Tko je Videku napravio košuljicu“ priča je Frana Levstika u adaptaciji Nikole Šimića o siromašnom dječaku, najmlađem od sedmero djece, čija majka udovica po cijele dane radi kako bi prehranila obitelj. Novu odjeću dobiva samo najstarije dijete pa mali Videk uvijek nosi odrpanu košuljicu. To ga ne smeta jer najviše voli provoditi vrijeme u prirodi pomažući biljkama i životinjama. On spasi pauka, maloga kosa, nahrani ovcu, ljubazan je prema trnovitom grmu kupine i zahvalan moru na njegovoj svježini. Međutim, od takve igre košuljica se posve podere, ali Videku u znak zahvalnosti pomažu sva bića s kojima se u svojoj dobrodušnosti sprijateljio pa mu naprave novu košuljicu kakvu još nikada nije imao.

nova-lutkarska-predstava-tko-je-videku-napravio-kosuljicu

Priča o Videku jednostavna je poput slikovnice za najmanji uzrast, ali govori o važnim temama značajnima za svaku dob. Videk nas uči kako se suosjećajan odnos s prirodom stostruko vraća i kako čovjek tek u suradnji s okolišem može ostvariti puninu svoga postojanja. U rimovanoj dramatizaciji Nikole Šimića oživljava cijela priroda u svojoj pojavnosti, a intrigantna scenografija kojom dominira oblik kruga, naglašava prirodna kruženja i sklad prirode, u koji se čovjek mora pokušati uklopiti.

U predstavi glume Jadran Grubišić, Maja Nekić, Dinka Vuković i Borna Galinović. Skladatelj glazbe je Nenad Brkić, autorica lutaka je Neda Ilijević dok scenografiju potpisuje Dinka Jeričević. Predstava je namijenjena djeci od tri godine nadalje.

nova-lutkarska-predstava-tko-je-videku-napravio-kosuljicu

Foto: Ines Novković Tekst: press ZKL