Nikada prije djeca nisu bila manje fit, vrijeme je za promjenu

Pozivamo vas na predavanje i radionicu o važnosti kretanja i fizičke aktivnosti za djecu predškolske dobi koju će održati diplomirana fizioterapeutkinja Dragica Jengić. Pokazat će i vježbe primjerene djeci pa je poželjno povesti mališane i doći u komotnoj odjeći.

Zbog modernih životnih navika koje su narušile osnovne pokrete, odrasle se mora ispravljati i ponovno učiti tim pokretima. S mnogo sadržaja koji odvlače djecu od fizičke aktivnosti (videoigrice, računala i ukusna šarena hrana), djeca su najmanje fit nego što su ikada bila u povijesti. Zato je iznimno važno usaditi im svijest o pravilnom kretanju već od malih nogu, čime se uvelike smanjuje potreba za ispravljanjem u budućnosti.

Redovitim vježbanjem utječe se na razvoj imunološkog sustava djeteta, a dijete stječe neprocjenjivo bogatstvo – zdravu naviku i ljubav prema vježbanju. Pravilno vježbanje uz zdravu prehranu utječe i na rast djeteta tj. na razvoj genetskog potencijala koje dijete ima do maksimuma. Bez dovoljne količine kretanja i rekreacije uskraćujemo djetetu normalan fizički i emocionalni razvoj.

Djeca, tinejdžeri i odrasli trebali bi dnevno vježbati minimalno 30 minuta. Jedan od najboljih načina da se poboljša forma cijele obitelji jest zajedničko vježbanje, a raznolikost aktivnosti ključ je uživanja cijele obitelji u vježbanju. Vježbanje treba biti zanimljivo i raznovrsno da privuče interes te da se dnevna fizička aktivnost pretvori u vrijeme koje se “jedva čeka” tijekom dana.

Kreativna aktivnost i upornost su najvažniji. Izlazak u šetnju, zajedničko šetanje psa, igra u parku, učenje djece vožnji biciklu, rolanju i plivanju, igra loptom, igra lovice po podu na sve četiri – samo su neke od ideja. Kroz igru djeca razvijaju koordinaciju i balans što je izrazito važno za svako dijete u predškolskoj i školskoj dobi. Motivacija treba polaziti od roditelja koji su primjer svom djetetu, navikama koje upijaju iz dana u dan.

Predavanje će 28. veljače 2019. (četvrtak) od 18 sati u knjižnici Ivane Brlić Mažuranić (Laurenčićeva 8, Folnegovićevo naselje, Zagreb)

O predavačici

Dragica Jengić završila je trogodišnji studij fizioterapije 2008. godine na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, položila državni ispit te stekla licencu za samostalan rad Hrvatske komore fizioterapeuta. U međuvremenu se nizom edukacija specijalizirala za voditelja vježbi i tjelesnih aktivnosti za trudnice te je član Hrvatskog društva za neonatološku, perinatološku i ginekološku fizioterapiju. 2018. završila je Specijalistički diplomski studij fizioterapije te stekla zvanje diplomirane fizioterapeutkinje. Radila je kao osobni trener, a kasnije se posvetila rehabilitaciji te vježbama i edukacijama za trudnice i rodilje.

 

Tekst: press
Foto: Profimedia

Tagovi: , , , ,

Vezano uz temu

Ako želite smršavjeti, pripazite u kojem dijelu dana vježbate

Pravo vrijeme za vježbanje je ono kad se…

Dobrobiti relaksacije za djecu

Neke će možda iznenaditi količina dobrobiti koju cijela…

Reebok i jedinstvene žene ohrabruju druge kako bi postale boljom verzijom sebe

Gal Gadot, Danai Gurira, Gigi Hadid, Ariana Grande,…

Pročitajte i:

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu, dogovor s učiteljicom je "nalazimo se na…

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…

povratak u školu nakon koronavirusa

HZJZ izdao nove upute za škole i vrtiće od 25. svibnja. Dozvoljeno do 20 djece u razredu! Što je još novo?

Epidemiolozi smatraju kako je boravak u školi prema novim preporukama jednako siguran kao i nastava…

važnost čitanja za razvoj djece

Sada je i znanstveno dokazano zašto neka djeca slabije govore i loše čitaju

Poznato je da čitanje djeci u njihovim formativnim godinama, od rođenja do pete godine života,…