Radovi puni ljubavi i empatije, hrvatskih učenika koji su sudjelovali u Natječaju u organizaciji Lions Distrikta 126 Hrvatska i Lions kluba Mursa iz Osijeka, bit će izloženi na izložbi Poster mira čije nas otvorenje očekuje u petak, 15. 11.2019. u 19:00 sati, u Galeriji Waldinger u Osječkoj tvrđi. Međunarodni Nagradni natječaj Poster mira punih 32 godine provodi u cijelom svijetu organizacija Lions Cluba International, a ove godine djeluje pod motom „Put mira“. Posljednjih godina pod sponzorstvom hrvatskih Lions klubova sve više Osnovnih škola prijavljuju radove učenika na Natječaj. Ovogodišnja izložba likovnih radova hrvatskih učenika, sudionika Natječaja, posvećena je gradu Vukovaru, simbolu patnje, slobode i mira. „Kako je put prema miru ljubaznost i dobrota, želim reći da svi trebamo pogledati u sebe, potražiti ljubaznost i mir u sebi i dati ih drugima. Odvažimo se koračati cipelama drugih i nastojmo, svakodnevno, vlastitim stilom života, uvažavanjem sebe i drugih, graditi kulturu mira, izgrađujući tako i društvo u kakvom bi svi željeli živjeti. Ovaj projekt je možda mali korak, ali kad zamislimo da u 180 zemalja svijeta tisuće djece istodobno crta i razmišlja na ovaj način, onda shvaćamo kako smo nova velika snaga budućnosti. Zato širimo mir oko sebe kako bi djeci i mladima bili snaga, poticaj i uzor.“ – poručila je Ivana Boca Vrućina, predsjednica povjerenstva za Poster mira.

Poster mira, započeo je voditi Lions klub Osijek nakon kojeg vođenje nastavlja Lions klub Mursa sve do danas. O samoj izložbi kao i o važnosti promišljanja djece osnovnih škola na temu mira i ljubaznosti govorit će pastguvernerica Nada Arbanas, predsjednica LC Mursa Osijek Zita Ladocki Jularić i Predsjednica povjerenstva za Poster mira Ivana Boca Vrućina.

U svečanom dijelu otvorenja izložbe nastupiti će Tena Bogut, učenica III. gimnazije iz Osijeka, a Mia Bušić, učenica 6a. razreda OŠ Vladimir Nazor Čepin, područna škola Briješće, te Dječji zbor HPD LIPA „Mala Lipa“ pod dirigentskom palicom Marijane Matijević i korepetitora Ivana Gregurića. Na svečanom otvorenju izložbe bit će dodijeljene ukupno 4 nagrade.

“Nema puta ka miru. Mir je put.“

Mahatma Gandhi

Tekst i foto: press