Oprez! Šokantna “igra” pojavila se na omiljenoj društvenoj mreži

Djeca osjećaju pritisak da moraju pripadati grupi vršnjaka, zbog čega su sklona prihvaćati sulude izazove "igre", među kojima je i najnovija na TikTok-u. Nećete vjerovati što rade!

Novi opasan izazov proširio se društvenim mrežama! Na ovo svakako morate upozoriti djecu! Naime, Tripping Jump Challenge naziv je najnovije “igre” na TikTok-u (ako je tako uopće možemo nazvati!), a koja se iz Južne Amerike proširila u Europu. Već je puno djece, koji su prihvatili ovaj izazov, završilo u bolnici s lomovima kostiju i lubanje. U idućem videu pogledajte o čemu se radi.

Još se svi sjećamo Plavog kita, igre u kojoj su se djeci postavljali razni izazovi koje su trebali izvršiti, od kojih su neki rezultirali ozljedama, pa čak i samoubojstvima. Plava narukvica, naziv je nove opasnosti koja se nakon Plavog kita pojavila među tinejdžerima. Riječ je bila o igri u kojoj djevojke biraju i sebi stavljaju na ruku narukvicu određene boje. Ako dječak pogodi koju je boju odabrala, slijedi nagrada. A sudionici su, uvjetno rečeno, bili široke ruke. Žuta je značila zagrljaj, ljubičasta poljubac, crvena ples u krilu, zelena seks… Psiholozi smatraju da se u takve “igre” djeca i mladi uključuju zato što osjećaju pritisak od vršnjaka i potrebu da im pripadaju te žele održati pozitivnu sliku sebe i ulogu u društvu. Na roditeljima je da ih konstantno upozoravaju da ne ulaze nepromišljeno u razne aktivnosti koje kasnije mogu imati štetne posljedice. Razgovor i samo razgovor! Možda će vam se činiti da vas dijete ne sluša, no ako stalno i uporno razgovarate s djecom, jasno im izražavate svoje stavove i vrijednosti, to će zasigurno ostati negdje u njihovim glavama.

Inače, društvena mreža TikTok, na kojoj se pojavio “Tripping Jump Challenge” vrlo je popularna među mlađom djecom. Pojavila se 2016. pod imenom Douyin u Kini, da bi kasnije promijenila ime i već početkom 2018. postala najpopularnija aplikacija u Appleovom App Store-u. Iako je djeca vole, ova aplikacija već je uspjela izgraditi loš imidž među onim starijima: osim što je kvaliteta sadržaja vrlo upitna, vlasnici TikToka morali su platiti 5,7 milijardi dolara kazne zbog ilegalnog prikupljanja osobnih podataka od djece mlađe od 13 godina. Indija, koja je od svih zemalja na svijetu imala najviše pretplatnika na TikToku, već je zabranila korištenje ove aplikacije.

Tekst: D. P.

Fotografije: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Do šokantnog sadržaja u par sekundi! Gledaju li i vaša djeca ovo na TikTok-u?

TikTok najbrže je rastuća društvena mreža u svijetu.…

Djeca u medijskom svijetu

Medijska pismenost djece i mladih ključna je kako…

Pročitajte i:

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i Meghan Markle iz Kanade u otišli u…

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…