Odgovorno izvještavanje može pomoći u prevenciji samoubojstava

U povodu obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja Grad Zagreb i Centar za zdravlje mladih organizirali su jučer okrugli stol na temu „Partnerstvo s medijima u prevenciji suicida“ s ciljem otvorenog dijaloga o ulozi medija u izvještavanju o samoubojstvu, kao i ulozi svih drugih dionika koji mogu pridonijeti prevenciji samoubojstva mladih ljudi.

Kako utjecaj medija usmjeriti na prevenciju i pravovremenu pomoć, a istovremeno izbjeći tabloidno izvještavanje, ključno je pitanje kojim su se bavili sudionici okruglog stola, stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području mentalnog zdravlja mladih, profesori te predstavnici iz područja medijskog izvještavanja. Na okruglom stolu sudjelovali su: dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba, prof. dr. sc. Gordana Vilović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prof. dr. sc. Nataša Jokić Begić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prim. Domagoj Štimac, dr. med., zamjenik ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, doc. dr. sc. Petrana Brečić, prim. dr. med., ravnateljica Klinike za psihijatriju Vrapče, Katija Kušec iz Agencija za elektroničke medije, Ivana Paradžiković, urednica na Novoj TV te Tin Pongrac, predsjednik udruge Životna linija. Okrugli stol je moderirala Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo.

Vjekoslav Jeleč, Tin Pongrac, Ivana Paradžiković, Katija Kušec, Nataša Jokić Begić, Petrana Brečić, Domagoj Štimac, Ivana Portolan Pajić

Mediji igraju značajnu ulogu u današnjem društvu – oni snažno utječu na stavove u zajednici, na vjerovanja i ponašanje, pa tako mogu igrati i aktivnu ulogu u prevenciji samoubojstava. Važnost medija u izvještavanju o suicidu prepoznala je Svjetska zdravstvena organizacija te dala ključne preporuke kako izvještavati o ovom problemu:

 

 1. ŠTO TREBA ČINITI:
 • Surađujte sa zdravstvenim službama u predstavljanju činjenica.
 • Samoubojstvo ne prikazujte kao uspješno djelo.
 • Prikazujte isključivo pouzdane podatke, na unutrašnjim stranicama tiska, uvijek kao sporednu vijest.
 • Ističite alternative samoubojstvu.
 • Pružite obavijesti o oblicima pomoći u zajednici.
 • Dajte publicitet pokazateljima rizika i znacima upozorenja.

 

 1. ŠTO NE TREBA ČINITI
 • Ne objavljujte fotografije i oproštajna pisma.
 • Ne izvještavajte o specifičnim detaljima načina samoubojstva.
 • Nemojte davati pojednostavnjena objašnjenja.
 • Nemojte veličati samoubojstvo ili praviti senzaciju od njega.
 • Nemojte se koristiti religijskim ili kulturnim stereotipima.
 • Nemojte okrivljavati nikoga.

Medijski izvještaji mogu ili ojačati napore u prevenciji suicida ili ih u potpunosti oslabjeti, a to ovisi o načinu na koji se izvještava. Tabloidni pristup, senzacionalistički napisi na naslovnicama, detaljan opis samoga čina i uzroka (osobito ako je u pitanju kakva slavna osoba) povećavaju mogućnost tzv. copycat suicida - mladi u takvom pristupu vide ideju kako riješiti svoje probleme, za njih je samoubojstvo "normalno". Odgovorno izvještavanje može pomoći u edukaciji javnosti o suicidu i njegovoj prevenciji, ponuditi nadu rizičnim skupinama, ukloniti stigmu te inspirirati otvoren i pozitivan dijalog.

"Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, predložena od strane Svjetske zdravstvene organizacije, usmjerena je na prevenciju samoubojstva, stoga je cilj ovog okruglog stola progovoriti o ulozi medija u izvještavanju o samoubojstvu i svih dionika koji mogu pridonijeti prevenciji samoubojstva. Ulaganje u mentalno zdravlje građana jedan je od prioriteta Gradskog ureda za zdravstvo, što je vidljivo prema dosadašnjim aktivnostima ureda usmjerenima prvenstveno na mentalno zdravlje mladih. Ovim putem želio bih naglasiti važnost suradnje svih dionika u prevenciji samoubojstva, a predstavnike medija pozvati na suradnju s našim zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju izvještavanje o samoubojstvima", naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč.

"Suradnja medija, zdravstvenih ustanova i struke izuzetno je važna u planiranju preventivnih aktivnosti kada je riječ o samoubojstvima, stoga smatram da partnerskom suradnjom možemo iznaći način kako objektivno i odgovorno izvještavati o tom činu. Gradski ured za zdravstvo priprema posebne edukacije za medije temeljene na preporukama Svjetske zdravstvene organizacije koje će se početi provoditi iduće godine te se nadam da će pozitivno utjecati na izvještavanje", istaknula je doktorica Ivana Portolan Pajić.

Svi se sudionici okruglog stola slažu kako su mediji iznimno važan suradnik u mehanizmu prevencije samoubojstva i općenito u promicanju mentalnog zdravlja te kako je samo nužnom partnerskom suradnjom moguće na vrijeme prepoznati teškoće i probleme s kojima rizične skupine susreću i ponuditi im pravovremenu pomoć.

 

Tekst i foto: press

Tagovi: ,

Vezano uz temu

zabrinuta i tužna žena, prestrašena zbog svega što se događa s koronavirusom

Zašto se bojim više od drugih?

Potres koji se dogodio Zagrebu, ali i situacija…

Svečana pedeseta izvedba predstave „U mojoj glavi“

U Tjednu psihologije koji se u Hrvatskoj obilježava…

Pročitajte i:

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…

povratak u školu nakon koronavirusa

HZJZ izdao nove upute za škole i vrtiće od 25. svibnja. Dozvoljeno do 20 djece u razredu! Što je još novo?

Epidemiolozi smatraju kako je boravak u školi prema novim preporukama jednako siguran kao i nastava…

važnost čitanja za razvoj djece

Sada je i znanstveno dokazano zašto neka djeca slabije govore i loše čitaju

Poznato je da čitanje djeci u njihovim formativnim godinama, od rođenja do pete godine života,…