Održana Pro Woman konferencija – žene znaju što žele

U srijedu 28. listopada. u Zagrebu, u kinu Europa, kroz 4 zanimljiva panela održana je prva Pro Woman konferencija. Temeljem provedenog istraživanja detektirana su glavna područja ženske problematike, a koja se odnose na velike zahtjeve koje pred žene stavlja njihov posao, a da paralelno s tim nisu lišene svojih obiteljskih obaveza i skrbi za starijim članovima obitelji

Glavne promjene koje žene žele odnose se na promjenu percepcije žene kao svemogućih stvorenja, promjenu odgoja, te značaj edukacije. Konferenciju je svojim pozdravnim govorom otvorila gđa. Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je ujedno i pokroviteljica konferencije.

Kroz četiri panela na pozornici su se tako izmijenile mahom svestrane i uspješne žene, pa su u prvom panelu o svom umijeću balansiranja između posla i obitelji govorile Vlasta Pojatina iz Olivala, Mirna Radošević iz Salvea, Marina Tonžetić iz Delloite, te Maja Buconjić Barišić iz Detmersa, koje su istaknule da je svaki njihov neuspjeh bio korak bliže prema uspjehu, te poručile mladim generacijama kako je sreća ono primarno čime bi se trebale voditi u životu te biti hrabre i ne odustati.

Smatrajući da za nestanak stereotipa uvelike trebamo pomoć medija u drugom su panelu sudjelovale Dijana Pečkaj Vuković, povjesničarka umjetnosti i autorica niza scenarija za telenovele, Ksenija Kadrum, direktorica informativnog programa Nove TV, Sanja Pilić, spisateljica i Zora Bjelousov, glavna urednica portala femina.hr. One su kritiku da mediji stvaraju stereotipe prebacile na one koji se u medijima pojavljuju i koji o sebi stvaraju sliku kakvu bi oni željeli da bude, a ne onakvu kakva ona stvarno jest. Stoga je po njima vjerodostojnost ključ promjene koju treba poticati kako bi se promijenila percepcija žene danas.

Pro Woman Award

Nakon ovog uslijedio je panel koji je imao najviše ovacija jer je ujedno i apsolutna novina koju je Pro Woman konferencija donijela, to je panel u kojem su sudjelovale dvije osnovnoškolke i jedna gimnazijalka. Marta, Ina i Tia bile su pravo osvježenje i sve su zadivile svojim jasnim stavovima o sebi, ženama koje ih okružuju i time što bi željele postati. Njihova poruka ženama je da se drže zajedno jer samo tako mogu biti jače, te da pokušaju malo manje raditi, a više biti sa svojom djecom ili jednostavno sa samima sobom.

Na samom kraju kroz četvrti panel Helena Štimac Radin, ravnateljica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova i Zdenka Lončar, pomoćnica Ministra poduzetništva i obrta. One su nam ukazale na pozitivne primjere iz ostalih zemalja Europske unije kojima se i sami želimo voditi, te poticajima koji ženama stoje na raspolaganju u smislu ostvarivanja svoje ekonomske neovisnosti.

Konferencija je zaključena deklaracijom organizatorica kojom su se obvezale na kontinuirani rad na promicanju žene tijekom narednog perioda i najavom druge Pro Woman konferencije koja će osim tema žena u javnom sektoru, turizmu, sportu i nizu drugih tema imati i jedan sasvim novi moment, a koji se odnosi na Pro Woman Award koji će biti dodijeljen političkim strankama, kompanijama, znanstvenim ustanovama, medijima i pojedincima zaslužnim za promicanje žena u svom području djelovanja.

Tekst i foto: promo

Tagovi: , ,

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu