National Geographic Hrvatska predstavlja međunarodnu izložbu Dolomiti - kameno srce svijeta u Arheološkom muzeju u Zagrebu od 1. lipnja do 10. srpnja ove godine. Fotografski radovi renomiranog fotografa Georga Tappeinera otkrit će ljepotu Dolomita, uvrštenih i na popis UNESCO-ove svjetske prirodne baštine, ali i ukazati na potrebu njihova očuvanja u duhu misije National Geographica „nadahnjujemo ljude da se skrbe o našem planetu“.

Pedeset fotografija Dolomita predstavlja jedinstvenu 'šetnju' dubokim dolinama, spektakularnim planinskim masivima, zelenim brdskim pašnjacima i plavim jezerima... Fotograf Georg Tappeiner iz Merana istražio je jedinstven krajolik Pala, iz zraka i sa zemlje, te fotoaparatom Hasselblad zabilježio snimke koje istodobno prenose arhaičnu snagu i poetičnost Dolomita. Izložba je nastala kao plod suradnje između National Geographica Hrvatska i UNESCO-ove zaklade Dolomiti.

otvorenje-izlozbe-casopisa-national-geographic-hrvatska-dolomiti-kameno-srce-svijeta

Ova je fotografska izložba od 2010. godine dosad gostovala diljem Europe na prestižnim događanjima, primjerice na sajmu Photokina u Kölnu, prestižnom Turističkom sajmu u Berlinu, Prirodoslovnom muzeju u Beču, Nacionalnom muzeju suvremene povijesti u Ljubljani, i dosad ju je vidjelo preko 300.000 ljudi. Po prvi put hrvatska će publika imati priliku vidjeti fotografije Dolomita i njihovu monumentalnu ljepotu te otkriti zašto ih je UNESCO uvrstio na popis svjetske prirodne baštine.

Georg Tappeiner još se uvijek živo sjeća jedne ljetne noći kad je snimao planinski lanac Pala (Pala di San Martino): “Bilo je jako hladno, a meteori su pljuštali parajući nebo jedan za drugim, izgarajući i svijetleći kao upaljena žigica.” Bilo je to one godine kad je UNESCO razmatrao uvrštavanje Dolomita na popis svjetske prirodne baštine. Uvrštavanje Dolomita potvrđeno je u lipnju 2009. zbog “njihove iznimne prirodne ljepote”. Iznimno geološko podrijetlo Dolomita pridonijelo je tom veličanstvenom izboru: prije “samo” 230 milijuna godina na mjestu gdje se sada uzdiže gorje Pale (Monti Pallidi) bio je golem koraljni greben u oceanu Tetis. Danas tu prema oblacima streme “najljepše planine na svijetu”, kako ih je opisao Reinhold Messner, najpoznatiji sin Dolomita, regije u kojoj su alpske livade najzelenije, stjenoviti vrhunci najimpozantniji, a nebesa se otvaraju pred očima sa začudnom ljepotom dojmljivijom nego u bilo kojem drugome planinskom području."

otvorenje-izlozbe-casopisa-national-geographic-hrvatska-dolomiti-kameno-srce-svijeta

Fotografski radovi Georga Tappeinera predstavljaju svu ljepotu Dolomita i podsjećaju na potrebu njihova očuvanja, što je u duhu sve relevantnije misije zbog koje je Društvo National Geographic i utemeljeno: “da nadahne ljude da se skrbe o našem planetu.”

Tekst/Foto: Arheološki muzej u Zagrebu