Mnogi mladi nasilje u vezama smatraju normalnim

CESI organizira konferenciju “Rodnom jednakošću protiv nasilja u intimnim partnerskim vezama” koja će se održati u ponedjeljak, 30. 05.2016. u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, u Zagrebu s početkom u 10 sati

Na konferenciji će o važnosti rada s mladima na prevenciji nasilja i promociji rodne ravnopravnosti govoriti Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, zamjenica Pravobraniteljice za djecu i predstavnici/e Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, Agencije za odgoj i obrazovanje, i Ministarstva unutarnjih poslova, Služba za prevenciju. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u svom Izvješću za 2015. godinu navodi da "partnersko nasilje karakterizira prisila i kontroliranje partnerica te da je nasilje potaknuto prestankom partnerske veze", a "žrtve partnerskog nasilja još uvijek nemaju odgovarajuću pravnu zaštitu od nasilja".

Učenici i učenice iz 12 srednjih škola iz različitih dijelova RH predstaviti će pilot program edukacije u kojem je sudjelovalo 330 mladih koji su imali prilike kroz interaktivne aktivnosti i diskusije saznati više o rodnim stereotipima i rodnoj ravnopravnosti, kvalitetnim i štetnim vezama te nasilju u vezama.

Prema rezultatima evaluacije pilot programa, čini se da je nasilje sastavni dio prvih veza. 47% mladih smatra da mladić ima pravo udariti svoju djevojku ako ona želi prekinuti s njim ili ako poklanja više pažnje prijateljima/icama nego njemu. Također, 49% mladih misli da djevojka ima pravo udariti svog dečka ako ju ne sluša. Otprilike trećina mladih izjavljuju da poznaju među svojim vršnjacima parove u čijim vezama je prisutno verbalno, fizičko i seksualno nasilje.

Sastavni dio konferencije biti će i prezentacija učeničkih radova na temu prevencije nasilja u vezama mladih i proglašenje pobjednika. Učenički radovi uključuju kratke filmove, video i likovne radove, plakate i slogane, a dostupni su na FB stranici Nasilne veze su bezveze. Pobjednički rad biti će korišten u kampanji informiranja mladih o prepoznavanju kvalitetnih i štetnih veza, te važnosti reagiranja u situacijama kada se nasilje događa.

Konferencija je završna aktivnost projekta "Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim odnosima - GEAR II" koji, osim CESI, provode organizacije iz Grčke, Španjolske, Cipra i Rumunjske. U okviru projekta provedeni su trodnevni seminari na kojima je sudjelovalo više od 50 profesora i profesorica iz različitih srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske te su publicirani priručnici namijenjeni profesorima/cama koji žele provoditi radionice u razredima. Projekt je podržalo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Agencija za odgoj i obrazovanje.

Tekst i foto: press

Tagovi: , ,

Vezano uz temu

Pomozite djetetu da izrazi osjećaje

Treba li i u kojoj mjeri ignorirati djetetove…

Dolazi li Djed Božićnjak?

Za vrijeme blagdana brojni roditelji diljem svijeta razveseljavaju…

VIDEO: Kako zapravo izgleda Božić s bebom u kući

Savjet: svakako pogledati. Osobito ako imate malo puzavo…

Kad Božić zakuca na vrata

Prije nego vas blagdanska euforija potpuno obuzme, želimo…

Pročitajte i:

koronavirus

Alemka Markotić: "Sada je valjda svima jasno da nitko nije imun na koronavirus!"

U Zagrebu od koronavirusa umro muškarac rođen 1974. godine, koji nije bolovao od niti jedne…

franka batelić i sin viktor

Sada je sreća potpuna u obitelji Ćorluka! I oni su jači od koronavirusa

Pjevačica Franka Batelić Iz Zagreba je s malenim Viktorom otišla u rodnu Istru, dok se…

katy perry objavila spol djeteta kojeg čeka s glumcem orlandom bloomom

Katy Perry objavila spol djeteta, no i njoj je koronavirus pokvario planove

Slavna pjevačica i glumac imali su velike planove za ovo ljeto, no čini se kako…

najmlađa žrtva koronavirusa u svijetu

Beba stara šest tjedana preminula od koronavirusa

Tri slučaja djece koja su nedavno umrla od koronavirusa nisu promijenila stav epidemiologa da najmlađi…