CRVENI NOSOVI klaunovidoktori predstavili su novi program za djecu s teškoćama u razvoju, Karavan Orkestar. Program je predstavljen u Centru za rehabilitaciju Zagreb - podružnica Sloboština. Programom Karavan Orkestra, CRVENI NOSOVI šire svoju misiju donošenja radosti i to djeci i mladima s teškoćama u razvoju u centrima za rehabilitaciju te centrima za odgoj i obrazovanje.

Na predstavljanju su o projektu govorili, Zoran Vukić, umjetnički direktor i osnivač CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora; Ružica Stipčić ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb; Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativna Europa, Ministarstvo kulture i Romana Galić, zamjenica pročelnice gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba.

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava klaunovadoktora kreirana za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Predstava je bazirana na osjetilima, zvuku, dodiru i susretu, a provodi ju troje klaunovadoktora. Zoran Vukić, umjetnički direktor i osnivač CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora naglasio je:

„Karavan Orkestrom širimo svoju misiju donošenja smijeha i na centre za odgoj i obrazovanje te centre za rehabilitaciju. Predstavom Karavan Orkestar djeca s teškoćama u razvoju imaju mogućnost sudjelovati u kulturnim aktivnostima iz kojih su u svakodnevnom životu isključeni. Posebnost ovog programa je što svakom djetetu ostavlja vrijeme za reakciju. Često je upravo to ono što nam nedostaje da bismo razumjeli djecu s poteškoćama. Klaunovidoktori djeci daju prostor i vrijeme da budu ono što jesu. Usporavaju se i prilagođavaju njihovom ritmu. Kako bi mogli provoditi ovaj program klaunovidoktori su morali proći posebnu edukaciju za izvođenje interaktivne predstave za djecu s teškoćama u razvoju.“

novi-program-klaunovadoktora-za-djecu-s-poteskocama-u-razvoju

Anera Stopfer, voditeljica Deska Kreativna Europa, Ministarstvo kulture objasnila je koji je kulturni značaj programa CRVENIH NOSOVA kako za djecu u bolnicama, tako za djecu s teškoćama u razvoju: Od velike je važnosti povezati sve sudionike društva u cilju stvaranja što boljeg životnog okruženja. Kreativne aktivnosti mogu pozitivno utjecati na mentalno i fizičko zdravlje pojedinca, posebno djece i mladih. CRVENI NOSOVI su dokazali snagu rehabilitacijske uloge kulture te ukazali na snagu povezivanja različitih sektora, te im želimo uspjeha u daljnjem radu“.

Specijaliziranu edukaciju klaunovimadoktorima za izvedbu ovog programa održao je Christophe Dumalin, učitelj koji posjećuje djecu u zdravstvenim i socijalnim ustanovama već 18 godina u Beču u međunarodnoj partnerskoj organizaciji.

Tekst i foto: press