Najveće hrvatsko sklonište za pse, smješteno u Čakovcu, zbrinjava i udomljava napuštene životinje na području Međimurske županije te ove godine, zajedno s prijateljima, organizira kampanju prikupljanja financijskih sredstava pod nazivom Udomimo prijatelje  -  Obnovimo najveće hrvatsko sklonište za pse koja će kulminirati svečanim, dobrotvornim koncertom koji se održava u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 30. listopada s početkom u 19 sati. Na koncertu će nastupiti Luka Nižetić, Sandra Bagarić, Franka Batelić, Ivana Kindl, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Bojan Jambrošić, Ivan Jelić te Klapa Stine koji nesebično podržavaju sklonište i čovjekovog najvećeg prijatelja koji, prema riječima Lorda Byrona, prvi poželi dobrodošlicu i glavni mu je u obrani.

Karte za dobrotvorni koncert mogu se kupiti na mrežnoj stranici ulaznice.hr i sa samo dvije kupljene ulaznice po jedinstvenoj cijeni od 80 kuna, sudjelujete u obnovi 1 m2 novog dvorišta za pse. Koncertu će prethoditi i akcija prikupljanja donacija uz prigodno profesionalno fotografiranje obitelji sa svojim kućnim ljubimcem, a održat će u subotu, 27. listopada od 10 do 14 sati. Hvalevrijednom inicijativom osigurat će se sredstva za obnovu skloništa i to izgradnjom novih dvorišta za pse, novog skladišta te operativnog centra za pripremu hrane, kupanja i pranje pasa i sl.

Bitno je naglasiti da je najveće hrvatsko sklonište za pse svijetli primjer u regiji jer, uz brigu o napuštenim životinjama i velikim brojem udomljenih pasa, provode i  edukacije za mlade te edukacije o odgovornom udomljavanju jer smo, kao društvo po zrelosti u ovom segmentu, daleko iza jedne Njemačke u kojoj ne postoje skloništa za pse jer nema nezbrinutih životinja ili jedne Švedske gdje je pas aktivan član društva. Veliki pomak u odnosu hrvatskog društva prema psima dogodio se prošle godine izglasavanjem Zakona o zaštiti životinja kojim je zabranjeno usmrćivanje životinja u skloništima, čime smo zapravo dobili sva no-kill  skloništa u Hrvatskoj. U izradi Zakona svestrano je sudjelovala i Aleksandra Hampamer, voditeljica Skloništa Prijatelji.Novi nam je Zakon svojevrsni vjetar u leđa koji nas je potaknuo da još snažnije podržimo širenje svijesti o zaštiti životinja u društvu. Nužno je da se kao društvo približimo ostalim zapadnoeuropskih zemljama. Valja kazati da su ove godine još vidljiviji rezultati jer su nam se u projekt obnove skloništa priključili i mnogobrojni volonteri, od naših poznatih umjetnika, do zaposlenika tvrtki koje nas svestrano podržavaju jer naprosto znaju na koji način pas može pomoći čovjeku. – istaknula je Hampamer. Brojna istraživanja svjedoče o utjecaju psa na čovjeka, od psihofizičkog zdravlja i redukciju stresa do izgradnje kvalitetnijih odnosa unutar obiteljske zajednice, a posebno socijalizaciji djece. Akciji podrške obnovi najvećeg i najaktivnijeg hrvatskog skloništa za napuštene životinje možete se, uz koncert i ostale aktivnosti, pridružiti i direktnom donacijom na račun HR3323400091116025375,  ZEU Prijatelji životinja i prirode, Čakovec, Privredna banka d.d. Zagreb, model 02, poziv na broj 888, svrha uplate: donacija UDOMIMO  (za uplate iz inozemstva - SWIFT: PBZGHR2X).

Ovaj projekt, iskazuje njegov koordinator Goran Stojanović, otvara vrata zajedništvu i gospodarskom sektoru koji posjeduje istančan osjećaj za socijalno poduzetništvo, a ne samo za klasični oblik društveno odgovornog poslovanja. Na taj način, u ovaj se poziv već uključilo niz socijalno osjetljivih tvrtki iz Hrvatske, kako svojim donacijama, tako i nabavom novih alata te direktno te kroz timske volonterske akcije u obnovi i uređenju skloništa.

Tekst i foto: press