Nikada prije djeca nisu bila manje fit, vrijeme je za promjenu

Pozivamo vas na predavanje i radionicu o važnosti kretanja i fizičke aktivnosti za djecu predškolske dobi koju će održati diplomirana fizioterapeutkinja Dragica Jengić. Pokazat će i vježbe primjerene djeci pa je poželjno povesti mališane i doći u komotnoj odjeći.

Zbog modernih životnih navika koje su narušile osnovne pokrete, odrasle se mora ispravljati i ponovno učiti tim pokretima. S mnogo sadržaja koji odvlače djecu od fizičke aktivnosti (videoigrice, računala i ukusna šarena hrana), djeca su najmanje fit nego što su ikada bila u povijesti. Zato je iznimno važno usaditi im svijest o pravilnom kretanju već od malih nogu, čime se uvelike smanjuje potreba za ispravljanjem u budućnosti.

Redovitim vježbanjem utječe se na razvoj imunološkog sustava djeteta, a dijete stječe neprocjenjivo bogatstvo – zdravu naviku i ljubav prema vježbanju. Pravilno vježbanje uz zdravu prehranu utječe i na rast djeteta tj. na razvoj genetskog potencijala koje dijete ima do maksimuma. Bez dovoljne količine kretanja i rekreacije uskraćujemo djetetu normalan fizički i emocionalni razvoj.

Djeca, tinejdžeri i odrasli trebali bi dnevno vježbati minimalno 30 minuta. Jedan od najboljih načina da se poboljša forma cijele obitelji jest zajedničko vježbanje, a raznolikost aktivnosti ključ je uživanja cijele obitelji u vježbanju. Vježbanje treba biti zanimljivo i raznovrsno da privuče interes te da se dnevna fizička aktivnost pretvori u vrijeme koje se “jedva čeka” tijekom dana.

Kreativna aktivnost i upornost su najvažniji. Izlazak u šetnju, zajedničko šetanje psa, igra u parku, učenje djece vožnji biciklu, rolanju i plivanju, igra loptom, igra lovice po podu na sve četiri – samo su neke od ideja. Kroz igru djeca razvijaju koordinaciju i balans što je izrazito važno za svako dijete u predškolskoj i školskoj dobi. Motivacija treba polaziti od roditelja koji su primjer svom djetetu, navikama koje upijaju iz dana u dan.

Predavanje će 28. veljače 2019. (četvrtak) od 18 sati u knjižnici Ivane Brlić Mažuranić (Laurenčićeva 8, Folnegovićevo naselje, Zagreb)

O predavačici

Dragica Jengić završila je trogodišnji studij fizioterapije 2008. godine na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, položila državni ispit te stekla licencu za samostalan rad Hrvatske komore fizioterapeuta. U međuvremenu se nizom edukacija specijalizirala za voditelja vježbi i tjelesnih aktivnosti za trudnice te je član Hrvatskog društva za neonatološku, perinatološku i ginekološku fizioterapiju. 2018. završila je Specijalistički diplomski studij fizioterapije te stekla zvanje diplomirane fizioterapeutkinje. Radila je kao osobni trener, a kasnije se posvetila rehabilitaciji te vježbama i edukacijama za trudnice i rodilje.

 

Tekst: press
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Eva Longoria

Rodila u 43. i izgleda super! Eva Longoria otkrila tajnu vitke linije

Uspjela je skinuti 20 kilograma nakupljenih u trudnoći!

besplatno vježbanje za mame

Evo gdje možete vježbati besplatno, na otvorenom i pod stručnim vodstvom!

Požurite, jer se za besplatno vježbanje možete prijaviti…

Mario Valentić

Hvale vrijedan potez Maria Valentića: 'O ovome se mora govoriti!'

Mario ne propušta priliku promovirati vježbanje kao važan…

igre za zabavu i učenje

Zabavne i razvojne igre s bebom na plaži ili u parkiću

I kakvoj su vezi pravilan razvoj dječjih stopala…

Pročitajte i:

vodotoranj

Vukovarski osnovnoškolci poslali poruku: ‘Dostojanstveno prema žrtvi, ali s pogledom na budućnost’

U vukovarskim osnovnim školama ‘Blago Zadro’ i 'Mitnica' učenici su pod vodstvom svojih nastavnika dostojanstveno…

mame s kolicima

Iz Vlade najavljuju izmjenu zakona: Puna plaća tijekom cijelog porodiljnoga

Ako planirate obitelj, razvevselit će vas vijesti iz Vlade. Naime, najavljuje se promjena visine porodiljnih…

HallOfFame_2021_PR_J-1

Jeste li spremni za najiščekivaniji događaj u godini - Jana Story Hall of Fame?

Još svega nekoliko sati nas dijeli od ovogodišnjeg Jana Story Hall of Famea, koji će…

mame i klinci

Konferencija Mame&klinci: Izazovi obitelji u vrijeme pandemije!

Konferencija Mame&klinci, koja je održana 29. 05. 2021. iz male dvorane poslovnog centra Almeria, a…