upisi na fakultete i polaganje državne mature

Nastavlja se drama s maturantima, a od ponedjeljka i neki srednjoškolci u klupama

Maturanti koji se nalaze u samoizolaciji, neće moći pristupiti ljetnom roku polaganja državne mature, na kojoj neće biti ni stručnih predmeta, pa se na Sveučilištima pitaju kako uopće upisati studente na fakultete na kojima je važno znanje kemije ili fizike

Od ponedjeljka će u školu krenuti učenici nekih strukovnih srednjih škola koji, kako bi uspješno završili godinu, trebaju odraditi vježbe. Ova školska godina najvjerojatnije će završiti po mješovitom modelu, tj. većina djece (izuzev 3% onih najmlađih, koji su se vratili u školske klupe) do 26. lipnja će pratiti nastavu na daljinu. No u jučerašnjem gostovanju u emisiji Otvoreno HRT-a, savjetnik ministrice Marko Košiček rekao je kako je moguće, ovisno o situaciji, i popuštanje epidemioloških mjera od strane HZJZ-a (ove su izdane za rok od dva tjedna), pa će se možda i veći broj djece vratiti u klupe. I dok većina roditelja i nastavnika priželjkuje da se ova "izgubljena godina" što prije okonča, drama s maturantima se nastavlja. Odlučeno je tako da maturant, ako se nalazi u samoizolaciji, neće moći polagati državnu maturu u ljetnom roku, a nema ni odluke o polaganju stručnih ispita kao važnog kriterija za upis na željene fakultete.

“Održat će se izbori, avioni lete, kafići rade…, zbog čega se onda ne bi pisali predmeti izborne mature. Ne postoji način da se ma pojedine fakultete budući studenti upišu bez polaganja stručnih predmeta. Kako upisati studente na studij fizike, matematike, kemije, bez polaganja stručnih predmeta", kazao je prof. dr. sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku i predsjednik Rektorskoga zbora.
Upisi u srednje škole najbezazleniji su upisi u ovoj kaotičnoj školskoj godini, jer se već od ranije provode online. Izuzetak su prijemni ispiti u nekim školama, za koje je interes puno veći od upisnih kvota, a oni će se održati početkom srpnja, prema kriterijima i epidemiološkim mjerama kao i za državnu maturu. Ova kriza aktualizirala je još jedno važno pitanje, postojanje nacionalnih ispita kao standarda koji bi dali doprinos objektivnosti ocjenjivanja. Rečeno je kako, od svih zemalja EU, jedino Hrvatska i Grčka nemaju nacionalne ispite.

Tekst: D. P.
Fotografija: Profimedia

Tagovi: , , ,

Vezano uz temu

Kako je prošao prvi dan povratka u školu? "Super, tata!"

Sat pokazuje 7:36. Dolazim sa sinom pred školu,…

učenje matematike i jezika kroz igru

10 načina kako djecu kroz igru potaknuti na učenje matematike i jezika

Kakva god ova školska godina bila, bliži joj…

Pročitajte i:

pripreme djece za polazak u prvi razred osnovne škole

U školama počinju testiranja za prvašiće

Iako je ranije bilo najavljeno da ove godine neće biti testiranja u školama, budući prvašići…

povratak u školu nakon koronavirusa

HZJZ izdao nove upute za škole i vrtiće od 25. svibnja. Dozvoljeno do 20 djece u razredu! Što je još novo?

Epidemiolozi smatraju kako je boravak u školi prema novim preporukama jednako siguran kao i nastava…

važnost čitanja za razvoj djece

Sada je i znanstveno dokazano zašto neka djeca slabije govore i loše čitaju

Poznato je da čitanje djeci u njihovim formativnim godinama, od rođenja do pete godine života,…

novo otkriće o koronavirusu

Senzacionalno otkriće Ivana Đikića: 'Znamo koji spojevi sprječavaju širenje koronavirusa!'

Direktor Instituta za biokemiju (IBC2) u Frankfurtu Ivan Đikić izvijestio je u utorak da je…