upisi na fakultete i polaganje državne mature

Nastavlja se drama s maturantima, a od ponedjeljka i neki srednjoškolci u klupama

Maturanti koji se nalaze u samoizolaciji, neće moći pristupiti ljetnom roku polaganja državne mature, na kojoj neće biti ni stručnih predmeta, pa se na Sveučilištima pitaju kako uopće upisati studente na fakultete na kojima je važno znanje kemije ili fizike

Od ponedjeljka će u školu krenuti učenici nekih strukovnih srednjih škola koji, kako bi uspješno završili godinu, trebaju odraditi vježbe. Ova školska godina najvjerojatnije će završiti po mješovitom modelu, tj. većina djece (izuzev 3% onih najmlađih, koji su se vratili u školske klupe) do 26. lipnja će pratiti nastavu na daljinu. No u jučerašnjem gostovanju u emisiji Otvoreno HRT-a, savjetnik ministrice Marko Košiček rekao je kako je moguće, ovisno o situaciji, i popuštanje epidemioloških mjera od strane HZJZ-a (ove su izdane za rok od dva tjedna), pa će se možda i veći broj djece vratiti u klupe. I dok većina roditelja i nastavnika priželjkuje da se ova "izgubljena godina" što prije okonča, drama s maturantima se nastavlja. Odlučeno je tako da maturant, ako se nalazi u samoizolaciji, neće moći polagati državnu maturu u ljetnom roku, a nema ni odluke o polaganju stručnih ispita kao važnog kriterija za upis na željene fakultete.

“Održat će se izbori, avioni lete, kafići rade…, zbog čega se onda ne bi pisali predmeti izborne mature. Ne postoji način da se ma pojedine fakultete budući studenti upišu bez polaganja stručnih predmeta. Kako upisati studente na studij fizike, matematike, kemije, bez polaganja stručnih predmeta", kazao je prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku i predsjednik Rektorskoga zbora.
Upisi u srednje škole najbezazleniji su upisi u ovoj kaotičnoj školskoj godini, jer se već od ranije provode online. Izuzetak su prijemni ispiti u nekim školama, za koje je interes puno veći od upisnih kvota, a oni će se održati početkom srpnja, prema kriterijima i epidemiološkim mjerama kao i za državnu maturu. Ova kriza aktualizirala je još jedno važno pitanje, postojanje nacionalnih ispita kao standarda koji bi dali doprinos objektivnosti ocjenjivanja. Rečeno je kako, od svih zemalja EU, jedino Hrvatska i Grčka nemaju nacionalne ispite.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

djevojčica piše malu maturu

Zbog nerealnog broja odlikaša, uvodi se mala matura

Za uspis u srednju školu više se neće…

Igračke za razvoj dječjeg mozga i matematičkih vještina

Budući da je pred nama neizvjesna obrazovna godina,…

Jacques Houdek

Velika prekretnica u obitelji Jacquesa Houdeka

Pjevač ima dvoje prvašića - sin David krenuo…

Pročitajte i:

ljubav prema životinjama

Nova atrakcija za djecu ljubitelje životinja

Patuljasti mungosi koji su u Zoološki vrt grada Zagreba stigli prošle godine, postali su roditelji.…

pomoć obiteljima žrtvama Covid-19 bolesti

Financijska pomoć obiteljima s djecom pogođenim bolešću Covid-19

Obitelj s jednim djetetom, koja dokaže da ispunjava uvjete, može dobiti jednokratnu pomoć od 3250…

dječak i igra lego kockicama

Lego kockica bila dječaku u nosu dvije godine!

Stiže vijest za rubriku "nevjerojatno, ali istinito"!

Mia Dimšić i Domenica

Sanja je prva gluhoslijepa doktorica znanosti, a Josip osvaja planinske vrhove! Što ih je povezalo s Miom i Domenicom?

Ove dvije pjevačice, ali i velike prijateljice, rado su se odazvale inicijativi Zaklade "Hrvatska za…