U Hrvatskoj djeca čine manje od 20 posto ukupnog stanovništva. Uz brojna prava koja djeca ostvaruju u našoj zemlji još uvijek tisuće djece živi u riziku od siromaštva, a mnoga djeca nemaju pristupa osnovnim uslugama koje su im potrebne za zdrav i cjelovit razvoj ili pak da bi sustigli razvoj svojih vršnjaka. Život brojne romske djece obilježen je siromaštvom i niskim stopama obrazovanja (tek 10 posto romske djece završava srednjoškolsko obrazovanje, a velik broj djece ne uspijeva završiti ni osnovnu školu), kao i slabijim zdravljem. Više od 920 djece s teškoćama u razvoju odrasta u institucijama, a više od jedne trećine njih proboravi u ustanovama dulje od 10 godina. Izložba „Kako žive djeca u Hrvatskoj“ slikom progovara o tome što znači odrastati u Hrvatskoj za različitu djecu.

Tri najbolja autora prema ocjenama žirija (fotoreporter Saša Kralj, maturanti Fotografskog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te UNICEF-ov fotograf Giacomo Pirozzi) su:

  • Romeo Ibrišević, za reportažu “Vedran”,
  • Silvija Butković za fotografiju “Ruka moje mame”
  • Darko Mihalić za fotografiju “Egzibicija u k-molu”.
unicef_izlozba1-071013

Svečano otvaranje izložbe predvodila je UNICEF-ova ambasadorica dobre volje Maja Vučić, a podržali su ga brojni fotoreporteri i prijatelji UNICEF-a. Nagrade su uz predstavnike sponzora dodijelili predsjednik Zbora fotoreportera Hrvatske Igor Nobilo i v.d. predstojnice UNICEF-a u Hrvatskoj, Đurđica Ivković.

Đurđica Ivković, predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku, v.d. ovom je prigodom podsjetila: „Dječji tjedan je podsjetnik na važnost djetinjstva i obaveze koje smo preuzeli prema djeci, a fotografije koje prikazujemo na izložbi govore nam o djeci i njihovim životima u gradovima i manjim mjestima, ali i o propuštenim prilikama i kršenjima dječjih prava. Zahvaljujemo svim fotoreporterima koji s pažnjom i poštovanjem bilježe odrastanje djece u našoj zemlji te svojim fotografijama upozoravaju na nepravdu i stvari koje trebamo promijeniti na bolje.“

Sponzori izložbe su Hrvatski Telekom, Samsung, H&M te Green Gold. Medijski pokrovitelji izložbe su časopis Meridijani i index.hr.

unicef_izlozba20-071013

Otvaranju su prisustvovali brojni uzvanici i poznate osobe među kojima su bili UNICEF-ova ambasodorica Maja Vučić, glumci Robert Kurbaša i Goran Grgić, glumice Doris Pinčić, Mirna Medaković, dizajnerica Aleksandra Dojčinović te radijski voditelj i glazbenik Ivan Vukušić.

Foto: Neja Markičević