Otvaranje Froooma, interdisciplinarnog filmskog programa za djecu i mlade

Boris Bakal i Bacači sjenki pozivaju vas na na četvrto otvorenje interdisciplinarne filmske škole Frooom – najinovativnijeg interdisciplinarnog filmskog programa za djecu od 9 do 14 godina, kroz koji djeca uče o prirodi filma. Otvorenje će se održati u nedjelju 28. lipnja u zagrebačkom kinu Tuškanac

Kratkim glazbeno-filmsko-gastronomskim programom Bacači sjenki otvaraju ovogodišnju filmsku radionicu Frooom te pozivaju prijatelje, poznanike, zainteresirane i sve koji produženi vikend provode u Zagrebu da im se pridruže u večeri punoj neobičnih iskustava.

Za prvo u nizu kriv će biti Martien Groeneveld, nizozemski umjetnik koji svjetsku javnost već desetljećima oduševljava svojim interaktivnim koncertima i glazbenim eksperimentima. Martien će zagrebačku publiku uvući u glazbeni svijet svirajući waterfluiten, volkswagenharp ili splendid cristal. U nastavku večeri slijedi projekcija eksperimentalno-animiranog filma “Najmanji” za koji je autor Tomislav Šoban 2013. godine primio brojne nagrade i odlike. Otvorenje Froooma zatvara se malom zdravom zakuskom i druženjem tijekom koje ćete se moći uvjeriti zašto je Frooom najinovativniji interdisciplinarni filmski program za djecu i mlade.

Martien Groeneveld bavi se glazbom: glazbom u najširem smislu te riječi. Ovaj nizozemski umjetnik radi muziku iz svega i ni iz čega, a samostalno dizajnira i gradi svoje prepoznatljive instrumente poput divovskog ksilofona na kojima izvodi – ili da se poslužimo njegovim riječima: to je glazba koja se gleda. Nastupao je posvuda po svijetu i posvuda je ostao vrlo dobro zapamćen.

Tomislav Šoban mnogostruko je diplomirani umjetnik – i grafičar s ALU i filmski i TV režiser s ADU, a već godinama aktivan član Kinokluba Zagreb. Za film “Najmanji” autor kaže: Moj najbolji prijatelj je živio u istoj ulici u kući preko puta. Ušao je u kuću kada smo i svi išli doma. Kada se dućan zatvarao. Ljeti je to u 21 sat. Tada sam ga zadnji put vidio. To je posveta njemu.

Bacači sjenki su neprofitna nevladina organizacija koja djeluje od 2001. godine, a posvećena je interdisciplinarnoj suradnji, stvaranju i refleksiji, kao i traganju za novim stvaralačkim jezicima prije svega u polju performansa, urbane i javne umjetnosti, novih medija i njihovih hibrida. Kroz svoju djelatnost i interdisciplinarnu (međunarodnu) suradnju Bacači sjenki obuhvaćaju širok spektar projekata – od multimedijalnih predstava, preko urbano-humanih dinamičkih mreža, projekata kulturne memorije i očuvanja baštine, do izložbi, radionica, urbanih performansa i multimedijalnih instalacija.

Frooom je inovativan odgojno-obrazovni program namijenjen djeci i mladima od 9 do 14 godina koji ih upoznaje s onime što ne vide gledajući filmove, tv serije, spotove, kompjutorske igre i novomedijske programe. Kroz intenzivni obrazovni proces djeca uče o prirodi filma eksperimentirajući sa svime onime što je do filma – kakvoga ga mi danas poznajemo – dovelo: od kineskih zoetropa, preko manirističkih optičkih eksperimenata, animacije fotografije i camere obscure, do tonskog filma u boji, računalnih programa i digitalne tehnologije.

Tekst i foto: Bacači sjenki

Tagovi: , , , , ,

Vezano uz temu

I vaše dijete može biti mladi poduzetnik

Zabum – Za budućnost mladih jedinstven je program…

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Spasi svijet - Prijavi svoju priču ili film Frooom! filmskoj školi za djecu i mlade

Frooom! filmska škola kroz svoj program radionica već…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

Pročitajte i:

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…

Ivica Kostelić o rođenju blizanki i evekuaciji iz bolnice u Petrovoj

Jedna o rodilja koja je ispred bolnice u Petrovoj proživljavala pravu dramu nakon razornog potresa…