Obilježen Dan zdravog tanjura

U većini zagrebačkih škola uključenih u program PETICA – igrom do zdravlja danas je obilježen Dan zdravog tanjura. Osim što su djeca učila, vježbala, izvodila pokuse iz programa, u kantinama im je poslužen zdravi tanjur – šaren i uravnotežen obrok koji sadrži žitarice, meso, ribu, jaja, mlijeko i mliječne proizvode, povrće i voće, te zdrave masti, a prati ga i čaša vode

Danas se obilježava Dan zdravog tanjura. «Šareno je potrebno jesti svakoga dana, ne samo danas» poruka je koju je program PETICA - igrom do zdravlja uputio učenicima i roditeljima, te učenicima i članovima zajednice koja je uključena u provedbu javnozdravstvenog programa PETICA.

Djeca su Dan provela u kreativnoj interpretaciji zdravog tanjura na kojem bi trebale biti zastupljene žitarice, meso, riba, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi te voće i povrće, zdrave masti, a kojeg prati i nazdravije piće - čaša vode. U pojedinim razredima se i aktivno vježbalo, skakala se popularna školica, plesala se zumba, simulirali su se razni sportovi s PETICA sportske kocke. U pojedinim razredima izveden je i pokus «Šareno mlijeko» kojim djeca dokazuju, uz pomoć tekućeg deterdženta i jestivih boja, prisustvo masti u mlijeku.

«Cilj programa je kroz zabavan način približiti učenicima zdrave navike, a jedna od najvažnijih je konzumacija obroka po uzoru na zdravi tanjur. Dan zdravog tanjura dodatno je podigao svijest, kako učenika tako i njihovih roditelja, o potrebi konzumiranja «šarenog obroka» svakog dana, ne samo danas. Istraživanja pokazuju kako djeca još uvijek ne unose dnevnu preporučenu količinu voća i povrća dok su znatni, pozitivni pomaci, napravljeni kod podizanja svijesti o unosu preporučene dnevne količine vode. Ovakvim aktivnostima nastojimo uključiti cijelu zajednicu u naš program, a ovim putem zahvaljujem i školskim kuhinjama koje su se proaktivno uključile u ovu inicijativu», izjavila je mag. nutr. Sara Cobal, koordinatorica programa PETICA - igrom do zdravlja.

Osim što je djeci danas poslužen «šareni tanjur», roditelji su dobili informativni letak s prijedlogom uravnoteženog, ukusnog, jesenskog obroka i podsjetnikom što sve sadrži jedan zdravi tanjur.

Tekst i foto: promo

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

obiteljski život u doba koronavirusa

Ako imate ovaj problem, u većem ste riziku od koronavirusa

Ljudi s prekomjernom težinom podložniji su zarazi koronavirusom,…

djevojčica piše malu maturu

Zbog nerealnog broja odlikaša, uvodi se mala matura

Za uspis u srednju školu više se neće…

Igračke za razvoj dječjeg mozga i matematičkih vještina

Budući da je pred nama neizvjesna obrazovna godina,…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…