Pola stoljeća PIF-a, Međunarodnog festivala kazališta lutaka

Jubilarno izdanje PIF-a održava se od 16. do 22. rujna u Zagrebu, te će u sedam dana ugostiti preko 200 izvođača iz osam zemalja svijeta i prikazati 15 izabranih lutkarskih predstava u službenom dijelu programa.

PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) - Međunarodni festival kazališta lutaka pokrenuo je 1968. Studentski esperantski klub te je u svom prvom izdanju doživio velik i pozitivan odjek u javnosti, ali i na međunarodnoj lutkarskoj sceni. Festival je ubrzo prerastao Studentski esperantski klub, pa je njegovu organizaciju od 1971. preuzeo Međunarodni centar za usluge u kulturi i do danas je, kao Kulturni centar Travno, odgovoran za njegovu organizaciju. Festival je tako do 1994., kad ga je napustio dio organizacijskog tima, bio vezan uz esperanto, pa je čak dva izdanja doživio i u norveškom gradiću TromsØu. Uz Zagreb, festivalski programi odvijali su se i u Sisku, Varaždinu, Velikoj Gorici, a 2000-ih su redoviti bili i festivalski izleti i gostovanja predstava diljem Hrvatske. Nekoliko godina nakon napuštanja takve prakse, PIF ponovno radi s povezivanjem s okolnim gradovima, ali i mnogim kulturnim centrima u Zagrebu u sklopu tendencije decentralizacije zagrebačke kulture.

Od 1990. PIF ima i svoju maskotu - gigantsku lutku PIFKA koju je izradila akademska slikarica prof. Mira Dulčić, a koja svake godine stoji na čelu vesele PIF-ove povorke kojom najavljujemo festival. Upravo ta povorka jedan je od znakova prisutnosti i suživota našeg festivala s gradom u kojem se odvija najveći dio njegovog programa te pridonosi promidžbi lutkarstva među najširom publikom.

Dolazak lutkara i lutaka u grad, najavit će dobroćudni div Pifko i PIFKOVA POVORKA koja kreće 16 rujna u 11 sati iz Tkalčićeve, preko glavnog trga i Cvjetnog trga do paviljona na Zrinjevcu. Organizatori su i ove godine pripremili bogati off program u sklopu kojeg će biti održane kreativne radionice, stručne edukacije, projekcije animiranih filmova, izložbe i predstave na gradskim ulicama i trgovima.

Najstariji međunarodni lutkarski kazališni festival u Hrvatskoj službeno će otvoriti središnje akademsko državno lutkarsko kazalište iz Moskve, SERGEJ OBRAZCOV, 16. rujna na Sceni Travno, izvedbom predstave DJEVOJČICA IZ LENJINGRADA. Predstava kombinira lutke, kadrove iz vojnih kronika, animaciju i filmove, a prikazuje život male Valje za vrijeme okupacije Lenjingrada.

Na festivalu će također nastupiti i atraktivna kineska kazališna trupa GUANGXI, koja na specifičan način spaja drevne kineske instrumente, ples i lutke. Gledat ćemo i višestruko nagrađivanu predstavu ERICA BASSA, JESENSKI PORTRETI, zatim tradicionalnu španjolsku priču o DON JUANU u izvedbi Kazališta TYATR iz Slovačke, predstavu DINDIM, O NJEŽNOSTI, temeljenu na istinitom događaju o nesvakidašnjem prijateljstvu čovjeka i mageljanskog pingvina, te ostala ponajbolja domaća i svjetska lutkarska ostvarenja.

Ulaznice su u prodaji od 13. 09. (online prodaja), a od 11. rujna moći ćete ih kupiti i na mjestima prodajne mreže agencija u Zagrebu i u Hrvatskoj.
Popis prodajnih mjesta i ostale informacije o ulaznicama pronađite na https://goo.gl/bWC2HJ

 

Program PIF-a

Tekst i foto: press

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Super mjesto za uživanje na otvorenom, predstave i kreativne radionice za velike i male

Nakon uzbudljivog otvorenja, zatim otkrivanja jedinstvene street art…

djeca se kod kuće zabavljaju uz kreativne igre

Virtualna igraonica za djecu: donosimo radne listiće za vrtićku dob

Nije riječ o liniji manjeg otpora, tj. zabavi…

Zimski kreativno-umjetnički program za djecu u kazalištu Trešnja

U najljepšem razdoblju godine kazalište Trešnja priprema zanimljiv…

GROWING UP – sajam radosti bez granica za djecu i roditelje

Uoči zvuka prvog zvona nove školske godine, od…

Pročitajte i:

HallOfFame_2021_PR_J-1

Jeste li spremni za najiščekivaniji događaj u godini - Jana Story Hall of Fame?

Još svega nekoliko sati nas dijeli od ovogodišnjeg Jana Story Hall of Famea, koji će…

mame i klinci

Konferencija Mame&klinci: Izazovi obitelji u vrijeme pandemije!

Konferencija Mame&klinci, koja je održana 29. 05. 2021. iz male dvorane poslovnog centra Almeria, a…

Danijela Miklec

Eko Limach Fest: Uz zanimljivu priču, i medo je bio atrakcija!

Među krošnjama drveća dvorišta ALU održao se Eko Limach Fest, a u našem kutku djeca…

Tragedija u Kninu: 5-godišnji dječak preminuo u autu!

Nakon što je proveo u autu veći dio dana, petogodišnjak je preminuo, a njegovo je…