Odgoj s više smijeha, a manje suza

U sklopu projekta Stop nasilju na djecom, udruga Najsretnija beba Hrvatska poziva vas na besplatna predavanja koja će vam pomoći da bolje razumijete svoju djecu i naučite komunicirati uspješno, bez nasilja

Danas je vrlo teško biti roditelj. Zapravo, roditeljima je danas teže nego ikad. Nekada su postojale velike obitelji gdje su jedni drugima pomagali u obavljanju svakodnevnih obaveza, te oko brige za djecu. Danas toga više nema. Roditelji su prepušteni sami sebi smatrajući da bi trebali znati sve potrebno o odgoju. A da roditeljima u Hrvatskoj treba pomoć govore i statistički podaci.

Katedra za zdravstvenu psihologiju Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu je provela istraživanje čiji rezultati sugeriraju da samo u Zagrebu svake godine ima 17.000 djece koja su žrtve obiteljskog nasilja. Pretpostavlja se da je broj neprijavljenih slučajeva barem dvostruko veći i da je ovaj negativni trend u rastu – Policijska uprava zagrebačka je u 2016. godini zabilježila 747 slučaja, 180 više nego 2015. godine.

Prema rezultatima istraživanja UNICEF-a “Kako roditelji i zajednice brinu o djeci najmlađe dobi u Hrvatskoj” iz 2013. godine, u predškolskoj dobi batine najčešće dobivaju trogodišnjaci (36%) i jednogodišnjaci (14%). Udruga “Korak po korak” je na 6.000 ispitanika provela anketu koja je pokazala da 62% roditelja i 42% mladih nikada nisu bili na nekoj od edukacija na temu nasilja.

Nažalost, upravo zbog neznanja i očaja, ispadi bijesa, nepoželjno, te opasno ponašanje se često fizički kažnjavaju. Tako recimo, dijete odluči da je utičnica odlična za staviti prstiće u nju. U strahu da dijete ne strada, te zbog neznanja kako zaustaviti taj naum, roditelji ponekad primjene fizičko kažnjavanje kako bi zaštitili dijete. Ono što se događa je da dijete to opetovano pokušava ili prestane to raditi.

Međutim, kod kažnjavanja dijete ne uči zašto nešto ne smije raditi, već razvija strah od roditelja ili prkos prema autoritetu, te agresivno ponašanje postaje normalno! Na taj se način ulazi u začarani krug nasilja. Dijete postaje agresivno u vrtiću, zatim u školi, kasnije nasilje primjenjuje kao odgojnu mjeru nad svojom djecom ili vrši mobing na radnom mjestu.

Međutim, to se može vrlo lako izbjeći već u najranijoj dobi s pravilnom komunikacijom. Roditelj u tom trenutku treba strogim, odrešitim tonom glasa glasno reći NE i odmaknuti dijete od opasnosti. Zaboravlja se da djeca ne razumiju odnos uzroka i posljedica, da im logika nije jača strana, te da im dugačka objašnjavanja nisu baš razumljiva. Manjoj djeci se može reći nešto poput: “To opasno, opasno, jako opasno! Ne dirati, opasno, opasno!”. Također bi bilo dobro djetetu pokazati čemu utičnica služi.

Za veću djecu se može reći nešto poput: “To je struja i to je jako opasno. Možeš jako stradati. Utičnica služi samo za uključiti aparate.”

Zahvaljujući Zakladi Adris koja je prepoznala važnost problema, udruzi su dodijeljena sredstva s kojima može aktivno pridonijeti prevenciji obiteljskog nasilja nad djecom. Povodom Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom 19. studenog i Međunarodnog dana prava djece 20. studenog, udruga Najsretnija beba Hrvatska kreće s projektom Stop obiteljskom nasilju nad djecom. Kroz projekt udruga želi pomoći roditeljima u rješavanju problema u odgoju, te im olakšati balansiranje između brojnih obaveza i obitelji.

Pod vodstvom certificirane The Happiest Baby edukatorice, Ive Brčić, polaznici će na radionicama saznati kako pomoću tehnika renomiranog pedijatra i stručnjaka za dječji razvoj, dr. Harvey Karpa, pravilno komunicirati s malom djecom, te na koji način potaknuti djecu na suradnju, odnosno da bolje slušaju roditelje.

Ovim putem pozivamo roditelje djece od 1 do 6 godina da dođu na jednu od dvije besplatne radionice koje se održavaju 26. 11. 2017., prva od 10 do 12 sati i druga od 12.15 do 14.15 sati na adresi: Centar inovativne edukacije, Mladice 20 u Zagrebu i saznaju ono najvažnije o sljedećim temama:

  • emotivni i intelektualni razvoj djeteta
  • greške u odgoju i kako ih ispraviti
  • ispadi bijesa i kako ih smiriti
  • kako spriječiti opasno ponašanje
  • kada i kako reći NE
  • kako postaviti adekvatne granice u odgoju
  • kako privoljeti dijete na suradnju

Na radionice se obavezno prijavite na najsretnijabeba@gmail.com ili mob 098 900 8634 jer je broj mjesta ograničen.

 

O voditeljici:

Iva Brčić, predsjednica udruge Najsretnija beba Hrvatska, međunarodno je priznata The Happiest Baby certificirana edukatorica. Svoj rad je usmjerila prema educiranju roditelja kako smiriti plač beba i kolike, produžiti spavanje, zaustaviti ispade bijesa i izgraditi komunikaciju s djecom. Provodi prevenciju sindroma tresenog djeteta i obiteljskog nasilja nad djecom, te se bavi istraživanjem utjecaja medija na djecu i mlade. Kao stručna suradnica piše na portalima roditelji.hr, klokanica, u časopisu mama&beba, te je dio stručnog tima Abecede roditeljstva. Surađuje s vrtićima i školama, te gostuje na predavanjima na Učiteljskoj akademiji s temama vezanim za odgoj, te na Akademiji dramskih umjetnosti s temama vezanim za utjecaj medija na djecu.

 

Iva Brčić, edukatorica, udruga Najsretnija beba Hrvatska

 

Tekst: press
Foto: Profimedia, privatni album

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Reci NE bullyingu i riješi ga se na nenasilan način!

Edukatorica Iva Brčić osmislila je radionice namijenjene djeci…

Kako postati sretan roditelj

Djeca vrlo često krše pravila koje im roditelji…

Spavanje bez suza - neki znaju kako se to radi

Dijete protestira prije noćnog spavanja, po noći se…

Česti konflikti između jednog roditelja i djeteta - zašto nastaju i što učiniti?

Pogledajmo kako neadekvatna reakcija roditelja može pogoršati reakciju…

Pročitajte i:

djevojčica u samoizolaciji štiti se maskom za lice od koronavirusa

Koronavirus u jednom zagrebačkom vrtiću! 15 djece u samoizolaciji

Navodno je riječ o prijenosu virusa unutar obitelji, jer je zaraženi otac doputovao iz inozemstva

koronavirus i ljeto

Je li ovo tračak nade? Vili Beroš iznenadio izjavom o koronavirusu

Ministar Vili Beroš današnjom je izjavom da je koronavirus vjerojatno mutirao i oslabio dao tračak…

povratak koronavirus zbog kojeg je djevojčica vrlo zabrinuta

POVRATAK KORONAVIRUSA! Više nikome u Hrvatskoj nije ugodno! Jesmo li se odlučili za švedski model?

"Ne možemo zatvoriti granice, zaustaviti normalne životne aktivnosti, ali moramo se naučiti držati mjera i…