„Neopisivo sam sretna što je projekt zagrebačkog savjetovališta za maloljetne i mlade roditelje napokon zaživio. Udruga roditelja Korak po korak od 2005. godine provodi projekt 'Mama je mama' u cilju prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Savjetovalište je otvoreno u prostoru koji nam je ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a pomoć i podrška BNP Paribas Cardif osiguranja u Hrvatskoj osigurala nam je neophodna sredstva za uređenje i opremanje prostora kako bi roditeljima i djeci boravak u njemu bio što ugodniji. Drago mi je što su se u projekt uključili i njihovi zaposlenici te svojim poklonima i igračkama razveselili naše štićenike i njihove mališane“, naglasila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak i voditeljica projekta „Mama je mama“.

„Djeca su uvijek bila u fokusu društveno odgovornog poslovanja BNP Paribas Cardif osiguranja u Hrvatskoj, promicanjem obrazovanja i provedbom preventivnih akcija. Ovaj projekt nam je privukao osobitu pažnju jer je usmjeren na pomoć djeci koja i sama imaju djecu te im je neophodna podrška i zaštita cijelog društva. Nažalost, maloljetničke trudnoće još uvijek su tabu tema kod nas, no smatramo da svi zajedno moramo biti hrabri i uporni u osvješćivanju javnosti o ovom problemu. Ovo je prvi korak u dugoročnoj suradnji s Udrugom roditelja Korak po korak i projektom 'Mama je mama' te se nadam da ćemo svojim primjerom potaknuti i druge u Hrvatskoj da se uključe u pomoć maloljetnim roditeljima i njihovoj djeci“, istaknula je Ana Ivančić, predsjednica Uprave BNP Paribas Cardif osiguranja u Hrvatskoj.

BNP Paribas Cardif osiguranje podržalo je otvorenje savjetovališta i projekt „Mama je mama“ donacijom kojom je osigurano uređenje prostora, opremanje namještajem i nabava opreme za bebe. Donaciji su se rado odazvali i njihovi zaposlenici koji su na otvorenju predstavnicima udruge i njihovim najmlađim štićenicima uručili brojne igračke, odjeću i obuću, pelene i druge potrepštine.

Savjetovalište za maloljetne majke i roditelje bit će otvoreno svakim radnim danom sukladno dogovorenim terminima savjetovanja, a svim maloljetnim i mladim majkama i očevima na raspolaganju će biti stručnjaci poput psihologa, socijalnog radnika, ginekologa i pravnika koji će im pružiti odgovore na sva njihova pitanja.

Prema podacima Udruge roditelja Korak po korak, u Hrvatskoj je trenutno oko 5.000 maloljetnih mama, a godišnje se zabilježi oko 1.500 maloljetnih trudnoća. Hrvatski tinejdžeri u prosjeku sa 17 godina i tri mjeseca stupaju u spolne odnose, a broj maloljetničkih trudnoća ne raste, ali se ni ne smanjuje, što je suprotno očekivanjima s obzirom na to da bi novije generacije trebale biti educiranije o zaštiti. Maloljetničke trudnoće rizičnije su od ostalih jer srednjoškolska dob nije optimalna za rađanje, a važan je faktor i socioekonomska nezrelost zbog koje je nužno potražiti stručnu pomoć pri saznanju o trudnoći.

Trudnoća i porod naglo mijenjaju uobičajeni život maloljetnih djevojaka i mladića i primoravaju ih da se suoče s nizom poteškoća, poput neprihvaćanja u obitelji i narušenih obiteljskih odnosa, problema sa školovanjem ili prekida školovanja, partnerovog napuštanja, izazova u prihvaćanju svoje nove životne uloge, razvoja roditeljskih kompetencija, osude okoline, izoliranosti ili socijalne isključenosti. Maloljetne trudnice u najvećem broju dobivaju potporu i pomoć svoje obitelji, no za određen broj potrebne su posebna briga i podrška institucija društva jer im ih njihove obitelji ne mogu ili ne žele pružiti. U Hrvatskoj maloljetne trudnice i majke u samo 11 posto slučajeva završavaju školovanje, a trenutno postoje samo četiri doma osposobljena za njihov prijem, s tim da je riječ uglavnom o domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u kojima je uređen poseban odjel za takve slučajeve.

otvoreno-savjetovaliste-za-maloljetne-i-mlade-roditelje

Tekst i foto: promo