Međunarodni filmski festival za djecu čije nas treće izdanje očekuje u zagrebačkom kinu Europa od srijede, 14. veljače do nedjelje, 18. veljače počinje lansiranjem prve osmogodišnjakinje u svemir, glavne junakinje znanstveno-fantastične komedije Svemirski kamp! Djevojčica Puttan postaje dijelom šarolike družine sastavljene od ljudi i lutaka na tajnom projektu lansiranja u svemir nakon što je prezaposleni roditelji slučajno ostave ispred reciklažnog dvorišta umjesto ispred  ljetnog  kampa. Ovaj švedski kino-hit kritičari već proglašavaju budućim klasikom i filmom koji će voljeti buduće generacije, a premijeru će imati upravo na KinoKino Festivalu.

Glavni junak ciparske drame Dječak na mostu,  dječak po imenu Sokrat, inače sklon pirotehnici iz kućne radinosti, postaje glavni detektiv u slučaju misterioznog seoskog ubojstva čije će ga razrješenje dovesti i do vlastite zrelosti. Jedan od najnagrađivanijih europskih dječjih filmova protekle godine, njemačko ostvarenje Oči u oči na duhovit način progovara o životu s različitostima i što se dogodi kad jedanaestogodišnji Michi, siroče iz doma, sazna za oca za kojeg nije znao da postoji i kako njegova euforija naglo splasne kad upozna Toma, tatu koji je rastom niži od njega. Oskarova Amerika, film norveškog redatelja Torfinna Iversena, vodi nas na putovanje u središte sna o američkoj preriji dječaka Oskara, njegovog neprilagođenog prijatelja Levija i jednog sasvim posebnog ponija. Sve se mijenja za kolumbijske tinejdžere Corneliusa i Ritu kad im se na putu nađe jedna neobična bradata koza. Zbog uvjerenja da im je donijela nesreću, pokreće se niz neobičnih događaja, ali svadljivi brat i sestra napokon će pronaći zajednički jezik u egzotičnoj komediji Koza nesrećonoša koja će nas odvesti na rajske plaže kolumbijskih Kariba, sve uz nezaobilazne zvukove reggea i pregršt zanimljivih likova.

objavljen-program-3-kinokino-festivala

Filmove u utrci za festivalsku nagradu ocjenjivat će profesionalni i dječji žiri. Tročlani profesionalni žiri ove godine čini jedna od naših najcjenjenijih glumica, Daria Lorenci Flatz (Oprosti za kung fu, Metastaze, Ljudožder vegetarijanac, Neka ostane među nama), poznati bosansko-hercegovački glumac Moamer Kasumović (Lud zbunjen normalan, Ljeto u zlatnoj dolini, Dobro uštimani mrtvaci) te Zdenko Bašić, domaći nagrađivani animator i ilustrator. O najboljem filmu prema odluci dječjeg žirija odlučivat će petero zagrebačkih osnovnoškolaca: Alex Rakoš, Anouk Kivađ, Armando Luque Akrap, Mia Mišković, Antonia Kurtović.

U programu Klasici s gostima, osim kultnog francuskog klasika Moj ujak u izboru sarajevskog glumca i ovogodišnjeg člana profesionalnog žirija Moamera Kasumovića, bit će prikazan i jedan od najpopularnijih dječjih filmova svih vremena, Karate Kid, kojeg je za publiku KinoKina izabrao domaći kreativni svaštar, redatelj, glumac, DJ i kvizoman Mario Kovač.

U popratnom programu Svaki dan otkrivam pet filmova kratkog metra namijenjenih uzrastu 7+ pretvorit će se u posebnu interaktivnu projekciju popraćenu razgovorom o emocijama. Razgovor će voditi članovi i članice nezavisne umjetničke inicijative BoliMe koju čine profesorica Marina Vitković, glumac Adrian Pezdirc, redateljica Judita Gamulin i dizajnerica Draga Komparak.

Kako bi djeci boravak u kinu prije i poslije projekcija bio ispunjen učenjem i zabavom, program KinoKino nudi niz popratnih sadržaja. Nakon svake projekcije s moderatorima (Maja Kovač, Mario Kovač, Vedran Senjanović, Sara Stanić, Iva Šulentić) moći će diskutirati o odgledanim filmovima, a imat će priliku uključiti se i u radioničke sadržaje. Osim već tradicionalne radionice Moja prva kritika, na kojoj će najmlađi filmofili dobiti priliku da postanu pisci i kritičari od formata, prvi put ove godine održat će se radionica Stvaram videoigru čiji je cilj najmlađim polaznicima na vrlo jednostavan način prikazati način izrade videoigara kako bi po završetku radionice samostalno izradili jednostavnu igru. Po prvi put održala se i radionica Dizajniramo filmski plakat nastala u suradnji s nagrađivanim studio Šešnić&Turković, a ovo višednevno druženje rezultiralo je izradom plakata filma otvaranja festivala.

Raspored projekcija 3. KinoKino Festivala, prodaja ulaznica i prijava na radionice dostupni su online na službenoj internetskoj stranici www.kinokino.hr gdje možete pratiti i sve novosti vezane za program i popratna događanja.

Tekst i foto: press