Iz Zoološkog vrta Cotswold u britanskom gradu Burford u Zagreb je stigao divovski mravojed (Mymecophaga tridactyla). Riječ je o mužjaku starom godinu i pol. Budući da stasiti mravojed nema ime, njegovi timaritelji otvoreni su za prijedloge putem Facebook stranice Vrta.

Kako bi građani što bolje upoznali neobičnu životinju, sve o divovskom mravojedu moći će saznati u subotu i nedjelju (26. i 27. rujna) između 11 i 17 sati ispred njegove nastambe u paviljonu Duh monsunskih šuma. U blizini Tropske kuće kraj velikog modela mrava edukator će govoriti o mravima kao omiljenoj poslastici mravojeda, a zaljubljenike u fotografiranje poziva se da s golemim mravom naprave jedinstveni selfie. U Afričkom selu posjetitelji će moći razgledati modele termita i termitnjaka.

ovog-vikenda-upoznajte-prvog-maksimirskog-mravojeda

Divovski mravojed najveći je od četiri vrste mravojeda. Ime mu razotkriva zadivljujuće mjere. Od vrha njuške do kraja repa može doseći dužinu od 2,1 metra. Nije agresivan, ali kada se osjeća ugroženo, može se žestoko braniti. Ako ga predator stjera u kut, mravojed se popne na stražnje noge i brani oštrim kandžama održavajući ravnotežu repom.

Spomenute oštre kandže inače koristi za probijanje mravinjaka i termitnjaka, a za hvatanje mrava i termita mu služi dugačak jezik. Kako bi ulovio plijen, jezik može izdužiti do 60 centimetara. Fascinantan je i podatak da mravojed može izvući i uvući jezik do 160 puta u minuti.

Taj sisavac i mesojed ugrožena je vrsta. U prirodi gdje može živjeti do 14 godina, živi u tropskim šumama i na travnjacima Središnje i Južne Amerike.

Riječ je o samotnjačkoj životinji. Ženke imaju potomke jednom godišnje, a mladunca povremeno nose na leđima.

ovog-vikenda-upoznajte-prvog-maksimirskog-mravojeda

Tekst i foto: Zoološki vrt grada Zagreba