Nakon nekoliko dana bez novih slučajeva zaraze koronavirusom u Hrvatskoj, točnije od 4. lipnja, danas je Nacionalni stožer objavio kako su u našoj zemlji zabilježena dva nova slučaja raraze. Riječ je o osobama iz Primorsko-goranske županije i Grada Zagreba, čime je ukupan broj oboljelih od koronavirusa dosegao brojku od 2249 slučaja.

Iako se zbog povoljne epidemiološke situacije stječe dojam da su svi pomalo zaboravili na virus te da se malo tko odlučuje na testiranje, podaci kažu kako su u posljednja 24 sata testirane 234 osobe. Nije na odmet podsjetiti na preporuke HZJZ-a tko bi se trebao javiti na testiranje:

Pacijent sa znakovima i simptomima akutne respiratorne infekcije (nagli početak barem jednog od slijedećeg: kašalj, povišena tjelesna temperatura, kratkoća daha) i nije moguće objasniti simptome drugom etiologijom i putovao je ili boravio u zemlji/području s lokalnom ili raširenom transmisijom* bolesti unazad 14 dana prije početka bolesti.

Pacijent s bilo kojim simptomima respiratorne bolesti koji je unazad 14 dana od početka simptoma bio u bliskom kontaktu s bolesnikom koji je klasificiran kao vjerojatan ili potvrđeni slučaj COVID-19.

Pacijent s teškom akutnom respiratornom infekcijom– povišena tjelesna temperatura i barem jedan od znakova respiratorne bolesti (tj. kašalj, kratak dah) koja zahtijeva hospitalizaciju, a koja se ne može objasniti drugom etiologijom.

Tekst: D. P.
Fotografija: Shutterstock