U akciju su se uključili i članovi Kluba podvodnih djelatnosti INA Kostrena iz Kostrene, Kluba podvodnih aktivnosti Marsonia iz Slavonskog Broda, Udruge podvodnih aktivnosti Rostrum iz Splita, Ronilačkog kluba Sv. Roko iz Bibinja te Kluba podvodnih aktivnosti Vodomar iz Duge Rese. Ukupno 50-ak ronioca i još desetak lokalnih volontera kroz dvodnevno je ronjenje izvuklo oko 1200 kg raznog otpada, od uobičajenih plastičnih i staklenih boca te limenki i ostalog sitnog smeća (ukupno oko 200 vreća za krumpire), preko automobilskih i kamionskih guma, do vrlo neuobičajenih brodskih konopa (čak i s osovinama), raznih dijelova brodske opreme, mješalice za beton, madraca, stolica, ležaljki, ljestava, umivaonika, glačala, žice za sušenje rublja, gramofonskih ploča, baterija... Čak i dvije ručne bombe! Policija je nakon prijave izašla na uviđaj, te će specijalna postrojba ronioca pirotehničara morati doći ukloniti navedene eksplozivne naprave. Obje su bombe pronađene na vrlo frekventnim lokacijama na oko svega 3 m dubine i nekoliko metara od obale, što znači da se vrlo lako moglo dogoditi da netko za njih zapne udicom ili sidrom. Nažalost, slučajevi pronalaska oružja pod vodom nisu rijetka pojava. Uopće je odlaganje bilo kakvog otpada u okoliš vrlo loša praksa, no ovakvo odlaganje oružja je posebno neodgovorno, pogotovo jer policija i dalje ima program predaje istog bez ikakvih posljedica. Ovim putem apelira se na sve koji posjeduju išta slično da predaju najbližoj policijskoj postaji kako ne bi ugrožavali ni sebe ni svoje bližnje, ali ni slučajne prolaznike.

S obzirom na to da je ovom akcijom pokriven tek dio Kukljiškog podmorja te identificirana još prilična količina krupnog otpada, RK Roniti se mora i National Geographic Hrvatska već su počeli surađivati s lokalnom upravom na idućoj sličnoj akciji. „Izuzetno nam je drago što su prepoznali važnost ovakvih projekata, te se nadamo da će nam se idući put pridružiti i lokalno stanovništvo u većem broju kako bi, uz potporu roniocima s kopna i na moru, i sami aktivno sudjelovali u očuvanju vlastitog okoliša čišćenjem priobalja i plićaka“ poručuju organizatori. Tradicionalno, Think Green je imao humanitarni karakter – prodajom časopisa National Geographic Hrvatska prikupljana su sredstva za SOS Dječje selo Hrvatska.

Tijekom vikenda 8. i 9. 10. 2016. Ronilački klub Roniti se mora iz Zagreba je u suradnji s National Geographic Hrvatska te pod pokroviteljstvom Općine Kukljica i Turističke zajednice općine Kukljica organizirao tradicionalnu volontersku ekološko-humanitarnu akciju Think Green u Kukljici na otoku Ugljanu. Izvučeno je oko 1200 kg raznog otpada!
odrzana-eko-akcija-ronilackog-kluba-roniti-se-mora-i-national-geographica-hrvatska-think-green-u-kukljici

Tekst i foto: Think Green 2016.