Zaklada Hrvatska za djecu predstavila je jedinstvenu humanu priču “Moja nova škola – autoškola”. Cilj projekta koji kreće s ponovnim otvaranjem autoškola je omogućiti mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi polaganje vozačkog ispita, bolju pozicioniranost na tržištu rada te mogućnost honorarnog i povremenog zapošljavanja do čekanja trajnog i adekvatnog zaposlenja iz struke. Ovu akciju nesebično je podržalo deset autoškola iz Hrvatske koje će donirati vozačke tečajeve za jedanaestero mladih korisnika Zaklade.

"Zaklada Hrvatska za djecu, provodeći samostalne projekte, nastoji prepoznati specifične potrebe djece i mladih u Hrvatskoj. Naročito smo osjetljivi na djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbe te su naši projekti nerijetko usmjereni upravo prema njima. Razmišljajući o potrebama mladih ljudi koji po završetku srednjoškolskog školovanja izlaze iz sustava socijalne skrbi te napuštaju ustanove u kojima su neki  proveli i cijeli svoj život, odlučili smo provesti ovaj projekt. Zahvaljujemo autoškolama od Dubrovnika do Osijeka koje su donirale obuku vožnje za ove iznimne mlade ljude, ali i ravstvenim ustanovama koje obavljaju liječničke preglede neophodne za upisivanje vozačkog tečaj!, rekla je Renata Gubić, upraviteljica Zaklade Hrvatska za djecu.

Snježana Kufek i Filip Zbirski mladi su maturanti iz Zagreba, kojima je velika želja bila upisati autoškolu, no nisu mogli zbog slabije financijske situacije. Zahvaljujući Zakladi po prvi su puta sjeli za volan te se upoznali sa svojim instruktorima vožnje i automobilom koji će voziti idućih mjesec dana.

"Kako trenutno odrađujem praksu u HAK-u, položen vozački ispit od iznimne mi je važnosti. Završavam Elektrostrojarsku obrtničku školu, a radit ću kao automehaničar. Već duže vremena želim upisati autoškolu i konačno mi se pružila prilika. Zahvaljujem Zakladi „Hrvatska za djecu“ na pruženoj prilici. Jako sam uzbuđen i jedva čekam sjesti za volan i napraviti krug po poligonu", Filip Zbirski, učenik trećeg razreda Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu.

"Čim sam sjela danas za volan moram priznati da mi je bilo jako neobično budući da još do sada nisam imala priliku sjediti na vozačevom mjestu. Trebat će mi malo vremena da pohvatam sve informacije, ali sam iznimno uzbuđena i zahvalna na ovoj prilici. Položen vozački ispit pomoći će mi u poslu i olakšati život", rekla je Snježana Kufek.

Tekst i foto: PR