2. hrvatski Globe Athon je javnozdravstvena kampanja čiji cilj je senzibilizacija javnosti o prevenciji ginekološkog raka, od kojeg u našoj zemlji, na žalost, svake godine oboli 1700, a umre 600 žena. Planinarit će se liječničkom stazom (br. 55) prema bivšem lječilištu od tuberkuloze Brestovac, a završit će u Domu Crvenog križa na Sljemenu gdje će biti osiguran topliobrok. i ova akcija imat će humanitarni karakter jer će prihod biti namijenjen Zajednici pacijenata oboljelih od raka sv. Juraj.

I ove godine godine grad Zagreb i Hrvatska priključuju se svjetskoj Globe-Athon javnozdravstvenoj kampanji koju su prije nekoliko godina pokrenuli ginekološki onkolozi u Washingtonu, a ima za cilj senzibilizirati javnost o potrebi prevencije raka spolnog sustava u žena. Prošle je godine „Globe-Athon: to end women's cancer“ održan u više od 80 zemalja svijeta i u 150 gradova.

Nakon planinarenja mjerenje krvnog tlaka i šećera

Na kraju planinarskog pohoda, a po dobrom starom običaju, liječnici članovi Planinarskog kluba Hrvatskog liječničkog zbora, Crvenog križa i Hitne pomoći Zagreb sudionicima pohoda mjerit će krvni tlak i šećer u krvi.

Ovom javnozdravstvenom kampanjom želi se promovirati zdravi način života, podizati razinu svijesti žena o potrebi odlaska na redovite ginekološke preglede, a mjerenjem tlaka i šećera u krvi otkriti, ne samo važni pokazatelje zdravstvenog stanja osobe, već i rizične čimbenike u nastanku raka trupa maternice.

Tekst: Hrvatska liga protiv raka

Foto: Profimedia