Obilježen Dan zdravog tanjura

U većini zagrebačkih škola uključenih u program PETICA – igrom do zdravlja danas je obilježen Dan zdravog tanjura. Osim što su djeca učila, vježbala, izvodila pokuse iz programa, u kantinama im je poslužen zdravi tanjur – šaren i uravnotežen obrok koji sadrži žitarice, meso, ribu, jaja, mlijeko i mliječne proizvode, povrće i voće, te zdrave masti, a prati ga i čaša vode

Danas se obilježava Dan zdravog tanjura. «Šareno je potrebno jesti svakoga dana, ne samo danas» poruka je koju je program PETICA - igrom do zdravlja uputio učenicima i roditeljima, te učenicima i članovima zajednice koja je uključena u provedbu javnozdravstvenog programa PETICA.

Djeca su Dan provela u kreativnoj interpretaciji zdravog tanjura na kojem bi trebale biti zastupljene žitarice, meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi te voće i povrće, zdrave masti, a kojeg prati i nazdravije piće - čaša vode. U pojedinim razredima se i aktivno vježbalo, skakala se popularna školica, plesala se zumba, simulirali su se razni sportovi s PETICA sportske kocke. U pojedinim razredima izveden je i pokus «Šareno mlijeko» kojim djeca dokazuju, uz pomoć tekućeg deterdženta i jestivih boja, prisustvo masti u mlijeku.

«Cilj programa je kroz zabavan način približiti učenicima zdrave navike, a jedna od najvažnijih je konzumacija obroka po uzoru na zdravi tanjur. Dan zdravog tanjura dodatno je podigao svijest, kako učenika tako i njihovih roditelja, o potrebi konzumiranja «šarenog obroka» svakog dana, ne samo danas. Istraživanja pokazuju kako djeca još uvijek ne unose dnevnu preporučenu količinu voća i povrća dok su znatni, pozitivni pomaci, napravljeni kod podizanja svijesti o unosu preporučene dnevne količine vode. Ovakvim aktivnostima nastojimo uključiti cijelu zajednicu u naš program, a ovim putem zahvaljujem i školskim kuhinjama koje su se proaktivno uključile u ovu inicijativu», izjavila je mag. nutr. Sara Cobal, koordinatorica programa PETICA - igrom do zdravlja.

Osim što je djeci danas poslužen «šareni tanjur», roditelji su dobili informativni letak s prijedlogom uravnoteženog, ukusnog, jesenskog obroka i podsjetnikom što sve sadrži jedan zdravi tanjur.

Tekst i foto: promo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

djevojčica u školi i vrijeme koronavirusa

Tri scenarija za početak školske godine! Ipak neće svi u klupe!

Neslužbeno se saznaje kako bi učenici trebali sjesti…

žena jede zdavu, sezonsku hranu za jačanje i oporavak imunosti

Kako oporaviti imunitet i nositi se s autoimunim bolestima?

Kojih 8 pitanja otkrivaju potencijalni rizik za neku…

Pročitajte i:

koronavirus

Domaćim stručnjacima stigao vrijedan uređaj za borbu protiv koronavirusa

Borba protiv koronavirusa bit će, zahvaljujući donaciji poznatog nogometaša, brža - u 22 minute moći…

testiranje na koronavirus

Od danas nova, niža cijena testiranja na Covid-19

Na zadnjoj sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) donesena je odluka o…

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu