putovanja s djecom u doba koronavirusa

Novo upozorenje: ‘Rizik od širenja koronavirusa je velik!’ Jedan grad opet zatvorio škole i fakultete

Zabrinjavaju novi slučajevi koronavirusa na područjima u kojima je do sada bilo "zatišje", no unatoč tome, otvorene su mnoge granice, a Europska komisija pokrenula je novu platformu Re-open EU za, kako kaže, sigurno putovanje i turizam

Čak 59 novih slučajeva koronavirusa registrirano je u Pekingu, od kojih je 46 povezano sa supermarketom s morskom hranom Xinfadi. već neko vrijeme svi novi slučajevi infekcije koronavirusom bili su importirani, tj. donijeli su ih ljudi koji su dolazili iz drugih zemalja. Ovo je prvi ozbiljniji slučaj zarare nakon “zatišja”, pa je glasnogovornik gradske vlade Xu Hejian izjavio kako je rizik za širenje epidemije vrlo velik te da bi trebalo poduzeti odlučne mjere. Peking će tako ponovno zatvoriti sve škole i vrtiće, a gradske vlasti pozvale su stanovništvo neka ne napuštaju grad.

Epicentar globalne krize sada se preselio iz Europe u Južnu Ameriku. Posebno su pogođeni Čile, Brazil i Peru. No zabilježeni su i novi slučajevi u našem susjedstvu: u BiH, Crnoj Gori, Mađarskoj… U posljednja 24 sata zabilježen je jedan novi slučaj i u Hrvatskoj pa je do sada ukupno zabilježeno 2.255 pozitivnih osoba na virus Covid-19. Novooboljela osoba je iz Zagrebačke županije. Dosad se oporavilo 2.140 osoba. Preminulo je stotinu i sedam osoba. Još je 8 osoba na liječenju.

Unatoč koronavirusu koji, ma koliko se nadali, ne miruje, život se kako-tako vraća u normalu, pa su otvorene mnoge državne granice. Paralelno s time, Europska komisija pokrenula je novu mrežnu platformu "Re-open EU" za siguran nastavak putovanja i turizma u Europi. Na platformi će biti dostupne informacije u stvarnom vremenu o granicama, dostupnim prijevoznim sredstvima i turističkim uslugama u državama članicama.

"Re-open EU" sadržavat će praktične informacije o ograničenjima putovanja, javnozdravstvenim i sigurnosnim mjerama, primjerice o ograničavanju socijalnih kontakata ili nošenju maski za lice, te druge korisne informacije o turističkoj ponudi u EU-u i državama članicama.

Tako će se svima omogućiti da donose odgovorne i promišljene odluke o rizicima povezanima s koronavirusom dok planiraju odmore i putovanja tijekom i nakon ovog ljeta. Nova platforma, koja je prilagođena i upotrebi na mobilnim telefonima kao internetska aplikacija, služi kao glavna referentna točka za svakog tko putuje u EU jer su na njoj centralizirane ažurirane informacije. S pomoću interaktivne karte moći će se pretraživati informacije, novosti i savjeti za svaku od država članica EU-a. 

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Otjerali su ih s treninga, no neće s igrališta!

Sportske dvorane su zatvorene, roditelji djece sportaša ogorčeni,…

djevojčica u školi u vrijeme oandemije koronavirusa

Ministar o koronavirusu u školama: 'Moguće je pomicanje zimskih praznika!'

'Škole nisu izvori zaraze', potvrdio je danas i…

djevojčica pod stresom

Je li vaše dijete pod stresom? Evo koji znakovi to otkrivaju!

Mala djeca različito doživljavaju i manifestiraju stres od…

Pročitajte i:

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju kinesku leopardicu Odliliu, koja je tamo stigla…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!