Neodoljivo Valentinovo u Zoološkom vrtu grada Zagreba

Smeđa alpaka prvo je ovogodišnje mladunče u Zoološkom vrtu grada Zagreba. U povodu Valentinova tijekom vikenda će biti organizirani posebni obilasci Vrta pod nazivom „14 nijansi ljubavi“

Žensko mladunče alpake koje je na svijet stiglo 2. siječnja i najavilo još jednu godinu ispunjenu ljubavlju u Zoološkom vrtu grada Zagreba, odvažno istražuje vanjsku nastambu i druželjubivošću osvaja simpatije posjetitelja. Pravo je to mladunče elegantne Annike i šarmantnog Jaspera koji je zimi najveća zvijezda Zoološkog vrta. Taj par alpaka u Zagreb je stigao iz Njemačke, a u Zagrebu njihova ljubav cvjeta - ovo im je na maksimirskoj adresi već drugo mladunče.

Ono je prvih mjesec dana provelo sljubljeno uz majku sišući mlijeko i ohrabrujući se za veća istraživanja. Sada već isprobava sijeno te uživa u društvu ostalih članova krda te mara i kapibara s kojima alpake dijele nastambu.

Beba alpaka 1_2

Inače, alpaka je udomaćena južnoamerička deva koja izgledom podsjeća na ljamu, ali je manja i ima znatno dužu i posebno finu dlaku, pa se danas zbog izrade cijenjenih tkanina uzgaja diljem svijeta.

 

Mužjaci alpake žive s više ženki, a taj će haremski život u životinjskom svijetu posjetitelji Zoološkog vrta moći upoznati kroz edukativni program osmišljen u povodu Valentinova za subotu i nedjelju, 13. i 14. veljače. Naziv programa je "14 nijansi ljubavi”. Od 11 do 15 sati na svaki puni sat kod istočnog, trenutačno jedinog, ulaza u Vrt kreću vođeni obilasci 14 životinjskih vrsta čije su ljubavi posebno zanimljive. Primjerice, puževi su hermafroditi, pa se mogu pariti s bilo kojom jedinkom na koju naiđu. Merkati žive u skupinama, no pravo na razmnožavanje ima samo dominantan par, a ako se pari netko mimo alfa mužjaka i ženke, izbacuje ga se iz skupine. Kod paličnjaka ženke se razmnožavaju bez mužjaka. Ribe klaunovi razmnožavaju se u posebno opasnoj sredini – u otrovnoj vlasulji. Mužjaci zlatnih otrovnih žaba razlikuju se od većine ostalih vodozemaca – brižni su očevi, pa od bare do bare na leđima nose punoglavce. Tukani bi mogli biti uzor i mnogim ljudima. Jako ozbiljno shvaćaju život u paru – ostaju si vjerni cijeli život, a mužjak privrženost ženki pokazuje mnoštvom sitnih gesti – donosi joj darove, kljucka noge…

Beba alpaka 1_4

Svi građani koji su posvojili neku životinju iz Zoološkog vrta grada Zagreba u proteklih godinu dana, od 14. veljače 2015., u nedjelju, na Valentinovo, Zoološki vrt mogu posjetiti besplatno. Onima pak koji tek razmišljaju o prigodnom daru za najdražu osobu, edukatori Vrta predlažu posvojenje nekog od zaljubljenih parova životinja.

Valentinovo_tukan

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Legendarni Smogovci i nogometaši Dinama na Majčin dan stižu u zagrebački ZOO

U nedjelju, 10. svibnja, slavimo Mjačin dan. Ljubav…

Zagrebački Zoološki vrt

Zoološki vrt Zagreba otvara svoja vrata na Praznik rada

Zoološki vrt grada Zagreba za posjetitelje se otvara…

Zoološki vrt gostuje na Samoborskom fašniku

Zoološki vrt grada Zagreba i ove godine surađuje…

Egzotična zima u Zoo vrtu: Ljuskavi, dlakavi i pernati

Zašto ptice imaju perje, a ribe ljuske? Čemu…

Pročitajte i:

Stiže velika novost iz redova klaunovadoktora

Po prvi puta djeca na liječenju u bolnicama, ali i ona koja se liječe kod…

trudnica predaje e-Zahtjev za ostvarivanje prava

Kako brže i lakše do doplatka za djecu?

Od 3. srpnja omogućeno podnošenje e-Zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu

mila rončević i njezina sestra

Mila Rončević uskoro se vraća kući! Lijepe vijesti iz Amerike objavio njezin otac

Marin Rončević, otac djevojčice za čije je liječenje u Philadelphiji prikupljeno nevjerojatnih 38 milijuna kuna,…

djeca se igraju s igračkama

Upravo objavljeno! Omiljena igračka djece najmanje siguran proizvod na svijetu!

Europska komisija objavila je popis najopasnijih proizvoda u EU, kojemu je svrha sprječavanje i ograničavanje…