Obilježavanjem ovog dana želi se ukazati javnosti i svim zainteresiranim sudionicima na važnost primaljske skrbi za bolju budućnost, ne samo žena i novorođenčadi, već i cijele zajednice. U zemlji u kojoj je natalitet trenutno najniži od dana kada se statistika uopće počela bilježiti, jako važno je ulagati u kvalitetnu primaljsku skrb koja onda može puno pridonijeti porastu nataliteta.

Ove godine obilježiti će se niz dogovorenih akcija. Ponovo se pokreće prodaja prvog priručnika za klijentice, koji je jedini takav priručnik pisan od strane primalja u Hrvatskoj.

Osmišljen je i prigodni video spot koji promovira primaljsku struku, te gostovanje u medijima i na taj je ukazano je na važnost primaljstva u našoj zemlji. Za primalje se organiziraju po prvi put online edukacije kako bi iste bile dostupnije, posebice primaljama koje ne rade u velikim gradovima i teže im je pohađati edukacije. Važno je da se zdravstveni djelatnici educiraju kroz cijeli svoj radni vijek jer se stvari u medicini, posebice u nekim granama, kontinuirano mijenjaju i treba pratiti te promjene.

Tekst i foto: Hrvatska komora primalja

www.komora-primalja.hr