Na desetak mjesta u Zagrebu postavljeni su kutci s knjigama nazvani Polica pričalica. Među njima su pedijatrijske čekaonice na Knežiji i Ravnicama te u Španskom i centru grada. Na policama se nalaze slikovnice i knjige prilagođene djeci najmlađe dobi. Zahvaljujući njima boravak u čekaonicama djeci postaje zabavan i djeluje kraće.

„Prvi dojmovi su izuzetno pozitivni. Već s vrata djeca, posebice ona najmanja, jure prema policama s knjigama. U vrijeme pametnih telefona djeca se sve manje susreću s knjigom tako da mislim da je vrlo važno ponuditi im ovakve sadržaje. Nadalje, dok čekaju na red u ordinaciji knjiga ili časopis na neki način pomažu u prevladavanjustraha, tj. odvlače im pažnju u jednom sasvim drugom, opuštajućem smjeru. Mislim da je projekt doista dobar i da će zaživjeti i na drugim mjestima“, kazala je stomatologinja Maša Ikonomov Tepšić iz Dental studija Siget u kojem je postavljena jedna od prvih Polica pričalica.

police-pricalice-za-poticaj-citanju-i-ugodnije-cekanje-pregleda

Dijete kroz čitanje ulazi u svijet emocija

Akciju Čitajmo zajedno pokrenuo je dječji vrtić Čigra sa željom promicanja čitanja u predškolskoj dobi. Naime, čitanje višestruko koristi u cjelokupnom razvoju djeteta - kognitivnom, socio-emocionalnom te razvoju govora, predčitačkih vještina te grafomotorike.

„Zajedničko čitanje razvija privrženost i bliskost između djeteta i roditelja. Zahvaljujući tome oni zajedno uživaju i zabavljaju se. Uz to, dijete kroz čitanje ulazi u svijet emocija s kojima se toliko često ne susreće, razrješava svoje unutarnje konflikte i strahove. Dijete kroz priče uči i o socijalnim odnosima i načelima, pravdi i nepravdi, dobru i zlu pri čemu onda govorimo o moralnom razvoju i usvajanju humanih vrijednosti. Čitanje ima i veliku ulogu u razvoju opažanja, pamćenja, mišljenja te logičkog zaključivanja“, ističe Dejana Jelić, psihologinja u dječjem vrtiću Čigra.

Knjige za Police pričalice darovala je Naklada Nika, a kako u Čigri djecu potiču da od najranije dobi razvijaju humanističke vrijednosti, i mališani su darovali svoje knjige koje više ne čitaju.

Tekst i foto: Dječji vrtić Čigra

www.cigravrtic.hr