Kako su rak jajnika i rak dojke genetski povezani, organizatori su ovom prigodom predstavili hrvatski prijevod najnovijeg izdanja ESMO vodiča za oboljele od raka dojke: „Što je rak dojke? Dopustite nam odgovoriti na neka Vaša pitanja“, namijenjeno bolesnicama u Hrvatskoj. Ovo vrijedno štivo temelji se na Kliničkim smjernicama za liječenje raka dojke  i namjenjeno je oboljelima, obiteljima i njegovateljima, ali i profesionalcima koji sudjeluju u liječenju ili pružanju podrške oboljelima. Vodič sadrži informacije o ranim i uznapredovalim stadijima bolesti, uzrocima bolesti i načinu dijagnosticiranja sve do suvremenih metoda liječenja bolesti koje bolesnice imaju na raspolaganju te mogućim popratnim pojavama.

Javna tribina „To nisu samo ženske stvari“

Sve ESMO-ove smjernice za kliničku praksu priredili su i pregledali vodeći stručnjaci koristeći se dokazima iz najnovijih kliničkih ispitivanja, istraživanja i stručnim mišljenjima, a hrvatski prijevod pregledale su prim. Paula Podolski u ime stručnjaka i Ljiljana Vukota u ime bolesnika. Hrvatski prijevod Vodiča predstavila je prim. dr. sc. Paula Podolski, a realizirala je Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u suradnji  s  Hrvatskim senološkim društvom, Hrvatskim društvom za internističku onkologiju i Hrvatskim onkološkim društvom uz bezuvjetnu potporu tvrtki AstraZeneca i Roche. Vodič je prevelaMartina Murgić, a za grafičku obradu teksta zaslužna je Petra Bilić Križan. Vodič je dostupan na mrežnim stranicama www.svezanju.hr i https://www.esmo.org/Patients/Patient-Guides, a uskoro i na stranicama onkoloških društava.

Ne postoji test probira za ovu opaku bolest

Prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj je 2015. oboljelo 431, a umrlo 319 žena, a 2016. je oboljelo 425 i umrla je 301 žena. Zadnji objavljeni podaci pokazuju da od ginekoloških karcinoma godišnje oboli 1438 žena. Za rak jajnika nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti ginekoloških pregleda.

  • rak jajnika se može razviti u svake žene
  • ne postoji test probira za rak jajnika
  • Papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda
  • rak jajnika se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom, kasnom stadiju
  • svjesnost simptoma kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja mogu biti prvi znakovi povezani sa pojavom raznih bolesti, ali i raka jajnika
  • postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja
  • personalizirani postupci o kojima se može samo individualno razgovarati nakon što se razmotre svi rizici i želje žene su: uporaba oralne hormonske kontracepcije u svrhu smanjenja pojavnost raka jajnika, preventivno odstranjenje jajovoda, preventivno odstranjenje jajnika i jajovoda u žena sa pozitivnim genskim mutacijama (BRCA 1 i BRCA 2), preventivno odstranjenje jajnika i jajovoda u žena u postmenopauzi  smanjuje mogućnost nastanka raka jajnika i jajovoda
  • kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled,  transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125
  •  kad je postavljena sumnja na postojanje maligne bolesti jajnika i/ili jajovoda potrebno je provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u bolnicama I kategorije, odnosno u velikim centrima sa dostupnim multidisciplinarnim timom.

Javnu tribinu koju je organizirala Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju, Hrvatskog onkološkog društva, Hrvatskog društva za internističku onkologiju i Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, otvorila je predstavnica bolesnica Ronalda Kovačević koju su toplo pozdravili svi prisutni. Naotvorenju su se sudionicima obratili predsjednica SVE za NJU dr. Almenka Balenović i predstavnica pokrovitelja zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo prof. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica Ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković.  U panel diskusiji na teme: rad i komunikacija u multidisciplinarnom timu, novosti u liječenju raka jajnika, dosadašnja iskustava u genetskom testiranju žena oboljelih od raka jajnika, organizacija i rad genetskog savjetovališta za rak dojke i  jajnika, govorili su ugledni stručnjaci: prof. dr. sc. Herman Haller, mr. sc. Višnja Matković, prof. dr. sc. Damir Babić i prof. dr. sc. Ante Ćorušić. Tribinu je vodila Ana Kruhak.

Javna tribina „To nisu samo ženske stvari“

Tekst i foto: press