Most ponad burne rijeke – očeva priča o buđenju autističnog sina

U vrijeme kada broj autistične djece raste, knjiga Dalibora Talajića „Most ponad burne rijeke“ donosi poruku nade i, ne ulazeći u uzroke, pokazuje što se sve može učiniti kako bi djeca s poremećajem autističnog spektra živjela što prilagođenije i što vedrije.

Roditeljske ispovijesti o postignućima djece s posebnim potrebama važna su pomoć mladim roditeljima koji se susreću sa sličnim odgojnim izazovima, a za nas su posebno vrijedne priče iz naše sredine koje su nam prisnije od prevedenih i donose praktične smjernice za stručnu potporu koja se može ostvariti u našim uvjetima. A kad su autori takvih ispovijesti očevi, u njima na nov način afirmira snaga osjećaja koje posjeduju muškarci i očinska ljubav, pouzdana i požrtvovna "kao most ponad burne rijeke", kako je to u svojoj ispovijesti opisao Dalibor Talajić.

Dalibor Talajić je otac koji je svom sinu odlučio približiti svijet koji je dječak nakon navršene prve godine prestao doživljavati. Ustanovljene su teškoće u komunikaciji, preosjetljivost na hranu i trovanje živom. Do postavljanja dijagnoze poremećaja autističnog spektra trebale su proći godine. Za oca, koji je sina učio svaki korak, bila je to utrka s vremenom. Otac koji voli trebao je postati otac koji prisiljava kako bi “zarobljenu” dušu sina ohrabrio da se otvori prema životu?

Talajić je glazbenik i crtač stripova, jedan od najboljih u Hrvatskoj - a i mnogo šire jer crta za američki Marvel - stoga je i kao pisac cijelo vrijeme svjestan cjeline, a istodobno osjetljiv na detalje. Sugestivnim rječnikom i širokim asocijacijama uvodi čitatelja u svoje životno iskustvo koje prenosi sinu. A ono je impregnirano pop-kulturom, herojima stripa i, naravno, glazbom. U knjizi stoga odjekuju operne arije u izvedbi slavne Ljiljane Molnar Talajić, Daliborove majke, čiji glas prati unuka na terapijama. U Talajićevoj priči "čujemo" uspavanku Jimmyja Stanića iz Pinokija i naslovnu Bridge over Trouble Water u snažnoj Elvisovoj izvedbi.

"Most ponad burne rijeke" recenzirale su defektologinja mr. sc. Ana Dembitz i neuropsihologinja Danijela Helc. Obje u Talajićevoj dirljivoj ispovijesti vide cijeli raspon osjećaja, od očaja do ponosa, koje intenzivno proživljavaju svi roditelji djece s poteškoćama u razvoju.

Dalibor Talajić diplomirao je glazbenu umjetnost na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prije nego što je ostvario svoj san da postane profesionalni crtač stripa, deset godina radio je kao učitelj klarineta u glazbenoj školi. Stripove je objavljivao u nekoliko hrvatskih magazina, uključujući legendarni zagrebački fanzin Endem, čiji je i danas autor. Za američke izdavače crta od 2005., a od 2009. gotovo ekskluzivno radi za Marvel.

Promocija knjige održat će se 10. svibnja u 19 sati u Booksi, Martićeva 14a, Zagreb. Na promociji će osim autora o knjizi razgovarati urednica Sandra Pocrnić Mlakar i moderator Vladimir Šagadin.

Izdavač: Beletra
Cijena: 90 kn u maloprodaji, 70 kn kod izdavača

 

Tekst i foto: Beletra

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Oglasila se žena koja je vratila posvojenog dječaka s autizmom

"Bila sam naivna, budalasta i arogantna!", rekla je…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi…

dječak s poremećajem iz spektra autizma

Brže do dijagnoze autizma!

S mag. logopedicom i mag. rehabilitatoricom Asjom Dubravčić…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu