Prema ovogodišnjem izvještaju, najbolje su skandinavske zemlje. Danska, Švedska i Norveška nalaze se tim redom na prva tri mjesta.

Danska je proglašena najboljom državom za odgoj djece zbog toga što je "vrlo darežljiva kad je riječ o rodiljnom dopustu majki i očeva", ima sjajan zdravstveni sustav i obrazovanje.

Iz sličnih razloga su na drugom i trećem mjestu Švedska i Norveška, kao i zbog toga što imaju dobre socijalne programe i nisku stopu kriminala.

U top pet najboljih zemalja za odgoj djece su i Kanada i Nizozemska, a dalje na listi ih prate Švicarska, Novi Zeland, Australija i Austrija.

Velika Britanija je na 11. mjestu, a lošije ocjene dobila je zbog nejednakih zarada među muškarcima i ženama, ali i zbog toga što se mnoga djeca rađaju u siromaštvu.

Njemačka je na 13. mjestu, slijede Francuska, Italija i Španjolska, dok su SAD na 18. mjestu – dobile su loše ocjene zbog sigurnosti, političke stabilnosti, nejednakosti u zaradama između muškaraca i žena.

Hrvatska je ove godine na 24. mjestu, dok je Srbija na 62. mjestu od ocjenjivane 73 zemlje.

Kada je riječ o zemljama koje su najgore za odgoj djece, to su Kazahstan, Libanon, Gvatemala, Mjanmar, Oman, Jordan, Saudijska Arabija, Azerbajdžan, Tunis i Vijetnam.

Izvor: yumama.com

Foto: Profimedia