Neodoljivo Valentinovo u Zoološkom vrtu grada Zagreba

Smeđa alpaka prvo je ovogodišnje mladunče u Zoološkom vrtu grada Zagreba. U povodu Valentinova tijekom vikenda će biti organizirani posebni obilasci Vrta pod nazivom „14 nijansi ljubavi“

Žensko mladunče alpake koje je na svijet stiglo 2. siječnja i najavilo još jednu godinu ispunjenu ljubavlju u Zoološkom vrtu grada Zagreba, odvažno istražuje vanjsku nastambu i druželjubivošću osvaja simpatije posjetitelja. Pravo je to mladunče elegantne Annike i šarmantnog Jaspera koji je zimi najveća zvijezda Zoološkog vrta. Taj par alpaka u Zagreb je stigao iz Njemačke, a u Zagrebu njihova ljubav cvjeta - ovo im je na maksimirskoj adresi već drugo mladunče.

Ono je prvih mjesec dana provelo sljubljeno uz majku sišući mlijeko i ohrabrujući se za veća istraživanja. Sada već isprobava sijeno te uživa u društvu ostalih članova krda te mara i kapibara s kojima alpake dijele nastambu.

Beba alpaka 1_2

Inače, alpaka je udomaćena južnoamerička deva koja izgledom podsjeća na ljamu, ali je manja i ima znatno dužu i posebno finu dlaku, pa se danas zbog izrade cijenjenih tkanina uzgaja diljem svijeta.

 

Mužjaci alpake žive s više ženki, a taj će haremski život u životinjskom svijetu posjetitelji Zoološkog vrta moći upoznati kroz edukativni program osmišljen u povodu Valentinova za subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače. Naziv programa je "14 nijansi ljubavi”. Od 11 do 15 sati na svaki puni sat kod istočnog, trenutačno jedinog, ulaza u Vrt kreću vođeni obilasci 14 životinjskih vrsta čije su ljubavi posebno zanimljive. Primjerice, puževi su hermafroditi, pa se mogu pariti s bilo kojom jedinkom na koju naiđu. Merkati žive u skupinama, no pravo na razmnožavanje ima samo dominantan par, a ako se pari netko mimo alfa mužjaka i ženke, izbacuje ga se iz skupine. Kod paličnjaka ženke se razmnožavaju bez mužjaka. Ribe klaunovi razmnožavaju se u posebno opasnoj sredini – u otrovnoj vlasulji. Mužjaci zlatnih otrovnih žaba razlikuju se od većine ostalih vodozemaca – brižni su očevi, pa od bare do bare na leđima nose punoglavce. Tukani bi mogli biti uzor i mnogim ljudima. Jako ozbiljno shvaćaju život u paru – ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti – donosi joj darove, kljucka noge…

Beba alpaka 1_4

Svi građani koji su posvojili neku životinju iz Zoološkog vrta grada Zagreba u proteklih godinu dana, od 14. veljače 2015., u nedjelju, na Valentinovo, Zoološki vrt mogu posjetiti besplatno. Onima pak koji tek razmišljaju o prigodnom daru za najdražu osobu, edukatori Vrta predlažu posvojenje nekog od zaljubljenih parova životinja.

Valentinovo_tukan

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Zoološki vrt gostuje na Samoborskom fašniku

Zoološki vrt grada Zagreba i ove godine surađuje…

Egzotična zima u Zoo vrtu: Ljuskavi, dlakavi i pernati

Zašto ptice imaju perje, a ribe ljuske? Čemu…

Bundeve pred životinjama: za igru ili pod zub

U nedjelju, 4. studenoga, u Zoološkom će se…

Pročitajte i:

Harry and Meghan Markle

Na meti kritika zbog koronavirusa

Princ Harry, čiji je otac zaražen koronavirusom, i Meghan Markle iz Kanade u otišli u…

Story uz svoje čitatelje! Evo koje sve inspirativne priče donosimo ovaj tjedan!

Novi broj lifestyle tjednika Storyja od srijede je na kioscima i donosi pregršt aktualnih tema…

covid-19

Ministar zadovoljan situacijom oko koronavirusa, no zabrinjava jedna činjenica

Nema eksponencijalnog rasta oboljelih, no zabrinjava činjenica da su se pojavili slučajevi za koje ne…

Emotivnom porukom čestitala rođendan sinu u Italiji: "U redu je što sam tužna i što plačem..."

Bivša novinarka i spisateljica Josipa Pavičić Berardini proživljava pravu dramu zbog odvojenosti od sina Rocca…