Pomozite u obnovi najvećeg hrvatskog sklonište za napuštene pse

Imam vrlo staru i vrlo vjernu privrženost psima. Sviđaju mi se jer uvijek opraštaju. – rekao je Albert Camus prije više od pola stoljeća o čemu i danas svjedoči naše najveće sklonište za pse Prijatelji koje je u šesnaest godina postojanja udomilo više od pet tisuća pasa.

Najveće hrvatsko sklonište za pse, smješteno u Čakovcu, zbrinjava i udomljava napuštene životinje na području Međimurske županije te ove godine, zajedno s prijateljima, organizira kampanju prikupljanja financijskih sredstava pod nazivom Udomimo prijatelje – Obnovimo najveće hrvatsko sklonište za pse koja će kulminirati svečanim, dobrotvornim koncertom koji se održava u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 30. listopada s početkom u 19 sati. Na koncertu će nastupiti Luka Nižetić, Sandra Bagarić, Franka Batelić, Ivana Kindl, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Bojan Jambrošić, Ivan Jelić te Klapa Stine koji nesebično podržavaju sklonište i čovjekovog najvećeg prijatelja koji, prema riječima Lorda Byrona, prvi poželi dobrodošlicu i glavni mu je u obrani.

Karte za dobrotvorni koncert mogu se kupiti na mrežnoj stranici ulaznice.hr i sa samo dvije kupljene ulaznice po jedinstvenoj cijeni od 80 kuna, sudjelujete u obnovi 1 m2 novog dvorišta za pse. Koncertu će prethoditi i akcija prikupljanja donacija uz prigodno profesionalno fotografiranje obitelji sa svojim kućnim ljubimcem, a održat će u subotu, 27. listopada od 10 do 14 sati. Hvalevrijednom inicijativom osigurat će se sredstva za obnovu skloništa i to izgradnjom novih dvorišta za pse, novog skladišta te operativnog centra za pripremu hrane, kupanja i pranje pasa i sl.

Bitno je naglasiti da je najveće hrvatsko sklonište za pse svijetli primjer u regiji jer, uz brigu o napuštenim životinjama i velikim brojem udomljenih pasa, provode i edukacije za mlade te edukacije o odgovornom udomljavanju jer smo, kao društvo po zrelosti u ovom segmentu, daleko iza jedne Njemačke u kojoj ne postoje skloništa za pse jer nema nezbrinutih životinja ili jedne Švedske gdje je pas aktivan član društva. Veliki pomak u odnosu hrvatskog društva prema psima dogodio se prošle godine izglasavanjem Zakona o zaštiti životinja kojim je zabranjeno usmrćivanje životinja u skloništima, čime smo zapravo dobili sva no-kill skloništa u Hrvatskoj. U izradi Zakona svestrano je sudjelovala i Aleksandra Hampamer, voditeljica Skloništa Prijatelji.

Novi nam je Zakon svojevrsni vjetar u leđa koji nas je potaknuo da još snažnije podržimo širenje svijesti o zaštiti životinja u društvu. Nužno je da se kao društvo približimo ostalim zapadnoeuropskih zemljama. Valja kazati da su ove godine još vidljiviji rezultati jer su nam se u projekt obnove skloništa priključili i mnogobrojni volonteri, od naših poznatih umjetnika, do zaposlenika tvrtki koje nas svestrano podržavaju jer naprosto znaju na koji način pas može pomoći čovjeku. - istaknula je Hampamer.

Brojna istraživanja svjedoče o utjecaju psa na čovjeka, od psihofizičkog zdravlja i redukciju stresa do izgradnje kvalitetnijih odnosa unutar obiteljske zajednice, a posebno socijalizaciji djece. Akciji podrške obnovi najvećeg i najaktivnijeg hrvatskog skloništa za napuštene životinje možete se, uz koncert i ostale aktivnosti, pridružiti i direktnom donacijom na račun HR3323400091116025375, ZEU Prijatelji životinja i prirode, Čakovec, Privredna banka d.d. Zagreb, model 02, poziv na broj 888, svrha uplate: donacija UDOMIMO (za uplate iz inozemstva – SWIFT: PBZGHR2X).

Ovaj projekt, iskazuje njegov koordinator Goran Stojanović, otvara vrata zajedništvu i gospodarskom sektoru koji posjeduje istančan osjećaj za socijalno poduzetništvo, a ne samo za klasični oblik društveno odgovornog poslovanja. Na taj način, u ovaj se poziv već uključilo niz socijalno osjetljivih tvrtki iz Hrvatske, kako svojim donacijama, tako i nabavom novih alata te direktno te kroz timske volonterske akcije u obnovi i uređenju skloništa.

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Monika Leskovar humanitarni koncert

Mlada majka Monika Leskovar glazbenu čaroliju poklanja djeci oboljeloj od raka

Jedna od najboljih hrvatskih violončelistica Monika Leskovar s…

Vege piknik životinjama u čast

Grad Zagreb i Prijatelji životinja pozivaju sve u…

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života…

8. Vege Sajam u središtu Zagreba

Prijatelji životinja pozivaju građane da posjete VegeSajam, otkriju…

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…