavova; osnaživanje sudskog, kaznenog i socijalnog sustava i usluga te prikupljanje dokaza i podizanje svijesti o ljudskim i socio-ekonomskim posljedicama nasilja, kako bi se promijenili stavovi i socijalne norme.

U tom je dokumentu predstavljena i dobra praksa iz Hrvatske – kampanja i program prevencije vršnjačkog nasilja "Stop nasilju među djecom" u kojem je sudjelovala 301 škola, 140 tisuća učenika i 15 tisuća učitelja. U školama koje su provele taj program stopa vršnjačkog nasilja je prepolovljena. Program su osmislili hrvatski stručnjaci, a nakon rezultata postignutih u Hrvatskoj program su preuzele UNICEF-ovi uredi u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj, Kazahstanu te Sloveniji. U prosincu ove godine Regionalni ured UNICEF-a predstavit će englesku verziju priručnika za provođenje tog programa.

"Podaci iz Izvješća su potresan podsjetnik da se nasilje nad djecom događa svakodnevno i svuda oko nas, a ponajviše upravo tamo gdje bi djeca trebala biti najzaštićenija. Od iznimne je važnosti da na nasilje nad djecom reagiramo, mijenjamo stavove kojima se nasilje opravdava i uz podršku stručnjaka zaustavimo ciklus širenja i nastajanja novog nasilja. Rezultati naših aktivnosti u Hrvatskoj pokazuju da postoje djelotvorni načini da se nasilje spriječi i djeci osigura sigurno okruženje, ali isto tako da je iznimno važno osigurati kontinuitet i sustavnu suradnju stručnjaka, učitelja, roditelja, djece i njihovih zajednica, jer onog trena kada ulaganje u prevenciju nasilja prestane, pojavnost nasilja počne ponovno rasti", izjavila je Valentina Otmačić, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.

Foto: UNICEF

 

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Je li vaše dijete žrtva vršnjačkog nasilja?

Svako četvrto dijete u Hrvatskoj izloženo je vršnjačkom…

Brojni poznati ujedinili se u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Od 26. veljače do 1. ožujka u zagrebačkom…

Reci NE bullyingu i riješi ga se na nenasilan način!

Edukatorica Iva Brčić osmislila je radionice namijenjene djeci…

Djeca u Saboru: Želimo da nas čujete

U povodu 30. obljetnice Konvencije o pravima djeteta…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…