Hrvatska liga protiv raka i Udruga žena liječenih od raka dojke Zagreb prošle godine je 11. listopada prvi put na otvorenom prostoru priredila Dan zdravih dojki. Održavanje ove javnozdravstvene kampanje dobro je prihvaćeno od brojnih žitelja grada Zagreba.

Glavni cilj kampanje „Dana zdravih dojki“ (koji se obilježava već 7. godinu u brojnim zemljama EU) jest educirati žene o mogućnostima sprječavanja nastanka raka dojke. Dakle, težište je na primarnoj prevenciji što je najvažnije u sprječavanju svake bolesti, a posebice raka dojke kada znamo da od ovog sijela svake godine u Hrvatskoj oboli 2500, a umre 1000 žena.

Ove godine Dan zdravih dojki obilježit će se dana 17. listopada od 10 - 14 sati na Cvjetnom trgu uz glavnu podršku i organizaciju Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo, a uz pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva zdravlja. Na Cvjetnom trgu žene će imati mogućnost učiniti mamografiju i naručiti se na ovaj pregled u Zavod za javno zdravstvo „Andrija Štampar“.

Tekst: Hrvatska liga protiv raka

Foto: Profimedia