Izgrađena na iznimnim prednostima genetičkih istraživanja i obradi podataka, precizna medicina kreira tretmane prilagođene svakom pojedinom pacijentu i njegovim specifičnostima. U novoj eri zdravstvene njege precizna medicina pratit će naše zdravlje iz trenutka u trenutak, predvidjeti rizik od karcinoma, srčanih i drugih bolesti te osmisliti liječenje koje će svakome od nas najviše odgovarati.

Mnogi stručnjaci kažu da će za deset godina svatko u svom zdravstvenom kartonu imati i DNK profil. Precizna medicina omogućava da doznamo ono što je oduvijek bilo nedokučivo o našim tijelima i da zavirimo u svoju zdravstvenu budućnost. Ona pomiče znanost u novu sferu biološke manipulacije i popravka.

Novi broj National Geographica otkriva tajne kineske medicine čiji medicinski zapisi sežu čak do 3. stoljeća prije Krista, kad su iscjelitelji počeli analizirati ljudsko tijelo, tumačiti njegove vitalne funkcije i opisivati reakcije na različite tretmane, uključujući biljne lijekove, masažu i tradicionalnu akupunkturu. Više od 2200 godina kineski su iscjelitelji liječili bolesti nizom prirodnih sastojaka koji se i dalje svakodnevno upotrebljavaju u Kini i drugim dijelovima svijeta.

Začudno je da i početkom trećeg tisućljeća smrtnost rodilja i u nekim razvijenim zemljama raste, dok u nerazvijenima ostaje na vrlo visokoj razini. Sjedinjene Države imaju problem sa smrtnošću rodilja iako se mnogi od tih slučajeva mogu spriječiti. Uzroka ima više, od medicinskih uvjeta vezanih za trudnoću i starosti rodilja do pomanjkanja standardiziranih protokola u bolnicama.

„Kad analiziramo smrtne slučajeve i vidimo koji su čimbenici tome pridonijeli, otkrivamo puno slučajeva gdje komunikacija nije izvedena kako valja, gdje ljudi nisu shvatili hitnost intervencije, ili gdje pacijenta nisu slušali , ili gdje se jednostavno zakasnilo s reakcijom“, objasnio je William Callaghan, šef CDC-a za zdravlje majki i novorođenčadi.

Jeste li osigurali svoje izdanje National Geographic Hrvatska? Potražite novi broj na svim kioscima od 10. siječnja!

Tekst: National Geographic