Obitelj iz Virginie iz SAD-a za sada s neuspjehom pokušava nagovoriti farmaceutsku tvrtku da odobri njihovom bolesnom sinu lijek koji dječaku može spasiti život, navodi Daily Mail. Lijek nije na listi FDA (američkog HZZO-a), no pomogao je već stotinama pacijenata koji su koristili poseban program namijenjen pacijentima kod kojih se radi o vrlo ozbiljnim bolestima.

Farmaceutska tvrtka tvrdi kako si više ne može priuštiti dati taj lijek jer bi to značilo da bi ga tada trebali odobriti i mnogim drugim pacijentima. Također, takav bi potez ugrozio razvijanje lijeka, istraživanja i testiranja koji su potrebni da bi lijek došao na listu odobrenih lijekova i pomogao mnogim drugim pacijentima. Tvrtka je zauzela takav stav iako je od države dobila 72 milijuna dolara za razvoj lijeka. Majka malog Josha je očajna i kaže da je situacija poražavajuća posebno za dječaka koji godinama vodi tešku borbu za život.

„Nema više ništa što nam mogu reći, a što bi nas zaustavilo u traženju lijeka. Preklinjemo da daju lijek!“, kaže Aimee Hardy majka Josha.
Josh Hardy

Joshu Hardyju je dijagnosticiran rak bubrega u 2007. godini i otada je bori s bolešću. U remisiji je bio dvije godine da bi u studenom 2013. liječnici otkrili kako je došlo do promjena na njegovoj koštanoj srži zbog prethodnog liječenja raka. Dijete je u siječnju ove godine imalo transplantaciju te je prošlo joj jednu seriju kemoterapija. Sada se bori s virusnom infekcijom koja može biti smrtonosna za pacijente sa oslabljenim imunitetom i Brincidofovir mu može spasiti život.

Josh Hardy

Što mislite ovoj temi podijelite s čitateljima na Forumu!

Foto: https://www.facebook.com/SaveJoshHardy