Neodoljivo Valentinovo u Zoološkom vrtu grada Zagreba

Smeđa alpaka prvo je ovogodišnje mladunče u Zoološkom vrtu grada Zagreba. U povodu Valentinova tijekom vikenda će biti organizirani posebni obilasci Vrta pod nazivom „14 nijansi ljubavi“

Žensko mladunče alpake koje je na svijet stiglo 2. siječnja i najavilo još jednu godinu ispunjenu ljubavlju u Zoološkom vrtu grada Zagreba, odvažno istražuje vanjsku nastambu i druželjubivošću osvaja simpatije posjetitelja. Pravo je to mladunče elegantne Annike i šarmantnog Jaspera koji je zimi najveća zvijezda Zoološkog vrta. Taj par alpaka u Zagreb je stigao iz Njemačke, a u Zagrebu njihova ljubav cvjeta - ovo im je na maksimirskoj adresi već drugo mladunče.

Ono je prvih mjesec dana provelo sljubljeno uz majku sišući mlijeko i ohrabrujući se za veća istraživanja. Sada već isprobava sijeno te uživa u društvu ostalih članova krda te mara i kapibara s kojima alpake dijele nastambu.

Beba alpaka 1_2

Inače, alpaka je udomaćena južnoamerička deva koja izgledom podsjeća na ljamu, ali je manja i ima znatno dužu i posebno finu dlaku, pa se danas zbog izrade cijenjenih tkanina uzgaja diljem svijeta.

 

Mužjaci alpake žive s više ženki, a taj će haremski život u životinjskom svijetu posjetitelji Zoološkog vrta moći upoznati kroz edukativni program osmišljen u povodu Valentinova za subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače. Naziv programa je "14 nijansi ljubavi”. Od 11 do 15 sati na svaki puni sat kod istočnog, trenutačno jedinog, ulaza u Vrt kreću vođeni obilasci 14 životinjskih vrsta čije su ljubavi posebno zanimljive. Primjerice, puževi su hermafroditi, pa se mogu pariti s bilo kojom jedinkom na koju naiđu. Merkati žive u skupinama, no pravo na razmnožavanje ima samo dominantan par, a ako se pari netko mimo alfa mužjaka i ženke, izbacuje ga se iz skupine. Kod paličnjaka ženke se razmnožavaju bez mužjaka. Ribe klaunovi razmnožavaju se u posebno opasnoj sredini – u otrovnoj vlasulji. Mužjaci zlatnih otrovnih žaba razlikuju se od većine ostalih vodozemaca – brižni su očevi, pa od bare do bare na leđima nose punoglavce. Tukani bi mogli biti uzor i mnogim ljudima. Jako ozbiljno shvaćaju život u paru – ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti – donosi joj darove, kljucka noge…

Beba alpaka 1_4

Svi građani koji su posvojili neku životinju iz Zoološkog vrta grada Zagreba u proteklih godinu dana, od 14. veljače 2015., u nedjelju, na Valentinovo, Zoološki vrt mogu posjetiti besplatno. Onima pak koji tek razmišljaju o prigodnom daru za najdražu osobu, edukatori Vrta predlažu posvojenje nekog od zaljubljenih parova životinja.

Valentinovo_tukan

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Nova atrakcija u zagrebačkom Zoološkom vrtu

Zoološki vrt grada Zagreba ima novog stanovnika, jednogodišnju…

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada…

Legendarni Smogovci i nogometaši Dinama na Majčin dan stižu u zagrebački ZOO

U nedjelju, 10. svibnja, slavimo Mjačin dan. Ljubav…

Zagrebački Zoološki vrt

Zoološki vrt Zagreba otvara svoja vrata na Praznik rada

Zoološki vrt grada Zagreba za posjetitelje se otvara…

Pročitajte i:

Konačno opet dozvoljena pratnja na porodu: "To nam nije niti trebalo biti oduzeto"

Manekenka Sara Spinčić presretna je što će na porodu uz nju moći biti i njezin…

Crveni nosovi

CRVENI NOSOVI Klaunovidoktori dolaze izmamiti osmijeh u Sisačko-moslavačkoj županiji!

Ovi veseljaci sa širokim osmjesima na licu posjećuju mjesta u potresom pogođenim područjima i donose…

online nastava

Bivša ministrica Divjak: Kad smo imali na tisuće zaraženih dnevno, rekli su da su škole sigurne, a sada nisu?

Nakon odluke o tome da 2. polugodište počinje za sve županije 18.01., i to za…

oš glina

U Sisačko-moslavačkoj županiji žele odgodu početka nastave: Peticiju u jedan dan potpisalo 4000 ljudi!

Na području Sisačko-moslavačke županije većina je škola oštećena i nesigurna za provođenje nastave, a mnogi…