škola

Počinje drugo polugodište: Sindikat hrvatskih učitelja i roditelji imaju nešto za reći!

Bliži se 18. 1. i početak drugog polugodišta, a prijepori u javnosti o tome da li krenuti s online ili A modelom nastave sve su glasniji. Osim roditelja, svoj glas je podigao i Sindikat hrvatskih učitelja i jasno iznio svoje zahtjeve.

Kao što je najavljeno u Ministarstvu, velika je vjerojatnost da će drugo polugodište, koje počinje 18. 01., krenuti s A modelom, dakle s nastavom u školama, osim u potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije. Sindikat hrvatskih učitelja odlučio je kroz 5 zahtjeva adresirati neke probleme vezane uz moguću odluku i podržati peticiju zagrebačkih roditelja koja se odnosi na sigurnost djece u školama zbog posljedica razornog potresa od 29. 12. 2020.

Naime, zagrebački su roditelji pokrenuli inicijativu, a potpisuju i peticiju kojom traže da se njihovoj djeci uoči početka nastave omoguće sigurni prolazi do škola budući da hodaju ulicama koje su oštećene u potresu. Traže i da paralelno s izgradnjom zaštitnih koridora bude provedena inspekcija i uklanjanje opasnih dijelova zgrada na svim prilaznim putovima do škola.

Sindikat hrvatskih učitelja također zahtijeva da se zaposlenici i roditelji pisanim putem informiraju o stanju zgrada u koje će učenici ulaziti 18.1.2021. godine, i to prije početka nastave, i uz dodatnu informaciju o tome koji stupanj potresa može podnijeti pojedina odgojno-obrazovna ustanova.

S obzirom na to da je organizacija redovnih programa vježbi za evakuaciju i psihološke pomoći učenicima u Republici Hrvatskoj, prema mišljenju Sindikata, i dalje na niskoj razini, smatraju da je nužno provođenje vježbi za evakuaciju i ažuriranje protokola spašavanja ne samo u Zagrebačkoj nego i u drugim županijama koje su pogođene potresom te onim županijama u kojima su moguća jača podrhtavanja tla.

Nadalje, Sindikat zahtijeva odgodu početka (online) nastave za učenike iz Sisačko-moslavačke županije minimalno 2 do 4 tjedna jer mnogi od roditelja na tim područjima volontiraju, rade na obnovi svojih i tuđih domova, dolazi još hladnije vrijeme, tlo se još uvijek trese, nema uvjeta za rad ni učenje, a nekolicina od onih koji mogu biti u svojim domovima nemaju ni dimnjaka ni grijanja.

Kako je MZO 18.12. 2020. izdao uputu kojom se radnicima omogućava korištenje godišnjeg odmora u razdoblju od 24.12. 2020. do 15.1.2021. radi smanjenja zaraze korona virusom, te naknadnu Odluku Vlade RH kojom se omogućava 10 dana plaćenog dopusta za obnovu, neovisno o kolektivnim ugovorima radi otklanjanja posljedica potresa, Sindikat smatra da bi se trebalo omogućiti korištenje dopusta od 18. 1. 2021., radi nužnih sanacija, oporavka od potresa i pripremu rada s učenicima.

Nadalje ističu kako se mnogi učenici na području Sisačko-moslavačke županije nalaze u kontejnerima, nemaju struju i treba im još vremena za psihički oporavak od traume te nisu spremni za provedbu uobičajenog godišnjeg plana i programa, potrebna je psihološka pomoć i prilagodba nastave njihovoj specifičnoj situaciji. Budući da ne postoji modul za primjerenu nastave u ovim uvjetima - smatraju da bi resorno ministarstvo trebalo uvažiti i njihovo mišljenje, jer ono nije temeljeno na “suhoparnom online upitniku”, već su to realne činjenice s terena.

Sindikat hrvatskih učitelja adresirao je još jedan važan problem vezan uz samu organizaciju online nastave u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Oni učenici koji su s roditeljima napustili Sisačko-moslavačku županiju, nalaze se ili kod rodbine ili u privremenom smještaju diljem Hrvatske. Nitko iz resornog ministarstva nije u online upitniku postavio pitanje što roditelji i zaposlenici škola Sisačko-moslavačke županije smatraju potrebnim u ovim trenucima. Također, nije jasno hoće li učenici krenuti na nastavu prema modelu sukladno kojem se radi u županiji u kojoj se nalaze na privremenom smještaju (što bi značilo i odlazak na nastavu u novom okruženju s novim učiteljima, a koja nije prilagođena njihovim trenutnim potrebama) ili bi trebali biti na online nastavi sa svojim učiteljima i profesorima iz Sisačko-moslavačke županije, kojih trenutno nema dovoljno, a većina njih nema nikakve uvjete da se online nastava uopće održi. No, kako najavljuju iz Sindikata, najvjerojatnije će krenuti peticija za odgodu online nastave u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Posljednji zahtjev koji Sindikat stavlja pred resorno ministarstvo glasi: “Želimo što žurniji odgovor resornog ministra na zahtjev ponovno postavljen na sastanku 29. prosinca 2020. godine o uvrštavanju zaposlenika ustanova za odgoj i obrazovanje u prioritetne skupine za cijepljenje protiv COVID-19, odnosno da se onima koji to žele isto omogući što prije.”

Tekst: S. M.

Foto: Profimedia

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

žema u ppd

Niste same! Nova nada za hrvatske rodilje oboljele od poslijeporođajne depresije

Psihički poremećaji i psihoze, nažalost, još uvijek stavljaju stigmu na oboljele, a osobe s mentalnim…

Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: "To nam nije niti trebalo biti oduzeto"

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin…

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…

oš glina

U Sisačko-moslavačkoj županiji žele odgodu početka nastave: Peticiju u jedan dan potpisalo 4000 ljudi!

Na području Sisačko-moslavačke županije većina je škola oštećena i nesigurna za provođenje nastave, a mnogi…