autizam

Osobe s poremećajima iz autističnog spektra trebaju podršku društva

Rana dijagnostika i rana intervencija presudne su za razvoj, integraciju i uspješan put prema samostalnosti djece s poremećajima iz autističnog spektra u odrasloj dobi. Prema procjenama stručnjaka u Hrvatskoj živi oko 10 000 djece s autizmom. Uz potporu UNICEF-a, modele podrške u predškolskoj i odrasloj dobi osobama s poremećajima iz autističnog spektra danas su na istoimenom Simpoziju predstavili stručnjaci Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske udruge za ranu intervenciju, Centra za autizam, te ustanova koje imaju program integracije djece s poremećajima iz autističnog spektra

Simpozij je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je istaknula kako se nedavnim potpisivanjem sporazuma o suradnji između UNICEF-a i Ministarstava socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja te Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vlada opredijelila za unaprjeđenje podrške djeci s poremećajima iz autističnog spektra i njihovim obiteljima.

"Prepoznavši važnost sveobuhvatne podrške potrebama te djece unutar sva tri ministarstva, uz podršku UNICEF-a započela je izgradnja cjelovitog sustava koji će odgovoriti na potrebe djece i njihovih obitelji u području rane intervencije u djetinjstvu, ali i njihovog kasnijeg života", istaknula je Opačić.

Zagreb, 12.06.2014. Simpozij o autizmu; Foto: Igor Nobilo
Zagreb, 12.06.2014. Simpozij o autizmu; Foto: Igor Nobilo

Na Simpoziju su govorili i inozemni stručnjaci iz Svjetske zdravstvene organizacije i organizacije Autism Speaks Foundation. Simpozij je održan u okviru godišnjeg sastanka SEAN mreže (South East European Autism network - Jugoistočno Europska mreža za autizam). Ciljevi i aktivnosti SEAN mreže obuhvaćaju podizanje svijesti o važnosti ranog otkrivanja, dijagnostike i intervencije za djecu s poremećajima iz autističnog spektra, razmjenu iskustava zemalja članica (Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija i Slovenija), osiguranje informacije za roditelje i stručnjake te poticanje partnerstva između zemalja članica u području dijagnostike i rane intervencije.

"Konvencija o pravima djeteta nalaže nam da svakom djetetu omogućimo razvoj do maksimuma njegovih potencijala. Rana intervencija i rana dijagnostika jedan su od preduvjeta za ostvarivanje tog prava djece s poremećajima iz autističnog spektra. Vjerujem da će ovaj simpozij dati važan doprinos u ostvarivanju zajedničkog cilja te da ćemo nakon njega svi biti dodatno osnaženi i potaknuti da se s još više elana uhvatimo u koštac s izazovima koji su pred nama, a koji su vezani uz poremećaje iz autističnog spektra. Zahvaljujem suorganizatorima kao i donatorima UNICEF-a koji svojim doprinosom omogućuju naš rad na ovoj iznimno važnoj temi", istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Zagreb, 12.06.2014. Simpozij o autizmu; Foto: Igor Nobilo
Zagreb, 12.06.2014. Simpozij o autizmu; Foto: Igor Nobilo

Tagovi: ,

Vezano uz temu

Oglasila se žena koja je vratila posvojenog dječaka s autizmom

"Bila sam naivna, budalasta i arogantna!", rekla je…

Usvojili dijete s autizmom pa ga nakon tri godine vratili

Američka youtuberica, Myka Stauffer, koju na spomenutoj platformi…

dječak s poremećajem iz spektra autizma

Brže do dijagnoze autizma!

S mag. logopedicom i mag. rehabilitatoricom Asjom Dubravčić…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…