Zbog modernih životnih navika koje su narušile osnovne pokrete, odrasle se mora ispravljati i ponovno učiti tim pokretima. S mnogo sadržaja koji odvlače djecu od fizičke aktivnosti (videoigrice, računala i ukusna šarena hrana), djeca su najmanje fit nego što su ikada bila u povijesti. Zato je iznimno važno usaditi im svijest o pravilnom kretanju već od malih nogu, čime se uvelike smanjuje potreba za ispravljanjem u budućnosti.

Redovitim vježbanjem utječe se na razvoj imunološkog sustava djeteta, a dijete stječe neprocjenjivo bogatstvo - zdravu naviku i ljubav prema vježbanju. Pravilno vježbanje uz zdravu prehranu utječe i na rast djeteta tj. na razvoj genetskog potencijala koje dijete ima do maksimuma. Bez dovoljne količine kretanja i rekreacije uskraćujemo djetetu normalan fizički i emocionalni razvoj.

Djeca, tinejdžeri i odrasli trebali bi dnevno vježbati minimalno 30 minuta. Jedan od najboljih načina da se poboljša forma cijele obitelji jest zajedničko vježbanje, a raznolikost aktivnosti ključ je uživanja cijele obitelji u vježbanju. Vježbanje treba biti zanimljivo i raznovrsno da privuče interes te da se dnevna fizička aktivnost pretvori u vrijeme koje se "jedva čeka" tijekom dana.

nikada-prije-djeca-nisu-bila-manje-fit-vrijeme-je-za-promjenu
Smiling children posing in raw with bikes in the park, Image: 284355183, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Wavebreak

Kreativna aktivnost i upornost su najvažniji. Izlazak u šetnju, zajedničko šetanje psa, igra u parku, učenje djece vožnji biciklu, rolanju i plivanju, igra loptom, igra lovice po podu na sve četiri - samo su neke od ideja. Kroz igru djeca razvijaju koordinaciju i balans što je izrazito važno za svako dijete u predškolskoj i školskoj dobi. Motivacija treba polaziti od roditelja koji su primjer svom djetetu, navikama koje upijaju iz dana u dan.

Predavanje će 28. veljače 2019. (četvrtak) od 18 sati u knjižnici Ivane Brlić Mažuranić (Laurenčićeva 8, Folnegovićevo naselje, Zagreb)

O predavačici

Dragica Jengić završila je trogodišnji studij fizioterapije 2008. godine na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, položila državni ispit te stekla licencu za samostalan rad Hrvatske komore fizioterapeuta. U međuvremenu se nizom edukacija specijalizirala za voditelja vježbi i tjelesnih aktivnosti za trudnice te je član Hrvatskog društva za neonatološku, perinatološku i ginekološku fizioterapiju. 2018. završila je Specijalistički diplomski studij fizioterapije te stekla zvanje diplomirane fizioterapeutkinje. Radila je kao osobni trener, a kasnije se posvetila rehabilitaciji te vježbama i edukacijama za trudnice i rodilje.

Tekst: press

Foto: Profimedia