U studenome 2016. godine započeo je dvogodišnji projekt „Od politike do stvarnosti – promjena stavova i praksi od tjelesnog kažnjavanja do mjera za zaštitu djece“ koji se dvije godine provodio na području Hrvatske, Latvije i Poljske. Uz Hrabri telefon na projektu je sudjelovala organizacija Empowering Children Foundation iz Poljske, a koordinirao ga je Center Dardedze iz Latvije.

Projekt, usmjeren na suzbijanje i prevenciju tjelesnog kažnjavanja djece, kroz dvije godine omogućio je provođenje brojnih aktivnosti preko lokalnih i online kanala komunikacije.

Tijekom projekta nastala je edukativna e-platforma namijenjena odgajateljima i stručnjacima za zaštitu djece, Sigurno djetinjstvo. U sklopu platforme moguće je pristupiti različitim materijalima za rad s djecom i s roditeljima, kao i poslušati predavanja o važnim temama u području zaštite djece. Dostupni materijali su besplatni i dostupni za sve registrirane korisnike bilo gdje u Hrvatskoj.

Materijali koji su dostupni na platformi uključuju brošure Hrabrog telefona i drugih udruga i organizacija, radne listove za odgajatelje i bojanku o dječjim pravima. Predavanja uključuju teme: podrška roditeljstvu, zlostavljanje djece, uloga različitih institucija i druge. Svako predavanje prezentirano je putem pripremljenog video materijala, nakon kojeg je moguće riješiti kviz i dobiti potvrdu o odslušanom predavanju. Na platformi je također moguće pratiti nadolazeće edukacije i konferencije namijenjene stručnjacima za zaštitu djece i odgajateljima, kao i doznati informacije o edukacijskom programu Hrabrog telefona.

Osim e-platforme, kroz skup aktivnosti naziva Siguran vrtić odgajatelji i stručni suradnici uključenih vrtića educirani su o tjelesnom kažnjavanju djece te prepoznavanju zlostavljanja, a održana je i edukacija roditelja o odgojnim izazovima u predškolskoj dobi.  Nekoliko predstavnika vrtića prošlo je i kroz intenzivnu edukaciju pod vodstvom doc. dr. sc. Brune Proface, a njihova je uloga dugoročna podrška djeci i roditeljima u zaštiti od svih oblika nasilja.

Jedan od velikih rezultata projekta je provedeno nacionalno istraživanje o tjelesnom kažnjavanju, na temelju kojeg je organizirana konferencija pod nazivom „Sigurno djetinjstvo: prevencija nasilja od predškolske dobi“ te kampanja „Mogu drugačije: što umjesto tjelesnog kažnjavanja“.

Projekt je sufinanciran sredstvima Programa za prava, jednakost i građanstvo Europske unije te sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tekst: Vanda Božić, Hrabri telefon

Foto: screenshot platforme