8. mart naš je dan - dan kada izlazimo na ulice, dan kada slavimo svaku borbu, svaki ženski glas koji je progovorio o tretmanu u bolnicama, rodilištima i ginekološkim ordinacijama diljem zemlje. O ograničavanju prava na pobačaj. O institucijama koje nasilje žele zadržati u četiri zida. O tretmanu i uvjetima na radnom mjestu. O tretmanu u vlastitom domu. Ženska svakodnevica razlog je za glasan otpor.

Suočene sa školskim primjerom sustavnog nasilja prema ženama u režiji pravosuđa i ostalih institucija, žene su izašle na ulice. Izađite opet s nama i glasno na maršu poručite: Ne damo svoje zdravlje i živote! Borit ćemo se sve dok država ne preuzme odgovornost za ubojstva i sve druge oblike nasilja prema ženama i djevojčicama.

Glasovi i iskustva žena izazvali su nelagodu kod onih koji bi najradije da sustavna bol i poniženje kroz koje žene prolaze u bolnicama ostane nešto o čemu se šuti, šapuće, što se zaboravlja i normalizira. Niste to dopustile, čitale ste glasno svoja iskustva. Nismo se dale izbrisati.

Nismo se dale izbrisati ni kada je napadnuto pravo na pobačaj. Svoja iskustva ‘upisivale’ smo na fasade zgrada, upozoravale da nas stigmatizacijom i posramljivanjem žele ušutkati. Marširale smo i glasno govorile o pobačaju. Pobunile ste se kada je ljekarnica odbila prodati kontracepcijske pilule. Pobunile ste se kada su pokušali odrezati nezavisnu kulturu. Kada su napali tekovine antifašizma. Kada su napali slobodu novinarstva.

Zato vas pozivamo da marširamo i zajedno proslavimo 8. mart, Međunarodni dan žena. Da slavimo žene i naše borbe, da pokažemo da smo spremne boriti se za sebe, u ime svih onih koje su se borile za nas i onih kojima borbu ostavljamo u nasljedstvo.

Poručimo glasno da nećemo dopustiti da se pravo na pobačaj, koje su žene davno izborile, dovodi u pitanje. Da nećemo dopustiti da određeni ginekolozi i ginekologinje pod krinkom priziva savjesti odbijaju raditi svoj posao. Da nećemo dopustiti da nas nekažnjeno zlostavljaju. Poručimo glasno da se ne bojimo, da nikada nećemo zašutjeti i da smo spremne nastaviti pružati otpor sistemu koji nas izrabljuje i svima koji nas pokušavaju izbrisati, zastrašiti, poniziti i ušutkati. Nećemo čekati novi 8. mart za izlazak na ulice, to smo pokazale tijekom prošle godine. Organiziramo se, djelujemo i ne odustajemo od bolje i drugačije vizije svijeta za sve.

Ako ste do sad bile neodlučne, mislile da prosvjedi nisu za vas, 2019. je prava godina za vaš prvi Noćni marš!

Izađimo na ulicu GLASNE i BORBENE. Živio 8. mart!

Ruta: Trg žrtava fašizma (okupljanje u 18 sati) - Ulica Franje Račkog - Jurišićeva - Trg - Ilica - Gundulićeva - Masarykova - Teslina - Zrinjevac.

Tekst i foto:FB event Udruge Roda