Pomozite u obnovi najvećeg hrvatskog sklonište za napuštene pse

Imam vrlo staru i vrlo vjernu privrženost psima. Sviđaju mi se jer uvijek opraštaju. – rekao je Albert Camus prije više od pola stoljeća o čemu i danas svjedoči naše najveće sklonište za pse Prijatelji koje je u šesnaest godina postojanja udomilo više od pet tisuća pasa.

Najveće hrvatsko sklonište za pse, smješteno u Čakovcu, zbrinjava i udomljava napuštene životinje na području Međimurske županije te ove godine, zajedno s prijateljima, organizira kampanju prikupljanja financijskih sredstava pod nazivom Udomimo prijatelje – Obnovimo najveće hrvatsko sklonište za pse koja će kulminirati svečanim, dobrotvornim koncertom koji se održava u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog, 30. listopada s početkom u 19 sati. Na koncertu će nastupiti Luka Nižetić, Sandra Bagarić, Franka Batelić, Ivana Kindl, Tereza Kesovija, Zdenka Kovačiček, Bojan Jambrošić, Ivan Jelić te Klapa Stine koji nesebično podržavaju sklonište i čovjekovog najvećeg prijatelja koji, prema riječima Lorda Byrona, prvi poželi dobrodošlicu i glavni mu je u obrani.

Karte za dobrotvorni koncert mogu se kupiti na mrežnoj stranici ulaznice.hr i sa samo dvije kupljene ulaznice po jedinstvenoj cijeni od 80 kuna, sudjelujete u obnovi 1 m2 novog dvorišta za pse. Koncertu će prethoditi i akcija prikupljanja donacija uz prigodno profesionalno fotografiranje obitelji sa svojim kućnim ljubimcem, a održat će u subotu, 27. listopada od 10 do 14 sati. Hvalevrijednom inicijativom osigurat će se sredstva za obnovu skloništa i to izgradnjom novih dvorišta za pse, novog skladišta te operativnog centra za pripremu hrane, kupanja i pranje pasa i sl.

Bitno je naglasiti da je najveće hrvatsko sklonište za pse svijetli primjer u regiji jer, uz brigu o napuštenim životinjama i velikim brojem udomljenih pasa, provode i edukacije za mlade te edukacije o odgovornom udomljavanju jer smo, kao društvo po zrelosti u ovom segmentu, daleko iza jedne Njemačke u kojoj ne postoje skloništa za pse jer nema nezbrinutih životinja ili jedne Švedske gdje je pas aktivan član društva. Veliki pomak u odnosu hrvatskog društva prema psima dogodio se prošle godine izglasavanjem Zakona o zaštiti životinja kojim je zabranjeno usmrćivanje životinja u skloništima, čime smo zapravo dobili sva no-kill skloništa u Hrvatskoj. U izradi Zakona svestrano je sudjelovala i Aleksandra Hampamer, voditeljica Skloništa Prijatelji.

Novi nam je Zakon svojevrsni vjetar u leđa koji nas je potaknuo da još snažnije podržimo širenje svijesti o zaštiti životinja u društvu. Nužno je da se kao društvo približimo ostalim zapadnoeuropskih zemljama. Valja kazati da su ove godine još vidljiviji rezultati jer su nam se u projekt obnove skloništa priključili i mnogobrojni volonteri, od naših poznatih umjetnika, do zaposlenika tvrtki koje nas svestrano podržavaju jer naprosto znaju na koji način pas može pomoći čovjeku. - istaknula je Hampamer.

Brojna istraživanja svjedoče o utjecaju psa na čovjeka, od psihofizičkog zdravlja i redukciju stresa do izgradnje kvalitetnijih odnosa unutar obiteljske zajednice, a posebno socijalizaciji djece. Akciji podrške obnovi najvećeg i najaktivnijeg hrvatskog skloništa za napuštene životinje možete se, uz koncert i ostale aktivnosti, pridružiti i direktnom donacijom na račun HR3323400091116025375, ZEU Prijatelji životinja i prirode, Čakovec, Privredna banka d.d. Zagreb, model 02, poziv na broj 888, svrha uplate: donacija UDOMIMO (za uplate iz inozemstva – SWIFT: PBZGHR2X).

Ovaj projekt, iskazuje njegov koordinator Goran Stojanović, otvara vrata zajedništvu i gospodarskom sektoru koji posjeduje istančan osjećaj za socijalno poduzetništvo, a ne samo za klasični oblik društveno odgovornog poslovanja. Na taj način, u ovaj se poziv već uključilo niz socijalno osjetljivih tvrtki iz Hrvatske, kako svojim donacijama, tako i nabavom novih alata te direktno te kroz timske volonterske akcije u obnovi i uređenju skloništa.

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Monika Leskovar humanitarni koncert

Mlada majka Monika Leskovar glazbenu čaroliju poklanja djeci oboljeloj od raka

Jedna od najboljih hrvatskih violončelistica Monika Leskovar s…

Vege piknik životinjama u čast

Grad Zagreb i Prijatelji životinja pozivaju sve u…

12. ZeGeVege festival održivog življenja

Prijatelji životinja organiziraju veganski festival o načinu života…

8. Vege Sajam u središtu Zagreba

Prijatelji životinja pozivaju građane da posjete VegeSajam, otkriju…

Pročitajte i:

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju kinesku leopardicu Odliliu, koja je tamo stigla…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!