Nakon dugog razdoblja povoljne epidemiološke situacije, danas je ponovno zabilježen velik rast broja zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj - čak 36! Dvoznamenkasti rast, međutim, kako je na press konferenciji Kriznog stožera rekao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, nije posljedica popuštanja epidemioloških mjera, nego - rezultat neodgovornog ponašanja pojedinaca. Naime, od 36 novooboljelih, čak 25 ih je iz Splitsko-dalmatinske županije, a s otoka Brača njih 22.
"Epidemiološki gledano, ne radi se o posljedicama našeg popuštanja mjera. Na Braču se dogodilo to da se jedna osoba vratila iz bolnice, a onda su je posjetili brojni prijatelji i rodbina. Od njih 37, koliko ih je bilo u kontaktu s tom osobom, čak 22 sada pokazuju simptome", rekao je Krunoslav Capak. Specifičan slučaj dogodio se i u Osijeku. Naime, u bolnicu je na zahvat došao jedan pacijent, kojem je nenadano, u sklopu predoperativnog zahvata, detektirana bolest Covid-19.

"Situacija na Braču treba nam biti upozorenje da epidemiološka kriza nije završila i da se i dalje moramo odgovorno ponašati. Jedan krivi korak i opet smo na početku", upozorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia