Iako je početak rujna već tradicionalno rezerviran za povratak đaka u razrede, ovog puta u školske klupe zasjest će i učitelji i nastavnici. Udruga Djeca susreću umjetnost predstavlja filmsko-obrazovni program Sedmi kontinent za školsku godinu 2017./2018. iz područja medijske i filmske pismenosti.

Od 31. kolovoza do 1. rujna 2017. na Filmskim danima za učitelje i nastavnike u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu obrađivat će se medijska kultura (mediji, animirani, dokumentarni i igrani film te medijska pismenost), teorija filma i filmska genologija. Polaznicima će se ilustrirati praktični primjeri kako ove sadržaje na zanimljiv način približiti djeci. U program Sedmog kontinenta od 22 filmska naslova za osnovnu školu uvrštena su i četiri nova: animirani hit «Ježeva kuća» za 1. i 2. razrede, igrani film za djecu iz hrvatske audiovizualne baštine «Vuk samotnjak», britanski kandidat za Oscara Billy Elliot za 5. i 6. razrede te animirani film «Moj život kao tikvica» za učenike 7. i 8. razreda.

novost-sedmog-kontinenta-u-skolskim-klupama-vise-ne-sjede-samo-skolarci

No, ovo nisu jedine novosti – prisutne na radionici očekuje i predstavljanje programa Male škole medijske kulture dr. Ante Peterlić u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Namijenjena filmskim profesionalcima, nastavnicima i svima koji su zainteresirani za film i medijsku kulturu, Škola je vrijedan doprinos razvijanju medijske i filmske kulture, u okviru nastave hrvatskog jezika i književnosti u hrvatskim školama. Zamišljena kao desetodnevni obrazovni program, provodi se kao cjeloživotno obrazovanje i verificirana je od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Potvrda kvalitete nadolazeće radionice u MSU su i imena predavača. Mr. sc. Marko Rojnić predavač je na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te autor i voditelj projekata Videodrame i Abeceda filma. Marina Zlatarić profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti u OŠ Bartola Kašića u Zagrebu, voditeljica školske filmske skupine u navedenoj školi te samostalna autorica niza nagrađivanih filmova. Doc. dr. sc. Marina Gabelica docentica je na Učiteljskom fakultetu te autorica udžbenika i metodičkih priručnika iz Hrvatskoga jezika i književnosti, kao i digitalnih udžbenika.

Tekst i foto: press