Nestlé program učenja o pravilnoj prehrani

Preko 30.000 učenika iz regije u proteklih pet godina je obuhvaćeno Nestlé programom učenja o pravilnoj prehrani. Gledano prema ukupnom dosegu ovo je najopsežniji program takve vrste u regiji. Samo u Hrvatskoj 12.500 učenika iz 226 škola i iz svih županija usvojilo je osnovne postavke pravilne prehrane

Europa je suočena s velikim brojem pretile djece i adolescenata jer čak 23 posto 11-godišnjaka i 19 posto 13-godišnjaka pati od prekomjerne tjelesne težine. Edukacija o prehrani i životnim navikama danas se više ne događa isključivo unutar obitelji, već veliku ulogu imaju i obrazovne ustanove, javni sektor, ali i prehrambena industrija. Nestlé je još 2009. pokrenuo globalnu inicijativu Healthy Kids unutar koje je hrvatski program Vrtim Zdravi Film ove godine ušao u svoju petu sezonu. Projektom će u školskoj godini 2015/16 biti obuhvaćeno 4.500 sedmaša osnovnih škola diljem Hrvatske.

Projekt se, također, provodi u Srbiji i Bosni i Hercegovini, a ukupan broj djece iz regije koja su imala koristi od edukacije od kada se projekt provodi prelazi 30.000. Posebnost ovog projekta je u tome što isključuje bilo kakvu promociju Nestlé proizvoda te je, promatrano na uzorku, ovo najopsežniji program takve vrste u regiji.

"Zajedno s 300 partnera iz 80 zemalja diljem svijeta Nestlé ulaže znatne napore kako bi educirao 7,5 milijuna djece godišnje o ovoj važnoj temi. Kada je riječ o zemljama u regiji, povratne informacije koje imamo od profesora tjelesne kulture koji provode projekt jako su pozitivne, a interes djece velik. Tome u prilog idu i rezultati mjerenja pomaka u znanju učenika nakon edukacije od prosječno 14 posto. Kako bi utjecaj na društvo bio još veći ključno je zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora, a sve s ciljem pružanja podrške roditeljima u odgajanju zdravijih budućih generacija", izjavila je Olivera Međugorac, voditeljica komunikacija i marketinških servisa Nestlé Adriatic.

Vrtim Zdravi Film (1)

Zadnji rezultati istraživanja stavova i navika vezanih uz prehranu i tjelesnu aktivnost, a koje se provodi u sklopu projekta, ukazuju na slične trendove u regiji. Na pojavu prekomjerne tjelesne težine kod djece utječu različiti čimbenici no najčešće se kao "krivci" za pretilost djece ističu prekomjeran unos energije te nedostatak tjelesne aktivnosti.

Rezultati tako pokazuju da više od 80 posto učenika ima naviku doručkovanja svaki dan no, također, imaju i naviku preskakanja obroka. U Hrvatskoj i Srbiji svako treće dijete nema 5 obroka dnevno, a u Bosni i Hercegovini svako četvrto. U prosjeku 7 posto djece iz regije nikada ne jede u školi, a nekoliko puta dnevno slatkiše konzumira gotovo 29 posto djece u Srbiji, 20 posto u Hrvatskoj te 9 posto u BiH.

U trenu provođenja istraživanja se 41posto učenika iz Srbije, 24 posto iz BiH te 17 posto iz Hrvatske redovito bavilo tjelesnom aktivnošću minimalno sat vremena dnevno, što je alarmantan podatak. Dodatno, rezultati su pokazali kako prosječno 30 posto djece iz regije svakodnevno sjedi pred ekranom više od dva sata dnevno.

U sklopu projekta Vrtim Zdravi Film učenici kroz četiri školska sata uče o osnovnim postavkama pravilne prehrane, planiranju prehrane, utjecaju hrane i tjelesne aktivnosti na tijelo te načinima na koje mogu poboljšati svoje prehrambene navike.

Zajedničko djelovanje javnog i privatnog sektora nužno je kako bi se kroz edukaciju i promicanje pravilne prehrane i aktivnog života spriječila pojava pretilosti od najranije dobi. Tako se i ove sezone projekt provodi u suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Agencije za odgoj i obrazovanje.

Tekst i foto: Nestlé

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

nove preporuke o zdravoj prehrani

Nove smjernice prehrane: meso i mlijeko bez većeg značaja!

Dok su se nekada meso i mlijeko smatrali…

Biljna prehrana za cijelu obitelj! Da, moguće je!

U vrijeme kada istraživanja pokazuju da se djeca…

Djeca mogu jesti zdravo! Za početak - zdrave palačinke

“Zeleni život vege mama”, naziv je najnovije zdrave…

istine o prehrani

15 zabluda o namirnicama i hrani

Slatkiši kvare zube, kava dehidrira, zelena salata je…

Pročitajte i:

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…

djevojčica u samoizolaciji štiti se maskom za lice od koronavirusa

Koronavirus u jednom zagrebačkom vrtiću! 15 djece u samoizolaciji

Navodno je riječ o prijenosu virusa unutar obitelji, jer je zaraženi otac doputovao iz inozemstva

koronavirus i ljeto

Je li ovo tračak nade? Vili Beroš iznenadio izjavom o koronavirusu

Ministar Vili Beroš današnjom je izjavom da je koronavirus vjerojatno mutirao i oslabio dao tračak…