Piknik s medvjedima – naziv je edukativno-zabavnog programa koji će se u Zoološkom vrtu grada Zagreba održati u subotu i nedjelju, 13. i 14. lipnja, od 10 do 18 sati. Njime će Vrt obilježiti svoj 90. rođendan.

Za taj veliki jubilej posjetitelji su pozvani uključiti se u pripremu poslastica za zagrebačke medvjede Etu i Gorana. Radit će im se kolači od češera i meda, a za rashlađivanje tijekom vrućih dana posluživat će im se i lubenice te sladoled od voća.

piknik-s-medvjedima-i-proslava-rodendana

Cilj je jedinstvenog piknika u Maksimiru rasvijetliti misterij oko medvjeđeg jelovnika. Naime, iako se 95 posto tog jelovnika sastoji od hrane biljnog podrijetla, mnogi građani medvjede smatraju opasnim mesojedima. Kako bi i posjetitelji Vrta mogli kušati šumsko voće i od njega spravljene delicije po mjeri medvjeđeg nepca, u Vrtu će biti organiziran prigodan sajam domaćih proizvoda.

Posjetitelji gladni znanja o medvjedima, tu će glad moći utažiti u posebnom edukativnom kutku koji je inspiriran istraživanjem medvjeda u prirodi. Tamo će se proučavati i mjeriti medvjeđi otisci, na model medvjeda postavljati telemetrijske ogrlice te predstavljati što čini 5 posto medvjeđe prehrane koja ih svrstava u zvijeri i mesojede. Najmlađi će moći iskušati svoju spretnost u „hvatanju ribe“ u malom bazenu što će ih dodatno osvježiti tijekom vikenda za koji su meteorolozi predvidjeli toplo i sunčano vrijeme.

Zahvaljujući suradnji Veterinarskog fakulteta i Iglu sporta u Zoološkom će se vrtu moći vidjeti kako izgleda jedan odlazak istraživača na teren i koja je oprema potrebna za tu avanturu. Hrvatska gorska služba spašavanja pripremit će upute kako se ponašati u šetnji šumom brinući se za vlastitu te sigurnost drugih.

Na Pikniku s medvjedima obitelji će se moći natjecati u „medvjeđe“ dobrim igrama, a oni željni ležerne zabave moći će uživati u lutkarskim predstavama te slušanju priče o Zlatokosi.

piknik-s-medvjedima-i-proslava-rodendana

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba